Τα ταξίδια συναρπάζουν, εμπένοουν και συνεχώς ανανεώνουν την εσωτερική μας πυξίδα. Οι Ολλανδοί φωτογράφοι, Bamboo van Kampen και Arthur Groeneveld, aka Arturo + Bamboo, είναι σύντροφοι στη δουλειά και στη ζωή. Οι δυο τους έχουν ζήσει στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κένυα και το Βερολίνο και έχουν ταξιδέψει σε πολλές ακόμα χώρες, πριν εγκατασταθούν μόνιμα μεταξύ Άμστερνταμ και Ρότερνταμ, όπου και ζουν αυτή τη στιγμή.

Οι περισσότερες φωτογραφίες τους έχουν τραβηχτεί στον δρόμο, αλλά και όποιο σπίτι θεωρούσαν καταφύγιό τους εκείνη την περίοδο. “Τα νέα περιβάλλοντα μάς εμπνέουν έντονα, και η φωτογραφία είναι μια προσπάθεια να αντιληφθούμε αυτά τα μέρη”, λένε σε συνέντευξή τους στο i-D. “Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν μια πολύ δομημένη ζωή όταν μπαίνουν σε μια αφοσιωμένη σχέση. Παντρεύονται, αγοράζουν ένα σπίτι, κάνουν παιδιά. Εμάς μάς ενδιαφέρει τι υπάρχει για να ανακαλύψουμε και πώς μπορεί να είναι η ζωή όταν έχεις έναν σύντροφο αλλά δεν αφοσιώνεσαι σε τίποτα άλλο”.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Άμστερνταμ, όταν κανείς από τους δυο δεν ασχολιόταν επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Στους έξι μήνες σχέσης έκαναν το πρώτο τους ταξίδι μαζί, χρησιμοποιώντας την αναλογική κάμερα του πρώην συντρόφου της Bamboo, για να φωτογραφίζονται. Μετά το χόμπι έγινε επάγγελμα. “Το καλό είναι πως απαθανατίσαμε την αρχή της σχέσης χωρίς καμία πρόθεση για κάτι τέτοιο. Πολλές προσωπικές στιγμές. Φυσικά, ήταν κυρίως για την αγάπη που αναπτυσσόταν μεταξύ μας εκείνη την περίοδο, αλλά επίσης και για τα μέρη που ανακαλύπταμε μαζί στα ταξίδια μας”, λέει. “Δεν είχε σημασία αν ήταν ένα όμορφα διακοσμημένο εστιατόριο, ένα έργο τέχνης ή μια μοναχική παραλία. Ποτέ δεν μας άγγιξαν ιδιαίτερα πολυτελή μέρη, αλλά απλά γοητευτικά μέρη”.

Σε ερώτηση για το ποια χώρα από όσες έχουν επισκεφτεί τους άγγιξε περισσότερο, απάντησαν: “νιώσαμε πολύ άνετα στην Ελλάδα. Το φως εκεί είναι απλώς διαφορετικό από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Όλα είναι ακόμα τόσο αληθινά, όχι τόσο φαντασμαγορικά όσο στην Ίμπιζα, όχι τόσο τουριστικά όπως στην Ιταλία”, λέει η Bamboo. “Το υπνωτιστικό, uber μπλε της θάλασσας είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν μια πολύ απλή αλλά υπέροχη ζωή, η οποία μας συνάρπασε. Οι ταβέρνες σερβίρουν σχεδόν το ίδιο φαγητό παντού, αλλά αυτό δεν το εννοώ αρνητικά. Είναι απλώς ισότιμα καλό παντού”, συμπληρώνει ο Arthur.

Το ζητούμενο σε κάθε ταξίδι τους είανι να μάθουν τη χώρα και τους ανθρώπους της καλά. Όχι με τα μάτια δυο τουριστών, αλλά συμμετέχοντας στη ζωή των ντόπων. “Στην τελική, πηγαίνεις ταξίδια για να δεις κάτι διαφορετικό από την πατρίδα σου”, τονίζει η Bamboo. Ο Arthur απολαμβάνει τις μεταφορές, είτε στο αεροδρόμιο είτε με ferry. Νιώθει πως όλο το νόημα κρύβεται στο να αφήνεις κάτι πίσω και να προετοιμάζεσαι για ένα νέο μέρος. “Πάντα ένιωθα να με ηρεμεί αυτή η φασαρία γύρω μου. Δεν θα μπορούσα να συγκεντρωθώ καθόλου σε ένα ήσυχο γραφείο. Μου αρέσει όταν όλα είναι σε κίνηση. Ακόμα και ως παιδί, καθόμουν και κοιτούσα ανθρώπους στο αεροδρόμιο που έμοιαζαν σαν να ταξιδεύουν για δουλειά. Πάντα έμοιαζε σαν τον απόλυτο στόχο”, εξομολογείται ο Arthur.

Τώρα, πιο σταθεροί από ποτέ, νιώθουν πως έχουν ανάγκη αυτή την ηρεμία. Το μόνο που δεν ξέρουν είναι για πόσο.