Ο αθλητισμός είναι για όλους, λένε. Και έχουν δίκιο. Κάποιες φορές, όμως, το να φοράς τα αθλητικά σου παπούτσια, είναι επικίνδυνο. Βλέπετε, μπορεί ο «πολιτικός στίβος» να είναι γεμάτος παγίδες, άγχη, επισυνδέσεις και χτυπήματα κάτω από τη μέση, αλλά ο πραγματική άσκηση, αυτή που συγκεντρώνει το γαλακτικό οξύ στους μύες και μας βάζει να ορκιστούμε ότι δεν θα σηκωθούμε ξανά από το κρεβάτι, είναι μια άλλη ιστορία. Μια επώδυνη ιστορία. Και δεν είναι για όλους.

Από το πρωί κυκλοφορεί μια δυσάρεστη είδηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τραυματίστηκε στο γόνατο χθες, Παρασκευή (2/9) παίζοντας μπάσκετ. Στάθηκε πραγματικά άτυχος καθώς μετείχε για λίγα μόλις λεπτά στον αγώνα που παίχτηκε σε γηπεδάκι στο πάντα όμορφο και γραφικό Ζάππειο. Η ομιλία του στη διήμερη εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, πάντως, όπως μάθαμε από την ΕΥΠ πριν από λίγο, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Αυτό μας έλειπε, να γιορτάσουμε χωρίς τον πρόεδρο.

Η κακιά στιγμή του Νίκου Ανδρουλάκη που υπέστη ρήξη χιαστού μας γύρισε χρόνια πίσω και έκανε τους διάφορους εγκεφαλικούς μας μηχανισμούς (κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάκτηση) να εντοπίσουν στα έγκατα της μνήμης μας τους τραυματισμούς Ελλήνων πολιτικών την ώρα που είχαν μπει σε beast mode. Τελικά, ήταν εύκολο. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα συγκέντρωσης, φέραμε στο πάνω διάζωμα της μνήμης μας τους πιο γνωστούς, αυτούς που, όσο και να θέλουμε, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε.

Κώστας Καραμανλής

Ξεκινάμε μαζί του λόγω της επικαιρότητας αφού πριν από λίγες ημέρες άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις. Βέβαια, στη συνέχεια οι συνεργάτες του μίλησαν για «αναδίπλωση». Ελπίζουμε να μην τραυματίστηκε από αυτή.

Στο θέμα μας τώρα.

Το μακρινό πια 1998, ο Κώστας Καραμανλής πήγε στο γήπεδο της Λεωφόρου για να παίξει μπάλα μαζί τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Κατά την προθέρμανση, έπαθε «ρήξη του τένοντος στο δεξί πόδι», διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της εποχής από τα ΝΕΑ. Ευτυχώς, όμως, «πρόλαβε να αλλάξει μερικές μπαλιές στην πρώτη προπόνηση των βουλευτών που δοκίμασαν τις αντοχές τους σε ένα διαφορετικό αγωνιστικό χώρο».

Αντώνης Σαμαράς

Όχι, οι φήμες ότι συγκεκριμένα άτομα από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας αναφώνησαν «πληρώνει αυτά που έκανε στον πατέρα μου», μόλις πληροφορήθηκαν για το ατύχημα του Αντώνη Σαμαρά, δεν ευσταθούν. Το 2015, λοιπόν, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, βγήκε σαν απλός άνθρωπος που ήταν στο γήπεδο μπάσκετ του σπιτιού του να παίξει μπάσκετ με τον γιο του. Όπως ανακοινώθηκε τότε από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, υπέστη κάταγμα στον αγκώνα. Σε ένα από τα δημοσιεύματα των ημερών, τον βλέπουμε με γάζα στο μάτι, μάλλον από προηγούμενη περιπέτεια με τον τίτλο «Σοβαρός τραυματισμός του Αντώνη Σαμαρά» να κλέβει την παράσταση. Κάπως πρέπει να επιβιώσουν τα σάιτ, μην το ξεχνάτε αυτό.

Γιώργος Παπανδρέου

Ο καλύτερος όλων. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πιο αθλητικός τύπος από τα άτομα που προηγήθηκαν στη λίστα και ειδικά στο παρελθόν, φρόντιζε να μας το υπενθυμίζει σε συχνή βάση. Το 2008, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπεσε με το ποδήλατό (έπεσε ξανά το 2012) του στην περιοχή των της Σταμάτας με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα τον 8ο θωρακικό σπόνδυλο και κάταγμα στο δάχτυλο.

Bonus: To 2018 έκανε τις βόλτες του με το κανό στη Σκιάθο. Το αποτέλεσμα; Εκδορές και μεταφορά στο κέντρο υγείας του νησιού γιατί το κανό του αναποδογύρισε και έπεσε στα βράχια.