Μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική —στη Σίλικον Βάλεϊ, στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο— ετοιμάζονται για την κατάρρευση του πολιτισμού. Έτσι ξεκινούσε ένα άρθρο στο New Yorker το 2017 και διαβάζοντάς το, πιστεύαμε ότι περιγράφει εκκεντρικότητες πλουσίων που δεν ξέρουν πώς να χαλάσουν τα δις τους. Ο Steve Huffman, ο 38χρονος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Reddit, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε εξακόσια εκατομμύρια δολάρια, είχε μυωπία μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, όταν κανόνισε να κάνει επέμβαση στα μάτια με λέιζερ. Υποβλήθηκε στη διαδικασία όχι για λόγους εμφάνισης, αλλά, μάλλον, για έναν λόγο για τον οποίο συνήθως δεν μιλάει πολύ: ελπίζει ότι θα βελτιώσει τις πιθανότητές του να επιβιώσει από μια καταστροφή, φυσική ή ανθρωπογενή. Τι φάση; Είπε στο The New Yorker το 2017 ότι αγόρασε μοτοσικλέτες, όπλα και πυρομαχικά για το σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο σε περίπτωση Doomsday.

https://t.co/LwAMRclo1Y

Το Survivalism είναι ένα κίνημα του οποίου οι συμμετέχοντες προετοιμάζονται ενεργά για μια πολιτική, κοινωνική ή φυσική παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, αποθηκεύοντας τρόφιμα, όπλα και άλλες προμήθειες. Ο επιβιωτισμός, η πρακτική της προετοιμασίας για μια κατάρρευση του πολιτισμού δεν αφορά μόνο γραφικούς με το σταυρό στο χέρι και το αλουμινόχαρτο στο κεφάλι που τσιρίζουν ότι το τέλος του κόσμου πλησιάζει, έχει επεκταθεί σε πιο εύπορες συνοικίες, ριζώνοντας στη Silicon Valley και τη Νέα Υόρκη, μεταξύ στελεχών τεχνολογίας, διαχειριστών hedge-fund και καπιταλιστών που θέλουν να αποικήσουν τον Άρη. Περιλαμβάνει τη γκάμα από πολλούς ανθρώπους που έχουν εφοδιαστεί με Bitcoin και κρυπτονομίσματα, μέχρι να βρουν πώς να αποκτήσουν δεύτερα διαβατήρια εάν το χρειάζονται, μέχρι να αποκτήσουν εξοχικά σπίτια σε άλλες χώρες που θα μπορούσαν να είναι καταφύγια διαφυγής. Υπάρχουν subreddits και ομάδες στο Facebook αφιερωμένες στην κοινότητα και είναι η διάτρητη ποπ κουλτούρα τα τελευταία χρόνια, με τηλεοπτικά προγράμματα όπως η σειρά “Doomsday Preppers” του National Geographic Channel που ξεκίνησε το 2012.

Θεωρούν ότι θα συμβεί. Το συμβάν; Το γεγονός. Αυτός είναι ο ευφημισμός τους για την περιβαλλοντική κατάρρευση, την κοινωνική αναταραχή. Παίρνοντας το σύνθημά τους από τον ιδρυτή της Tesla, Elon Musk , που σχεδιάζει να αποικήσει τον Άρη , τον Peter Thiel του Palantir που αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης ή τους προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης Sam Altman και Ray Kurzweil που ανέβαζαν το μυαλό τους σε υπερυπολογιστές, προετοιμάζονται για ένα ψηφιακό μέλλον. Ο πρώην στέλεχος της Yahoo και νυν συνεργάτης των 500 Startups, Μάρβιν Λιάο, είπε ότι παρακολούθησε μαθήματα τοξοβολίας για να μπορέσει να προστατεύσει την οικογένειά του σε περίπτωση που ξεσπάσει η κόλαση.

https://t.co/E2tZ5vJwue

Ο ακραίος πλούτος και τα προνόμιά τους χρησίμευσαν μόνο για να αποκτήσουν την εμμονή να απομονωθούν από τον πολύ πραγματικό και παρόντα κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των μαζικών μεταναστεύσεων, των παγκόσμιων πανδημιών, του εθνικιστικού πανικού και της εξάντλησης των πόρων. Για αυτούς, το μέλλον της τεχνολογίας αφορά μόνο ένα πράγμα: να ξεφύγουν από τους υπόλοιπους από εμάς. Αυτοί οι άνθρωποι κάποτε πλημμύρισαν τον κόσμο με τρελά αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια για το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να ωφελήσει την ανθρώπινη κοινωνία. Τώρα έχουν μειώσει την τεχνολογική πρόοδο σε ένα βιντεοπαιχνίδι που ένας από αυτούς κερδίζει βρίσκοντας την καταπακτή διαφυγής. Αυτά διαβάζουμε στον Guardian στην προδημοσίευση του βιβλίου Survival of the Richest του Douglas Rushkoff. Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

