Όταν τα έλεγε ο Έλον Μασκ κάποιοι γελούσαν ειρωνικά. Η μετοίκηση στον Άρη είναι πιο κοντά από ποτέ. Κι όμως, συνέβη. Το πείραμα της NASA για την παραγωγή οξυγόνου στον Άρη κατάφερε να δημιουργήσει αναπνεύσιμο οξυγόνο για 100 λεπτά. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει τη μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση. Το Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) είναι μια μικρή συσκευής παραγωγής οξυγόνου που προσγειώθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη στην κορυφή του ρόβερ Perseverance τον Φεβρουάριο του 2021.

https://t.co/RAD0K29sgA

Το MOXIE, κατά τη διάρκεια επτά ωριαίων περιόδων παραγωγής κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, μπόρεσε να παράξει περίπου 15 λεπτά οξυγόνου ανά ώρα, κάτω από δύσκολες πλανητικές συνθήκες. Τι σημαίνει αυτό; 50 γραμμάρια οξυγόνου συνολικά και 100 λεπτά αναπνεύσιμου οξυγόνου για ένα μόνο αστροναύτη. Ο Michael Hecht στο Παρατηρητήριο Haystack του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, που ηγείται του πειράματος MOXIE, μιλά για μια τεράστια επιτυχία.

https://t.co/XRWT1mvhiG

Μέρα ή νύχτα, σε διαφορετικές ακραίες θερμοκρασίες, ακόμη και στον απόηχο καταιγίδας σκόνης, το MOXIE κατάφερε να παράξει οξυγόνο υψηλής καθαρότητας. Η ομάδα της NASA θέλει να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη εκδοχή της συσκευής ώστε να μπορεί να παράξει αρκετό οξυγόνο για το πλήρωμα μιας αποστολής. . Για να υποστηρίξει πάντως μια αποστολή αστροναυτών, η συσκευή παραγωγής οξυγόνου θα πρέπει να δουλεύει συνεχώς για περίπου 400 μέρες και μέχρι στιγμής η MOXIE – που συνεχίζει να δουλεύει στον Άρη – έχει εργαστεί για μια ώρα το πολύ κάθε φορά (συνολικά επτά φορές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους)

«Είναι η πρώτη επίδειξη της πραγματικής χρήσης πόρων από την επιφάνεια ενός άλλου πλανητικού σώματος και η μεταμόρφωσή τους με χημικό τρόπο σε κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για μια ανθρώπινη αποστολή. Με αυτή την έννοια, είναι κάτι ιστορικό», δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του ΜΙΤ Τζέφρι Χόφμαν.