Ποτέ δεν είναι αρκετό. Ακόμη κι αν το μισείς και δεν ανήκεις στην κατηγορία των καλοκαιράκηδων, οφείλεις να παραδεχτείς ότι περνάει πιο γρήγορα από το χειμώνα που για κάποιο περίεργο λόγο (πιθανότατα εξαιτίας της εσωστρέφειας εξαιτίας των θερμοκρασιών) φαίνεται να κρατά μήνες και μήνες. Αποχαιρετούμε, λοιπόν, και το καλοκαίρι του 2022 βάζοντας τα μαγιό στα συρτάρια τους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, προσπαθώντας να συνέλθουμε από την πραγματικότητα που φέτος ήταν αδυσώπητα σκληρή μαζί μας. Τι θα θυμόμαστε για καιρό;

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα

Στις 14 Ιουλίου, αποφυλακίστηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης που υπήρξε προφυλακιστέος επί 17 μήνες στις Φυλακές Τρίπολης κάνοντας και δηλώσεις. «Ενάμισι χρόνο – ας μου επιτραπεί η έκφραση – παίζανε μόνοι τους μπάλα. Δικαιούμαι να αρχίσω να μιλάω και εγώ». Μια συζήτηση για την ταξικότητα και την τοξικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης ξεκίνησε την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο πανό διαμαρτυρίας για την αποφυλάκιση ενός πρωτοδίκως καταδικασθέντα για κατά συρροή βιασμούς ανηλίκων. Πόλωση, αμηχανία, μαχητικές αντιδράσεις, συνθήματα του Ρουβίκωνα μονοπώλησαν status και ρεπορτάζ. Η απαίτηση για λαϊκή κι αυθεντική δικαιοσύνη έπεσε πάνω στο τείχος των δικαστών και της θεσμισμένης δικαιοσύνης. 

Σκάνδαλο υποκλοπών, Predator και ξένος τύπος

Δυο αφηγήματα: οι μεν, κάνουν λόγο για αυταρχισμό Μητσοτάκη. Οι δε, για προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας. New York Times, Politico και Financial Times ασχολήθηκαν σοβαρά με το σκάνδαλο υποκλοπών της ΕΥΠ με κορύφωση την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη συνδέοντας το με το διάσημο σκάνδαλο Watergate. Η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου αποφάσισε την πραγματοποίηση ειδικής ακρόασης για τις υποκλοπές στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου και την αποστολή αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Αθήνα, για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο στη Βουλή για καθεστώς Μητσοτάκη και άφησε αιχμές για το παρακράτος.

Η συναυλία του ΛΕΞ και τα άρθρα για το «φαινόμενο» στον boomer Τύπο

«Ταπεινωμένοι και πεινασμένοι αποδοκιμάζουν την δημοκρατία» είδαμε με πηχαίους τίτλους στο εξώφυλλο της Εστίας να σχολιάζεται η συναυλία του ράπερ. Ακόμα αναρωτιούνται πώς κατάφερε να μαζέψει 20.000 άτομα στη Νέα Σμύρνη. Όσο για μένα, είμαι εντάξει.

Γυναικοκτονίες

Συνεχίζουμε το μέτρημα. Συνεχίζεται η κρατική αμέλεια. Η λίστα μεγαλώνει. 13 μετράμε μόνο το 2022, η τελευταία γυναικοκτονία συνέβη μέρα μεσημέρι στη μέση του δρόμου στην Κυψέλη.

(Άλλο ένα) Καλοκαίρι των πυρκαγιών  

Αυξημένες 50% οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα στα μισά της αντιπυρικής περιόδου 2022( η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους). Οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα έως και την Παρασκευή 29.07.2022 ανέρχονται σε 172.100 στρέμματα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2006 – 2021 (114.054 στρέμματα). Σημαντικό ρόλο σε αυτά τα αρνητικά στατιστικά στοιχεία έχουν οι έξι μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο σε Ιτέα, Ηλεία, Ρέθυμνο, Πεντέλη, Λέσβο και Δαδιά. 

Το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου αποτύπωσε σε ψηφιακούς χάρτες ο Διονύσης Καλύβας, καθηγητής  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η (καμένη) έκταση έχει ξεπεράσει τα 40.000 στρέμματα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο επιστήμονας αποτυπώνοντας τη ζημιά στο μοναδικό δασικό οικοσύστημα.

Το καλοκαίρι που οι Κυκλάδες έγιναν απλησίαστες και το ελληνικό καλοκαίρι προϊόν για ξένους

https://www.youtube.com/watch?v=tR9e2Kx1Fx4

Ήταν η συναυλία που όλοι περίμεναν, ήταν τη στιγμή που θα έλεγε το «The Number of the Beast» που ένα καπνογόνο προκάλεσε την οργή του frontman που έβρισε τον θαυμαστή του. Κάποιοι προσβλήθηκαν και θεώρησαν ρατσιστικό το ξέσπασμά του. Κάποιοι μίλησαν για τα καπνογόνα και την έλλειψη σεβασμού που δείχνει ο καθένας που θέλει να βιώσει την εμπειρία μιας συναυλίας ανάβοντάς τα. Γράφτηκαν περισσότερα στάτουζ από όσα άντεχε το μέσο timeline. Διχάστηκε και το Twitter (τι πιο σύνηθες). Εμείς κάναμε ένα μικρό απολογισμό του συναυλιακού καλοκαιριού εδώ. Κρατάμε μόνο τα καλά, είμαστε ρομαντικές ψυχές. 

https://twitter.com/hashtag/IronMaiden?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw