Για κάποιες γυναίκες μπορεί αυτό το κείμενο να λειτουργήσει ως μια υπενθύμιση να μην ξεχνάνε να παίρνουν τα αντισυλληπτικά τους. Θα δείξει. 

Τέλος πάντων, μια TikToker, προφανώς με αφορμή όλο τον διάλογο που έχει ανοίξει στις ΗΠΑ για τις αμβλώσεις και το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν κουμάντο στα σώματά τους, έφτιαξε μια λίστα με 350 λόγους για να μη μείνει μια γυναίκα έγκυος. Θα χαρακτηρίσουμε τη λίστα επική, μόνο και μόνο λόγω έκτασης. 

Μερικοί από τους λόγους που περιλαμβάνονται (ίσως δεν έχει μείνει ούτε ένας λόγος εκτός), είναι πως “κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχεις παράξενες λιγούρες, όπως σαπούνι και βενζίνη”, “τα μωρά έχουν μύξες που τρέχουν στα πρόσωπά τους”, “αναπτύσσεις ένα έξτα όργανο στο μέγεθος μιας ξεφούσκωτης μπάλας μπάσκετ”. Ναι, τον πλακούντα λέει. Αυτοί είναι μερικοί από τους τελευταίους λόγους της λίστας, η οποία στο μεταξύ ξεκινάει πιο light πράγματα όπως για παράδειγμα ότι “μπορεί να είσαι αλλεργική στην εγκυμοσύνη”. 

Η δημιουργός αυτής της λίστας που έγινε κάτι παραπάω από απλό viral είναι η TikToker Yunuen Arias, η οποία ξέρει πολλά πράγματα για τα παιδιά, μιας και είναι βρεφονηπειαγωγός. “Δεν νομίζω πως είναι κανείς πραγματικά έτοιμος να γίνει γονιός ποτέ, και αυτή η λίστα δείχνει στην πραγματικότητα πως υπάρχουν πολλές θυσίες που πρέπει να γίνουν όταν κάνεις παιδί”, δήλωσε η Arias μιλώντας στο BuzzFeed News. 

Η λίστα είναι χωρισμένη σε “κατηγορίες”. Όταν φτάσει κανείς σε εκείνη που αφορά τη διαδικασία του τοκετού, τα πράγματα δυσκολεύουν: 134. Τραύμα στη μήτρα (μπορεί να πάθεις ρήξη μήτρας), 135. Εμετός (όταν σπρώχνεις για να βγει το βρέφος), 136. Αιμορραγία, 137. Ο σύντροφός σου μπορεί να λυποθυμήσει βλέποντας όλα τα παραπάνω. 

Ο αριθμός 74 στη λίστα αφορά την προεκλαμωία, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα άκρα της εγκύου, τόσο έντονο, που “το πόδι σου μπορεί να μετατραπεί σε pop-it”. 

Η Arias δεν είχε στόχο να κάνει το θέμα πολιτικό, αλλά θέλησε σίγουρα να μιλήσει για τους κινδύνους της εγκυμοσύνης και το πώς δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να πιέζονται να μπουν σε αυτή την υπέροχη -κατά τα άλλα- διαδικασία με το ζόρι. Ήθελε όπως είπε να αποδείξει πως η εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει ακόμα και απειλητική για τη ζωή και εξαιρετικά τρομακτική. 

“Όλοι θα πρέπει να προσπαθούν να είναι προσεκτικοί όταν συμμετέχουν σε δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια εγκυμοσύνη”, τονίζει, “αλλά επίσης ξέρω πως καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι τέλεια, το να κάνεις σεξ είναι φυσιολογικό και, ΟΚ, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν -αλλά αν συμβεί όντως το οτιδήποτε, και δεν είναι στα αλήθεια έτοιμη, κανείς δεν θα πρέπει να έχει λόγο σε αυτό εκτός από εσένα”. 

Όπως είναι λογικό, ανησυχούσε πως θα προσέβαλε ανθρώπους με αυτή τη λίστα, μιας και ουσιαστικά κάνει απόλυτο focus σε όσα πάνε στραβά σε μια εγκυμοσύνη και όλα τα “αρνητικά” (αν μπορούμε να τα πούμε έτσι) του να κάνεις παιδιά. Η ίδια δεν έχει γίνει μητέρα και ούτε σκοπεύει, ωστόσο μέσα από τη δουλειά της έχει καταφέρει να δει πως τα παιδιά είναι κάτι παραπάνω από “γλυκά πλασματάκια”. Προφανώς. Είναι μια τεράστια ευθύνη. 

Δεν την εξέπληξε το γεγονός πως το βίντεο έγινε viral. Γνώριζε καλά πως οι περισσότεροι εκεί έξω θα μπορούσαν να ταυτιστούν σε έναν βαθμό. Στα σχόλια φάνηκε να λειτούργησε και ως μια καλή υπενθύμιση οι γυναίκες να μην ξεχνούν τα αντισυλληπτικά τους, όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου. Ίσως καλύτερη και από το καθιερωμένο ξυπνητήρι. “Είδα πολλές μαμάμδες να λενε πως ποτέ δεν γνώρισαν κάποια άλλη που να έχει περάσει την ίδιια τραυμαυτική εμπειρία γέννας με εκείνες, μέχρι που διάβασαν τη λίστα μου και μου είπαν ότι τις έκανε να νιώσουν λιγότερο μόνες”, είπε η Arias. 

Κόντρα σε όσα πιστεύουμε, είπε πως είναι υπέρ των παιδιών. Μάλιστα, υπάρχουν 35 λόγοι στη λίστα της υπέρ της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του -αστείου κάπως- τα παιδιά έχουν πλάκα, υποθέτω”. “Είναι το πάθος μου -αλλά δεδομένου του πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, το να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο δεν θα έπρεπε να είναι και η μεγαλύτερη προτεραιότητα”, είπε.