Εντάξει, η πιθανότητα να σας χτυπήσει κεραυνός είναι μικρότερη από μια στο εκατομμύριο. Αλλά, η πρόσφατη είδηση με τον 55χρονο νεκρό άνδρα που συμμετείχε στον νυχτερινό ορειβατικό αγώνα στο Φαλακρό Δράμας, είναι η απόδειξη ότι καλό είναι να γνωρίζεις πώς μπορείς να προφυλαχθείς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Σε εξωτερικό χώρο 

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και βλέπετε κεραυνούς ή ακούτε βροντές, μπείτε σε ένα κτίριο ή στο αυτοκίνητό σας και κλείστε τα παράθυρα. Μην κάθεστε κοντά σε στύλο της ΔΕΗ, τρακτέρ και μοτοσικλέτες. Πρώτα βλέπουμε και μετά ακούμε τον κεραυνό γιατί το φως ταξιδεύει πιο γρήγορα από τον ήχο. Αν είστε έξω με τους φίλους σας και δείτε τα μαλλιά τους να ανασηκώνονται ή νιώσετε στο δέρμα σας τσιμπήματα αυτό σημαίνει ότι είστε σε κίνδυνο γιατί ηλεκτρικό φορτίο συγκεντρώνεται κάπου κοντά σας. Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει από στιγμή σε στιγμή. Αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, μην κάνετε ντους, αποφύγετε τις συνδεδεμένες συσκευές και μην πλένετε τα πιάτα. Οι σωλήνες νερού μεταφέρουν ηλεκτρισμό.

https://twitter.com/hashtag/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B9?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Σκηνές, υπόστεγα, πρόχειρα καταφύγια σε βουνά δεν είναι ασφαλή. Μην μπείτε κάτω από στάση λεωφορείου. Αν κάνετε κάμπινγκ κι ακούσετε βροντές, μπείτε σε ένα αυτοκίνητο, το αυτοκίνητό σου λειτουργεί σαν ένα πλέγμα στο εσωτερικό του οποίου απουσιάζουν τα ηλεκτρικά πεδία και ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Δεν αγγίζεις το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι.Θα πρέπει να περιμένετε μισή ώρα από την τελευταία βροντή που ακούσατε για να βγείτε από το όχημα σας.

https://t.co/nb3gblpYL0

Σε κλειστό χώρο

Αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, μην κάνετε ντους, αποφύγετε τις συνδεδεμένες συσκευές και μην πλένετε τα πιάτα. Οι σωλήνες νερού μεταφέρουν ηλεκτρισμό.Αν είστε στο σπίτι σας και ακούτε βροντές, αποφύγετε τα μπαλκόνια, τις βεράντες, τα γκαράζ και τα παράθυρα. Μην ξαπλώνετε σςε τσιμέντο και μην ακουμπάτε τοίχους από σκυρόδεμα. Μην αφήνετε κατοικίδια έξω κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Σε καμία περίπτωση μην αναζητήσετε προστασία κάτω από ένα δέντρο ή σε ανεμόμυλο. Αποφύγετε τα ταξίδια με ιστιοπλοϊκά. Αν σας βρει η καταιγίδα ή ακούσετε βροντή εν πλω, κατευθυνθείτε στην πλησιέστερη ακτή. Αποφύγετε χωράφια ή κορυφές λόφων και βουνών. Οι συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων κεραυνού επιζεί, δυστυχώς με επιληπτικές κρίσεις κι ενίοτε απώλεια μνήμης.