O Al Hamoudi (Αλ Χαμουντί) μήνυσε την Frontex υποστηρίζοντας ότι εκείνος και 21 πρόσφυγες εγκαταλείφθηκαν σε φουσκωτό χωρίς κινητήρα και κόντεψαν να πεθάνουν όταν η λέμβος του παρασύρθηκε στο Αιγαίο κι άρχισε να βυθίζεται. Απελπισμένος ο 22χρονος πετούσε τα λιγοστά υπάρχοντά του (τις αποσκευές του) στη θάλασσα πεπεισμένος ότι θα πνιγεί.

Μια μέρα πριν ήταν σίγουρος ότι θα ξεκινήσει μια νέα ζωή. Είχε φτάσει στη Σάμο λίγο μετά τα ξημερώματα της 28ης Απριλίου του 2020 και μαζί με συμπατριώτες του αναζητούσαν την ελληνική αστυνομία προκειμένου να αιτηθούν άσυλο. Ήταν χαρούμενος. Ο Χαμουντί είχε φύγει από τη Δαμασκό σε ηλικία 12 ετών, πήγε αρχικά στο Λίβανο και στη συνέχεια στην Τουρκία. Ήλπιζε να καταφέρει να βρει τον πατέρα του στη Γερμανία. Να επανενωθεί με την οικογένειά του.

https://twitter.com/hashtag/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Δεν πήγε καλά το σχέδιο του. Οι ελληνικές αρχές (σύμφωνα με τον Guardian και το ρεπορτάζ της Τζένιφερ Ράνκιν) ανάγκασαν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην ακτή, τους έβαλαν σε μια φουσκωτή βάρκα χωρίς κινητήρα και εξοπλισμό πλοήγησης και την έσπρωξαν στη θάλασσα. Τους άφησαν αβοήθητους. Ο 22χρονος μιλά στη δημοσιογράφο στη μητρική του γλώσσα, ο μεταφραστής λέει ότι σταμάτησε το μυαλό τους να δουλεύει, παρέλυσαν από το φόβο. Ήταν στη μέση του Αιγαίου και άρχισαν απλά να κλαίνε. Ο 22χρονος καθόταν πλάι σε ένα κορίτσι 12 ετών και σε δυο ηλικιωμένους. Πέρασαν 17 τρομακτικές ώρες στην θάλασσα. Χωρίς φαγητό και νερό. Χωρίς ελπίδα.

Για καλή τους τύχη το ρεύμα τους έσπρωξε στις ελληνικές ακτές. Κι όμως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες του 22χρονου ένα jet ski τους πλησίασε κι έκανε ζιγκ ζαγκ για να δημιουργήσει κύματα και να τους εμποδίσει να πλησιάσουν. Τότε το νερό μπήκε μέσα στη λέμβο τους. Άρχισαν να ουρλιάζουν. Σώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή. Ζει τα τελευταία δυο αδιέξοδα χρόνια στην Τουρκία. Και σήμερα μηνύει την ευρωπαική υπηρεσία συνόρων κι ακτοφυλακής Frontex γιατί πιστεύει ότι συμμετείχε στην επιχείρηση. Σύμφωνα με έρευνα της Bellingcat ένα ιδιωτικό αεροσκάφος της Frontex πέρασε δυο φορές πάνω από τους αιτούντες άσυλο που ήταν αβοήθητοι.

https://twitter.com/hashtag/Frontex?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Χαμουντί ζητά 500.000 ευρώ αποζημίωση. Ο δικηγόρος τους πιστεύει ότι οι πολιτικές αυτέςπροέρχονται από τις Βρυξέλλες και όχι την Αθήνα ή τη Ρώμη. Η Frontex έχει γίνει η απάντηση στον έλεγχο των συνόρων μετά την άφιξη 1, 26 εκατομμυρίων αιτούντων άσυλο το 2015. Γεγονός που βύθισε την ΕΕ σε κρίση. Η Frontex εμπλέκεται σε κατηγορίες για παράνομες επαναπροωθήσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει απορρίψει τις κατηγορίες για τη μη προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Κι απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Χαμουντί ως υποτιθέμενους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες παράνομες ενέργειες. Τι λέει ο Χαμουντί; “Όταν λένε ότι δεχόμαστε πρόσφυγες, γιατί κλείνουν την πόρτα;”.

https://twitter.com/katymfallon?ref_src=twsrc%5Etfw

Σε συνέντευξη του πριν πέντε ημέρες στον Guardian, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δήλωσε ότι “αν αγάπη για την πατρίδα σημαίνει αποδοχή της δολοφονίας προσφύγων στα σύνορά μας, τότε είμαι περήφανος που είμαι προδότης“. Κι επιμένει ότι τα pushbacks έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν αόρατα και για να σταματήσει αυτό το έγκλημα πρέπει να βγουν στο φως.

https://t.co/tiAHMpryMO