Άγια ήταν η Κυριακή που μας πέρασε καθώς οι δύο συλληφθέντες της Εκκλησίας των Εθνών αφέθηκαν ελεύθεροι (κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Ιησούς Χριστός έβαλε το χέρι του). Να σας υπενθυμίσουμε αγαπητοί προβοκάτορες ότι ο πάτερ Χαράλαμπος και ο υπεύθυνος Τύπου της αίρεσης είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα για τους εξορκισμούς στην Πλατεία Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη), με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας. 

Μάλιστα, στο επίσημο κανάλι της Εκκλησίας των Εθνών, το οποίο μετράει 167k συνδρομητές, ανέβηκε και ένα βίντεο με την άδικη όπως την αποκαλούν σύλληψη του επικεφαλή της. Αφού το παρακολουθήσαμε με προσοχή, πήραμε την απόφαση να περάσουμε τον χρόνο μας στο SCOAN Thessalonica και να δούμε μερικούς από τους περίφημους εξορκισμούς. Δεν το μετανιώσαμε. 

Μετά από τρία ολόκληρα βίντεο και μερικά χτυπήματα στο κεφάλι (θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοούμε στην πορεία), νιώσαμε έτοιμοι να γράψουμε για την εμπειρία μας. Ναι, ναι, ήταν θεϊκή. Ετοιμαστείτε, στο όνομα του Ιησού Χριστού, ξεκινάμε.

To φάντασμα

H Τζελιμέ Μεχμέτ κάθεται στην καρέκλα. Είναι σε “πραγματικά απελπιστική κατάσταση” σύμφωνα με την narrator του mockumentary  βίντεο. Έχει μυϊκούς σπασμούς, δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της. Μαζί της, πάντα στο πλάι της αυτές τις δύσκολες στιγμές, είναι ο αδερφός και ο πατέρας της. Σε ανύποπτο χρόνο χάνει τις αισθήσεις της. Μετά από λίγο συνέρχεται. Δείχνει φοβισμένη. Θεέ μου, τι περνούσε αυτό το κορίτσι, σε τι βαθύ σκοτάδι εγκλωβίστηκε η ψυχή της; 

O Νεζίρ, ο αδερφός της, εξηγεί στο άτομο που κρατάει το μικρόφωνο και κάνει ερωτήσεις, τι ακριβώς συμβαίνει τον τελευταίο ένα μήνα ενώ ο πατέρας της, στον κόσμο του, κρατά ένα χαρτί με το τρίπτυχο “επιληψία, δαιμονικές επιθέσεις, οικογενειακές κατάρες”. Την επόμενη ημέρα, ο άτρωτος πάτερ Χαράλαμπος βγήκε στο δρόμο για να “παλέψει” με το ακάθαρτο πνεύμα που βασάνιζε την Τζεμιλέ. “Στο όνομα του Ιησού Χριστού σε διατάζω, έξω από αυτή!” λέει ξανά και ξανά, σαν τον καθηγητή στο Γυμνάσιο που σε έβγαζε από την τάξη. Μετά από μερικά απανωτά “έξω” και μια απίθανη ανάποδη γέφυρα, η Τζελιμέ ελευθερώθηκε. Πάντα τέτοια!

Υποκριτική ικανότητα Τζελιμέ: 6/10. H πρωταγωνίστρια στην αρχή του βίντεο προσπαθεί πολύ, τόσο πολύ που κάποιες φορές ξεπερνάει τα όρια. Σταδιακά, όμως, λύνεται, εξοικειώνεται με τον ρόλο της και βγάζει ασπροπρόσωπους τα άτομα που την εμπιστεύτηκαν. Η ανάποδη “γέφυρα”, φυσικά, ήταν το highlight του βίντεο.

Υποκριτική ικανότητα Νεζίρ: 9/10. Ψύχραιμος, καθαρή άρθρωση, άριστη ανάγνωση του σεναρίου και μίνι αυτοσχεδιασμοί που έκαναν τη διαφορά. Ο τρόπος που ρίχνει το νερό στο πρόσωπο της αδερφής του είναι εκπληκτικός ενώ η λεπτότητα με την οποία τη σηκώνει από τη θέση της και τη μεταφέρει στο αυτοκίνητο αξίζει ιδιαίτερη μνεία. O Ναζίρ θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Υποκριτική ικανότητα πατέρα: 11/10. Η ήρεμη δύναμη της οικογένειας. Δεν μιλάει, παρακολουθεί, φιλτράρει τις εικόνες γύρω του. Άλλωστε, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι τον έφεραν με το ζόρι τον άνθρωπο από το καφενείο και του είπαν να κρατήσει ένα κομμάτι χαρτί. Ο τρόπος που κοιτάζει τον σκηνοθέτη στο 2:57 μετά τις break dance κινήσεις της Τζεμιλέ, είναι όλα τα λεφτά.