https://t.co/iJCOL8gr4f

Ο Covid-19 μας έδωσε την κλήση αφύπνισης καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να τσακώνονται για το χαρτί υγείας. Όταν πρόκειται για έλλειψη τροφίμων, θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα. Τον Μάρτιο, καθώς ο Covid-19 έκανε το ασυνήθιστο ταξίδι του σε όλο τον κόσμο, μια μικρή ποσότητα αποθεμάτων υπήρχε στα σούπερ μάρκετ. Το απολυμαντικό χεριών, η παρακεταμόλη και τα ζυμαρικά ήταν σε ελλείψεις και έγινε απερίγραπτα δύσκολο να βρεθεί ρολό τουαλέτας. Οι αγοραστές ήταν εκνευρισμένοι, αλλά η κατάσταση διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά από μερικές εβδομάδες. Αυτός είναι ο λόγος που οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν χτίσει μερικές απομονωμένες, στρατιωτικοποιημένες εγκαταστάσεις και αγροκτημάτων τοπικής ιδιοκτησίας που μπορούν να διαμορφωθούν από άλλους και τελικά να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας. Ο τρόπος για να εμποδίσετε τις πεινασμένες ορδές να εισβάλουν στις πύλες είναι να τους εξασφαλίσετε επισιτιστική ασφάλεια τώρα.

https://t.co/d8JdsNyXv5

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι preppers δεν θέλουν να μάθουν να τα πηγαίνουν καλά με μια κοινότητα αγροτών ή, χειρότερα, να ξοδεύουν τα κέρδη τους χρηματοδοτώντας ένα εθνικό πρόγραμμα ανθεκτικότητας στα τρόφιμα. Η νοοτροπία που απαιτεί ασφαλή καταφύγια ασχολείται λιγότερο με την πρόληψη ηθικών διλημμάτων παρά απλώς με το να τα κρατά μακριά από τα μάτια. Ο συνιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, δήλωσε στο The New Yorker ότι υπολόγισε ότι περισσότερο από το 50% των «συναδέλφων του δισεκατομμυριούχων στη Silicon Valley» έχουν αποκτήσει κάποιου είδους καταφύγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αλλού στον κόσμο.

Πολλοί από αυτούς που αναζητούν σοβαρά ένα ασφαλές καταφύγιο απλώς προσλαμβάνουν μία από τις πολλές κατασκευαστικές εταιρείες για ένα υπόγειο καταφύγιο με επένδυση από χάλυβα κάπου σε ένα από τα υπάρχοντα ακίνητά τους. Η Rising S Company στο Τέξας κατασκευάζει και εγκαθιστά καταφύγια για ανεμοστρόβιλους για μόλις 40.000 $ για ένα κρησφύγετο έκτακτης ανάγκης μέχρι την πολυτελή σειρά 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων «Aristocrat», με πισίνα και μπόουλινγκ. Μια εταιρεία που ονομάζεται Vivos πουλά πολυτελή υπόγεια διαμερίσματα σε μετασκευασμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών ψυχρού πολέμου, σιλό πυραύλων και άλλες οχυρωμένες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Η Vivos πρόσφερει περισσότερα από την απλή παροχή έτοιμων αποθηκών και λύσεων αποκάλυψης με το κλειδί στο χέρι. Προσέφερε ένα όραμα για ένα μετακρατικό μέλλον. Η αγορά ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία έγινε τόσο δημοφιλής μεταξύ των στελεχών στο Valley που η αγορά ενός σπιτιού στη Νέα Ζηλανδία έγινε ο κωδικός της Silicon Valley για την απόκτηση «καταφύγιου αποκάλυψης», όπως ανέφερε η Melia Russell του Business Insider το 2017.

https://twitter.com/hashtag/Billionaires?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι κτηματομεσίτες που ειδικεύονται σε ιδιωτικά νησιά κατακλύζονταν από έρευνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οι υποψήφιοι πελάτες ρωτούσαν ακόμη και αν υπήρχε αρκετή γη για να ασχοληθούν με τη γεωργία εκτός από την εγκατάσταση μιας βάσης προσγείωσης ελικοπτέρου.Παλαιότερα, πιστεύαμε ότι ο Θεός θα λυπόταν τους δίκαιους ενώ οι ασεβείς θα χάνονταν. Αυτά τα θέματα είναι πλέον στα χέρια της αγοράς. Ή και όχι.