«Ένταση στα Εξάρχεια». Πόσες φορές έχετε διαβάσει αυτό τον τίτλο στο timeline σας; Θα σας βοηθήσουμε. Πολλές, πάρα πολλές. Και θα συνεχίσετε να διαβάζετε παρόμοιους τίτλους όσο οι δυνάμεις καταστολής απαντούν στα συνθήματα, τα πανό και τα πλακάτ κατά της κατασκευής του μετρό με χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και, φυσικά, βία.

Χθες Παρασκευή (09/9) λοιπόν, είχαμε μία ακόμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια και μία ακόμα ένταση μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών οι οποίοι ξεπέρασαν τους 1000+. Τι έδειξε η λυπητερή; Προσαγωγή 8 ατόμων, με τους 3 από αυτούς εξ αυτών να συλλαμβάνονται. Τα έγραψαν και στον Guardian, ξέρετε, ένα ακόμα μέσο που κάνει φτηνή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μετά τους New York Times και τους χαλάει την εικόνα.

«Να παραμείνουν τα Εξάρχεια γειτονιά και τόπος αντίστασης» ήταν και θα είναι το κεντρικό σύνθημα όσων είναι αντίθετοι στην κατασκευή του μετρό στην πλατεία. Το τονίζουμε αυτό γιατί έχει την σημασία του: στην πλατεία. Γιατί; Γιατί θέλουν να αποφύγουν αυτό που έγινε στην πλατεία Κολωνακίου -και πολύ καλά κάνουν. Αν περάσετε μια βόλτα από εκεί, θα καταλάβετε τι εννοούμε.

To ερώτημα που προκύπτει μετά τις απανωτές «εντάσεις», είναι ένα: μπορεί το σχέδιο να αλλάξει και από την πλατεία των Εξαρχείων να γίνει χάραξη της γραμμής στη συμβολή Μπουμπουλίνας-Τοσίτσα; Προφανώς, άλλωστε ήταν μια λύση οποία είχε προταθεί στο παρελθόν. Με λίγα λόγια, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται μια εμμονή της κυβέρνησης η οποία θέλει να «εξαφανίσει» την ιστορική πλατεία αλλά και τον κόσμο που νιώθει (για κάποιους είναι) σπίτι του τα Εξάρχεια.

Οι χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια μέσα από φωτογραφίες: