Ρήξη σπλήνας, διασωληνωμένη γυναίκα με σοβαρές κακώσεις στον θώρακα, διάσειση, δώδεκα ράμματα στο κεφάλι. Αυτή δεν ήταν σίγουρα μια ψυχαγωγική βόλτα στο Allou Fun Park. Κάτι δεν πήγε καλά στο La Isla (τρενάκι που περνά μέσα από νερό)και η βάρκα δεν έκοψε ταχύτητα με αποτέλεσμα τραυματισμένους νέους που βρέθηκαν λιπόθυμοι σε λάσπες.

Η ανακοίνωση του Allou Fun Park σχεδόν αποποιήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και βγαίνοντας σε τηλεφωνική σύνδεση σε τηλεοπτική εκπομπή η εκπρόσωπός τους άφησε υπόνοιές για λάθος της παρέας που ενδεχομένως σηκώθηκαν από τη θέση τους στη βάρκα για να τραβήξουν φωτογραφίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο Mega Live News, οι πρώτες πληροφορίες μετά το ατύχημα έκαναν λόγο για πρόβλημα με την αντλία τροφοδότησης νερού, κάτι που οδήγησε στην εκσφενδόνιση με βάση τη φυγόκεντρο δύναμη όταν στην τελευταία στρόφη δεν κατάφερε το βαγονέτο να φρενάρει εξαιτίας της χαμηλής στάθμης του νερού.  

Η θέση του Allou Fun Park

Το εν λόγω παιχνίδι, όπως και όλα τα παιχνίδια του Allou! Fun Park, φέρει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις ασφαλείας ενώ διαθέτει αυτοματισμούς ειδοποίησης σφάλματος. Αμέσως μετά το περιστατικό, το τεχνικό τμήμα του πάρκου επιβεβαίωσε ότι το παιχνίδι λειτουργεί χωρίς κανένα σφάλμα, αλλά προληπτικά αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας του. Απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης του πάρκου είναι η ασφάλεια των επισκεπτών του. Για το λόγο αυτό όλα τα παιχνίδια του Allou! Fun Park συντηρούνται τακτικά, φέρουν πρόσφατες πιστοποιήσεις από την TUV Hellas για την ασφαλή λειτουργία τους, ενώ έλεγχοι ομαλής κι εύρυθμης λειτουργίας τους γίνονται καθημερινά από έμπειρο τεχνικό προσωπικό, πριν την έναρξη του πάρκου και την είσοδο των επισκεπτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της TUV Hellas “o Φορέας μας επιθεωρεί περιοδικά (ετησίως) τα παιχνίδια/ εγκαταστάσεις του πάρκου και εκδίδει Εκθέσεις Επιθεώρησης.  Έτσι, και για το συγκεκριμένο παιχνίδι, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2021 και με επανέλεγχο τον Ιούνιο του 2022, εκδόθηκαν οι σχετικές Εκθέσεις Επιθεώρησης και επιβεβαιώθηκε η καλή του κατάσταση και η ασφαλής λειτουργία του”. 

Το ΦΕΚ

Στο site της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διαβάζουμε ότι από τις 10.6.2020 αποφασίστηκε να δοθεί ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των λούνα παρκ για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης βρήκαμε αναρτημένο τον ΦΕΚ 2065/Β’/30.05.2020, την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση (νυν Αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Ιδιωτικές-Στρατηγικές Επενδ.- ΣΔΙΤ).

Εκλαϊκευμένα λέει τα εξής: Ευθύνη για την ασφάλεια του χώρου έχει ο οικονομικός φορέας που εκμεταλλεύεται το σύνολο των διατάξεων ψυχαγωγίας και τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε συγκεκριμένο χώρο αναψυχής, ο υπεύθυνος λειτουργίας, ο χειριστής, το εκπαιδευμένο άτομο που εργάζεται κάτων από την επίβλεψη ενός χειριστή.

Τι πρέπει αν διαθέτει ένας τέτοιος χώρος για να κριθεί ασφαλής για χρήση;

– Αρχείο λειτουργίας, συντήρησης και συμβάντων: ηλεκτρονικό αρχείο δεδομένων που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και το ιστορικό του χώρου

Έκθεση Τεχνικού Ελέγχου: επίσημο έγγραφο, που εκδίδει ο αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου, με το οποίο βεβαιώνεται η συμμόρφωση ή η αποτυχία συμμόρφωσης της διάταξης ψυχαγωγίας

– Διαπίστευση: βεβαίωση ότι πληροί τις απαιτήσεις

– Τις τεχνικές προδιαγραφές που προβλέπονται στο εναρμονισμένο ευρωπαϊκό πρότυπο

Συντήρηση των μηχανημάτων: τα μηχανολογικά – ηλεκτρολογικά σχέδια, τα πιστοποιητικά, την ημερομηνία και τη φύση των εκτελεσθεισών εργασιών συντήρησης, επισκευών και ελέγχου, καθώς και το Αρχείο Λειτουργίας, Συντήρησης και Συμβάντων της διάταξης ψυχαγωγίας

περιοδικότητα ελέγχου (συνήθως είναι ένας χρόνος)

έλεγχο του μηχανολογικού εξοπλισμού

έλεγχο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού

τον τεχνικό φάκελο του κατασκευαστή και τα στοιχεία του μηχανικού που δημιούργησε τον Τεχνικό Φάκελο

– τον έλεγχο των εξαρτημάτων και των διατάξεων που είναι σημαντικά για την ασφάλεια σε σχέση με τη φθορά, τις ρωγμές, τις βλάβες, τη διάβρωση

– Το προσωπικό πρέπει να είναι ικανό να ιεραρχεί τις προτεραιότητες για την ασφάλεια των χρηστών/επιβατών και του κοινού

– το πιστοποιημένο προσωπικό και όπου απαιτείται, από αδειοδοτημένο προσωπικό, του οποίου η τεχνική επάρκεια καθορίζεται από τη νομοθεσία (όπως για παράδειγμα ηλεκτρολόγος, μηχανολόγος)

εκθέσεις Τεχνικού Ελέγχου που είναι στο αρχείο και πάντα διαθέσιμες για τις αρμόδιες αρχές και τον αναγνωρισμένο φορέα έλεγχο

https://twitter.com/hashtag/alloufunpark?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Σημαντικό: Στο Αρχείο Λειτουργίας, Συντήρησης και Συμβάντων καταγράφονται επίσης, όλα τα γεγονότα που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ασφάλεια της διάταξης ψυχαγωγίας ή της σχετικής υποστηρικτικής εγκατάστασης, καθώς επίσης, και τα ατυχήματα ή τα παραλίγο ατυχήματα που προκλήθηκαν κατά τη λειτουργία της διάταξης σε επιβαίνοντες, στο κοινό ή στο απασχολούμενο προσωπικό.

Και στην ερώτηση ποιος πρέπει να μας προστατεύει από λούνα παρκ σε περίπτωση που κάνουν σωστή συντήρηση, η απάντηση είναι μια. Αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής της παρούσας απόφασης ορίζεται η Διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, η οποία μεριμνά για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της των αναγνωρισμένων φορέων ελέγχου για τον τεχνικό έλεγχο των διατάξεων ψυχαγωγίας και των σχετικών εγκαταστάσεων στους χώρους αναψυχής.

Οι Αρχές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προχώρησαν στη σύλληψη του υπεύθυνου λειτουργίας του λούνα παρκ ενώ προηγουμένως είχε προσαχθεί και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (που στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος).