Πώς μπορούν η σκληρή δουλειά και τα μετάλλια μιας πρωταθλήτριας να χάσουν παντελώς την αξία τους, να σβήσουν στο “background” λες και δεν αποτελούν το κάθε ένα μια μικρή μάχη πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα; Είναι απλό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα φορέσει και να ποζάρει κάνοντας σπαγγάτο, φορώντας μπικίνι.

Αυτό το “δοκιμασμένο” κόλπο δεν το ήξερε η Linda Cerruti, η πρωταθλήτρια που σάρωσε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, κατακτώντας οκτώ μετάλλια στη Ρώμη, μετά από αμέτρητες και επίπονες προπονήσεις, σκληρή προσπάθεια και τεράστιες θυσίες. Μη γνωρίζοντας πως ο σεξισμός μυρίζει δέρμα, η 28χρονη έκανε μια ανάρτηση στο Instagram ποζάροντας με τα μετάλλιά της φορεμένα σε όλο της το σώμα, παίρνοντας μια πόζα-στάση χαρακτηριστική του αθλήματός της, που είναι η συγχρονισμένη κολύμβηση. Μπορούμε και να το πούμε και ένα δίκαιο flex της ευλυγισίας της και όσων έχει κάνει και παλέψει για να κερδίσει τα μετάλλιά της.

Αυτή η πόζα ήταν αρκετή για να κάνει το πιο αχρείαστο και σεξιστικό fade out στα επιτεύγματά της και να κάνει τον μέσο σεξιστή του Instagram να αφήσει το υποτιμητικό, ενίοτε χυδαίο, με βαθύ σεξουαλικό υπονοούμενο, σχόλιό του. Ναι, μπορεί η φωτογραφία να συγκέντρωσε πάνω από 90.000 likes, αλλά σε πολλά από τα σχόλια, χρήστες στέκονται στο μπικίνι της, το σώμα της, τη στάση του σώματός της. Προς θεού, όχι στα μετάλλια. Τι έχει να δώσει μια γυναίκα εκτός από αφορμές για σεξουαλικοποίηση άλλωστε;

Η ίδια, εν τω μεταξύ, μοιράστηκε ένα screenshot από κάποια σχόλια όπως “ωραία μετάλλια, αλλά και το διάστημα μεταξύ των μεταλλίων 4 και 5 δεν είναι κακό” ή “πολύ καλό… στην πισίνα και έξω”. Όχι, δεν πρόκειται για απλούς καθημερινούς διψασμένους γύπες του Instagram. Πρόκειται για ζωντανές ενδείξεις πως οι άντρες συνεχίζουν να μεγαλώνουν με ένα ανεδαφικό αίσθημα έμφυλης υπεροχής, το οποίο εξαργυρώνουν σε σταθερά υποτιμητικά σχόλια προς κάθε θηλυκότητα που βρίσκεται στον δρόμο τους ή το feed τους. Τις περισσότερες φορές δεν το κάνουν καν συνειδητά και αυτό είναι το χειρότερο από όλα.

Σε κάθε περίπτωση, η Cerruti με ένα μακροσκελές κείμενο, θέλησε να μην αφήσει αυτές τις συμπεριφορές αναπάντητες. Συγκεκριμένα, έγραψε:

“Πριν από δύο ημέρες μοιράστηκα μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην παραλία όπου πηγαίνω πάντα, εκεί που πραγματοποίησα τα πρώτα μου όνειρα, ένα μέρος που έχει μεγάλη συμβολική αξία για μένα. Η φωτογραφία με δείχνει σε μια καλλιτεχνική πόζα, χαρακτηριστική του αθλήματός μου, ανάποδα και κάνοντας σπαγγάτο μαζί με τα οκτώ μετάλλια που κέρδισα στο καλύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της καριέρας μου.

Είμαι κυριολεκτικά σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τα εκατοντάδες, πιθανότατα χιλιάδες, ανάρμοστα, σεξιστικά σχόλια και τους χυδαίους ανθρώπους που ευθύνονται γι’ αυτά.

Μετά από πάνω από 20 χρόνια προπόνησης και θυσιών, το βρίσκω τουλάχιστον ΝΤΡΟΠΗ να διαβάζω σχόλια εκατοντάδων ανθρώπων που κάνουν αστεία που σεξουαλικοποιούν το σώμα μου”.

Σας έχουμε νέα, τα σώμααα των γυναικών, με ή χωρίς ρούχα, με ή χωρίς σπαγγάτο, δεν είναι πεδίο βολής χυδαίων σχολίων και εντυπώσεων που κανείς δεν ζήτησε.