Πράγματα που έχει κάνει η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιεί το Instagram: έκρυψε ένα σπυράκι, λεύκανση στα δόντια, έκανε τα πόδια πιο μακριά, λέπτυνε τα μπράτσα. Έκανε ένα ρετουσάρισμα πριν επιλέξει και το κατάλληλο φίλτρο. Δηλαδή, ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια άλλη εκδοχή του εαυτού του. Όπως θα ήθελε να είναι στην πραγματικότητα. Η επεξεργασία φωτογραφιών μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Μια στιγμή νομίζεις ότι πρόκειται απλώς να βελτιώσεις τα χρώματα στην εικόνα και προτού το καταλάβεις, το πρόσωπό σου είναι αγνώριστο.
Κάπως έτσι γεννήθηκε το γεννήθηκε το subreddit του Instagram Reality. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες αναρτήσεις από την κοινότητα παρακάτω για να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε όλα όσα βλέπετε στο διαδίκτυο.
Πολλοί χρήστες του Instagram μιμούνται αυτό που βλέπουν να μοιράζονται οι Kardashians και οι influencers του κόσμου, και δυστυχώς, αυτό έχει δημιουργήσει έναν ατελείωτο κύκλο ψεύτικων φωτογραφιών. Δυστυχώς, από ευγένεια δεν γράφει κανείς σε φίλους τους: “Μακάρι να σταματήσεις να επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες σου και να είσαι ο εαυτός σου”.
Αυτές οι αναρτήσεις δεν είναι καλές για την ψυχική υγεία των ανθρώπων που τις δημοσιεύουν ή των ανθρώπων που τις καταναλώνουν. Οι καταναλωτές αυτών των εικόνων καταλήγουν να συγκρίνουν την δική τους (πραγματική) εμφάνιση με την κατασκευασμένη και ψεύτικη εμφάνιση που παρουσιάζεται σε επεξεργασμένες φωτογραφίες. Και αυτό συμβαίνει είτε γνωρίζετε ότι μια φωτογραφία είναι επεξεργασμένη είτε όχι. Αυτές οι συγκρίσεις είναι γρήγορες, αυτόματες και πολύ δύσκολο να σταματήσουν.
Πώς μπορείς να νιώθεις καλά με αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη αν δεν μοιάζει καθόλου με τις εικόνες σου που προκαλούν τόσο μεγάλο έπαινο στα social media; Είναι αρκετά δύσκολο να συγκρίνεις τον εαυτό σου με εικόνες μοντέλων ή διασημοτήτων. Εάν όλοι οι άλλοι επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους, οι φωτογραφίες σας θα φαίνονται χειρότερα σε σύγκριση αν δεν τις επεξεργαστείτε. Άρα υπάρχει μεγάλη πίεση για να συμμετάσχετε ποστάροντας ψεύτικες εκδοχές του εαυτού σας.
Προφανώς, αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να παραμορφώσει το σώμα του και να αλλάξει όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του για να νιώθει αρκετή αυτοπεποίθηση για να ανεβάσει μια φωτογραφία στο διαδίκτυο, μπορεί να έχει κάποια προβλήματα αυτοεκτίμησης.
Αν δεν βλέπαμε άπειρες «τελειοποιημένες» φωτογραφίες διασημοτήτων και αν δεν γνωρίζαμε εφαρμογές όπως το Facetune, θα νιώθαμε ακόμα την επιθυμία να επεξεργαστούμε το σώμα μας στις φωτογραφίες;
Ακόμη και μια μη επεξεργασμένη selfie μπορεί να μην είναι ακριβής αναπαράσταση του πώς φαινόμαστε. Προφανώς, λόγω του τρόπου με τον οποίο οι κάμερες selfie συχνά παραμορφώνουν ελαφρώς μια εικόνα, η μύτη μας μπορεί να φαίνεται 30% μεγαλύτερη σε αυτές τις φωτογραφίες. Αν λοιπόν ξαφνικά νιώσετε την ανάγκη να κάνετε μια επέμβαση στη μύτη επειδή τραβήξατε μια selfie που δεν σας κολακεύει, μην τρέξετε στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού. Το 2017, το 55% των πλαστικών χειρουργών ανέφεραν ότι είδαν ασθενείς που ήθελαν να γίνουν επεμβάσεις που θα τους βοηθούσαν να φαίνονται καλύτερα στις selfies, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι selfies ήταν παραμορφωμένες εκδοχές του προσώπου τους.
Μόνο συμπάθεια για τους ανθρώπους εκεί έξω που επέτρεψαν στις φωτογραφίες του Instagram να διαπεράσουν το μυαλό τους και να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους, αλλά είναι καιρός να σταματήσουμε να πέφτουμε στα κόλπα των influencers και των Kardashians του κόσμου. Οι φωτογραφίες τους είναι επεξεργασμένες σε μεγάλο βαθμό , οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε να τους μοιάσουμε. Η Κίμ Καρντάσιαν μάλλον δεν μοιάζει καν με τις φωτογραφίες της και είναι συνένοχη στη διαιώνιση εξωπραγματικών και τοξικών προτύπων ομορφιάς.
Ένας άλλος ανησυχητικός αντίκτυπος αυτών των υπερβολικά επεξεργασμένων φωτογραφιών είναι ότι πολλές από τις γυναίκες που τις δημοσιεύουν καταλήγουν να μοιάζουν παράξενα. Παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να μοιάζουν με τις «όμορφες» influencers που ακολουθούν και με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να δείχνουν όλοι το ίδιο.
Στη συνέχεια, αυτές οι γυναίκες, και πολλές άλλες, φέρνουν αυτές τις φωτογραφίες στα γραφεία πλαστικών χειρουργών και μεταμορφώνονται μόνιμα σε αυτό το «πρόσωπο του Instagram» που δεν ήταν καν αληθινό στην αρχή.
Όσο δύσκολο κι αν είναι λοιπόν να δημοσιεύσετε μια φωτογραφία χωρίς επεξεργασία, να θυμάστε ότι το διαδίκτυο δεν είναι πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μπορεί να προσπαθήσουν οι Influencers να πείσουν εσάς και τον εαυτό τους ότι είναι.