Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το καλοκαίρι; Θάλασσα, παγωτό, ζέστη, ιδρώτας, διακοπές, νησί, συναυλίες, θερινά και, φυσικά, κουνούπια. Πολλά κουνούπια. Υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από τα κουνούπια; Όχι. Μήπως υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο; Η απάντηση είναι και πάλι όχι. Δεν το λέμε εμείς, το είπε ο Μπιλ Γκέιτς, αυτός που ευθύνεται για τα τσιπάκια στα εμβόλια ο ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πολλούς που “προβλέπουν” το μέλλον της ανθρωπότητας, τρομάζουν και ύστερα προσπαθούν να τη σώσουν.

Ακολουθεί μια περιγραφή η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να ανήκει σε μια ταινία επιστημονικής (ή και horror για κάποιος) ταινίας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Μπιλ Γκέιτς μετά την κρίσιμη ερώτηση που έθεσε η οποία δεν είναι άλλη από τη “μπορούμε να νικήσουμε το πιο θανατηφόρο πλάσμα παγκοσμίως;”. Όπως είπε, “μέσα σε ένα διώροφο τούβλινο κτίριο στο Μεντεγίν της Κολομβίας, οι επιστήμονες εργάζονται πολλές ώρες σε εργαστήρια που εκτρέφουν εκατομμύρια κουνούπια”. Αυτά λέει και μετά σκεφτόμαστε πόσες φορές δεν μας έχουν αφήσει να κοιμηθούμε τα βράδια από τις βόλτες που κάνουν πάνω από το κεφάλι μας.

via GIPHY

Έχει κι άλλο, μην φεύγετε.

“Τείνουν να ικανοποιούν κάθε ανάγκη των εντόμων καθώς τα μεγαλώνουν από προνύμφες σε νύμφες έως ενήλικες, διατηρώντας τη σωστή θερμοκρασία, και ταΐζοντάς τα γενναιόδωρα ιχθυάλευρα, ζάχαρη και, φυσικά, αίμα. Στη συνέχεια, τα απελευθερώνουν σε όλη τη χώρα για να αναπαραχθούν με άγρια κουνούπια που μπορούν να μεταφέρουν δάγκειο πυρετό και άλλους ιούς που απειλούν να αρρωστήσουν και να σκοτώσουν τον πληθυσμό της Κολομβίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου ενός σεναριογράφου του Χόλιγουντ. Αλλά τα κουνούπια που απελευθερώνονται δεν τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό. Ακριβώς το αντίθετο. Πραγματικά βοηθούν να σωθούν και να βελτιωθούν εκατομμύρια ζωές”.

Όπως επισημαίνει ο Μπιλ Γκέιτς, αυτά τα αποτελέσματα συνιστούν μια τεράστια πρόοδο, προσφέροντας απόδειξη ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα προστατεύσει ολόκληρες πόλεις και χώρες από την απειλή ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τα Κουνούπια, το οποίο ηγείται της προσπάθειας Βολμπάχια (σ.σ. βακτήρια), απελευθερώνει τώρα αυτά τα κουνούπια σε 11 χώρες: Βραζιλία, Κολομβία, Μεξικό, Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Αυστραλία, Φίτζι, Κιριμπάτι, Νέα Καληδονία και Βανουάτου. Να τα φέρει και στην Ελλάδα, δεν έχει δει τι “ελικόπτερα” κυκλοφορούν στον Έβρο;

«Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε πόσο μακριά έχει φτάσει το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τα Κουνούπια. Πριν από χρόνια, η ιδέα της απελευθέρωσης των κουνουπιών ως συμμάχους στην καταπολέμηση των ασθενειών έκανε πολλούς ανθρώπους να φαίνονται τρελοί. Ωστόσο, η υποστήριξη αυτής της καινοτόμου λύσης έχει επικρατήσει σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα καταπληκτικά κουνούπια πετούν και σώζουν ζωές» καταλήγει ο Μπιλ Γκέιτς.