Τίγρης, Κόμπρα, Γοργόνα

Ένταση, απίστευτη ένταση. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο σφίχτηκε η καρδιά μας. Ο πάτερ Χαράλαμπος τα βάζει με μια τίγρη, το πνεύμα της τίγρης μέσα σε μια κοπέλα. Τα λόγια του στα αγγλικά μεταφράζει μία  γυναίκα στον ίδιο ρυθμό και τόνο. Έπος. “Hey, look here!” φωνάζει ο πάτερ. Τίποτα η Aρνίκα, κοιμάται όρθια. Ρωτάει το πνεύμα τι της έχει κάνει και μας ξεκαθαρίζει ότι παρά την επιθυμία της Αρνίκα να του επιτεθεί, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί διότι την κρατούν πίσω κάτι αόρατες αλυσίδες και το χέρι ενός αγγέλου. Δεν ξέρουμε αν ο πάτερ πήγε να μιλήσει σε άλογο μετά τον εξορκισμό, μην μας ρωτάτε. 

“Φωτιά στο σώμα σου” φωνάζει ο πάτερ Χαράλαμπος ξανά και ξανά. Της ρίχνει και μια στο κεφάλι μπας και συνέλθει. Στη συνέχεια η Aρνίκα προβαίνει σε μια συνταρακτική αποκάλυψη. Μέσα της ζουν άλλα δύο πνεύματα εκτός από της τίγρης. Κυρίες και κύριοι, από εδώ η κόμπρα και γοργόνα. Fast Forward: Ο πάτερ τα βάζει και με τα τρία πνεύματα μαζί, φωνάζοντας “come out, come out” με φωνή ροκ σταρ. Η Αρνίκα πέφτει στο έδαφος και κλαίει. Ο συγκεντρωμένος κόσμος (υπάρχουν και παιδιά) χειροκροτά. Είναι ελεύθερη.

Υποκριτική ικανότητα Αρνίκα: 4/10. Δεν είναι δικό της το φταίξιμο. Ο ρόλος ήταν ιδιαίτερα απαιτητικός, μην ξεχνάτε ότι μέσα της ζούσαν τρία διαφορετικά πνεύματα. Ας έδιναν περισσότερα χρήματα να φέρουν τον ΜακΑβόι αν ήθελαν να κάνουν μια παρωδία του Split. Η παρουσία του κόσμου, επίσης, δεν βοήθησε την 19χρονη Αρνίκα. Αγχώθηκε. Είχε τις στιγμές της, αλλά η συνολική της παρουσία ήταν θλιβερή.

 

Δώσε μου νερό πρώτα και θα μιλήσω

Μποξέρ έπρεπε να γίνει ο πάτερ Χαράλαμπος. Σε αυτό το βίντεο τον βλέπουμε να ρίχνει κάτι ψιλές, πάντα στο όνομα του Ιησού Χριστού στην Αρνίκα που φοράει περούκα σε μια κυρία, Τζουλιέτ στο όνομα. Εκείνη ζητάει νερό, με τον πάτερ να την ειρωνεύεται και το άτομα γύρω του να γελάνε. Τελικά της προσφέρει, αλλά το πετάει καθώς, πριν της δώσει το ποτήρι, ξεστόμισε κάτι σαν ευλογία και ένα κακό πνεύμα δεν το δέχεται, όλοι το ξέρουν αυτό. 
Την κοπανάει ξανά στο κεφάλι. Ξεκίνησε ο εξορκισμός.

Η Τζουλιέτ πέφτει πάνω σε κάτι ανθρώπους, δεν υπολογίζει σωστά και χτυπάει τη μέση της. Πονάει. Προσπαθεί να μην το δείξει και συνεχίζει με μία θεαματική κωλοτούμπα. “Έξω δαίμονα, έξω δαίμονα”, φωνάζει ο πάτερ Χαράλαμπος. Βγήκε ο άμοιρος, δεν άντεξε τις στριγγλιές του. Η Τζουλιέτ έπεσε για ύπνο. την ξύπνησαν μετά από λίγο. Είπε ευχαριστώ. Εμείς ευχαριστούμε.

Υποκριτική ικανότητα Τζουλιέτ: 6/10. Τίμια προσπάθεια παρά την αφυδάτωση της. Μπορούσε και καλύτερα; Μπορούσε, αλλά δεν έκανε το κάτι παραπάνω, αυτό που θα της έδινε μια υψηλότερη βαθμολογία. Να πούμε όμως ένα μπράβο για την υπομονή της, ο πάτερ έδινε το ένα χτύπημα μετά το άλλο και αυτή δεν αντιδρούσε. Η κωλοτούμπα στο τέλος του βίντεο ήταν καλή, αλλά το επιθετικό της περπάτημα και ύφος στο 3:54, ακόμα καλύτερο.