Ελάτε τώρα, μεταξύ μας είμαστε. Έχετε κοιμηθεί ενώ δουλεύετε από το σπίτι. Δεν είναι ντροπή, είναι φυσική ανάγκη. Ο ύπνος, άλλωστε, είναι σημαντικός τόσο για την υγεία μας όσο και την αποδοτικότητά μας. Αλλά, δυστυχώς, αυτό που ονομάζουμε καπιταλιστικό σύστημα μας απαγορεύει να κοιμόμαστε ενώ δουλεύουμε. Εντάξει, ίσως σε αυτή την περίπτωση δεν φταίει ο καπιταλισμός.

Η τηλεργασία μπήκε κάπως απότομα στη ζωή μας. Κάποιοι την υποδέχτηκαν με θέρμη, κάποιοι άλλοι δεν έβλεπαν την ώρα να γυρίσουν στα γραφεία τους και γενικότερα στους χώρους δουλειάς (μην τους κάνετε παρέα αυτούς τους ανθρώπους, κάτι κρύβουν). Αυτό που κρατήσαμε από την τηλεργασία, πάντως, είναι ένα: ελευθερία. Μπορούσες να δουλέψεις από τον καναπέ, από την κουζίνα, από το κρεβάτι σου. Στο τελευταίο υπήρχε ένα πρόβλημα. Τα μάτια σου έκλειναν, το σώμα σου χαλάρωνε και σταδιακά έπεφτες σε λήθαργο. Σε καλούσαν οι από «πάνω» να δουν πού είσαι, γιατί δεν έχεις παραδώσει αυτό το σημαντικό έργο, αλλά εσύ το έχεις ξεχάσει στο αθόρυβο. Συμβαίνουν και αυτά.

Πλέον, όμως, μπορείς να δουλεύεις αυτούς για τους οποίους δουλεύεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Είναι πιο τίμιο από το να μην σηκώνεις το τηλέφωνο, δεν συμφωνείς; Πάμε τώρα στο κυρίως πιάτο. Σύμφωνα με το CNBC, οι εργοδότες παρακολουθούν την παραγωγικότητα των εργαζομένων περισσότερο από ποτέ. Έρευνα των NYTimes επίσης, διαπίστωσε ότι το 80% από τους 10 μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ χρησιμοποιεί δείκτες που παρακολουθούν την παραγωγικότητα του κάθε εργαζόμενου. Εμείς έχουμε την ΕΥΠ να το κάνει αυτό, μην ανησυχείτε.

Κάποιοι εργοδότες, μάλιστα, χρησιμοποιούν εφαρμογές, ώστε να βλέπουν τις κινήσεις του ποντικιού ή το πληκτρολόγιο. Αυτό έκανε τους εργαζομένους (θα γίνεις ένας από αυτούς) να στραφούν σε έξυπνα gadgets τα οποία ρίχνουν φόμο στο σύστημα παρακολούθησης. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι το «mouse mover» ή «mouse jiggler», που κοστίζει 30 δολάρια στο Amazon. Τι ακριβώς κάνει; Kινεί το ποντίκι του υπολογιστή και κρατά την οθόνη ενεργοποιημένη.

«Δεν θα σας κάνει πιο παραγωγικούς, φυσικά, αλλά ίσως να ξεγελάσει το λογισμικό παρακολούθησης ώστε να νομίζει ότι εργάζεστε, εάν η εφαρμογή αυτή ελέγχει εάν ο υπολογιστής σας είναι ενεργός», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σοφία Πιτ, συντάκτρια του CNBC. 

Σοφία, ποιος σου είπε ότι θέλουμε να γίνουμε πιο παραγωγικοί; Να κοιμηθούμε θέλουμε.