Οι χρήστες του TikTok έχουν βαρεθεί την χοντροφοβία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την στριμώξουν στη γωνία. Ένα νέο κίνημα στην κοινωνική πλατφόρμα, λοιπόν, την απορρίπτει και γιορτάζει όλα τα σχήματα του σώματος, μετά από μια τάση που ντρόπιαζε τους plus-size ανθρώπους και θεωρήθηκε «προσβλητική», «ανόητη» και «παράξενη».

Όλα ξεκίνησαν όταν μια σειρά βίντεο έγιναν γρήγορα viral. Σε αυτά, οι χρήστες βιντεοσκοπούσαν τους εαυτούς τους με φαρδιά μπλουζάκια, τα γνωστά hoodies, με τη λεζάντα «στοιχηματίζω ότι είναι χοντρή κάτω από αυτά τα ρούχα». Με το τραγούδι «Love Me» του Lil Wayne, στη συνέχεια τραβούσαν τα ρούχα τους γύρω από τη μέση για να «αποκαλύψουν» την πιο λεπτή φιγούρα τους.

Το μήνυμα της τάσης, ότι το να φοράτε μεγαλύτερα ρούχα είναι εντάξει, εφόσον το σώμα από κάτω εξακολουθεί να είναι αποδεκτό από τα βασικά πρότυπα ομορφιάς, προκάλεσε αμέσως διάφορα σχόλια από άλλους χρήστες. Άρχισαν λοιπόν να κάνουν το αντίθετο και η φωνή τους πλέον ακούγεται παντού, με την συγκεκριμένη «τάση» και συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές.

Τα βίντεο ξεκινούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με την κρίσιμη διαφορά ότι αντί να αποκαλύπτουν ένα πιο αδύνατο σώμα στο τέλος, οι άνθρωποι αρνούνται να συμμετάσχουν και να μοιραστούν ένα body positivity μήνυμα ή να σφίξουν τα ρούχα τους για να αποκαλύψουν ένα «παχουλό» σώμα.

«Προτιμώ να είμαι χοντρή παρά να ντροπιάζω άλλους ανθρώπους για να τονώσω τον δικό σου εγωισμό», γράφει η @soulmori στο βίντεό της που έχει προβληθεί πάνω από ένα εκατομμύριο φορές, ενώ η @spookigio26 έγραψε: «Γιατί έχει σημασία; Αυτή η τάση είναι προσβλητική και αηδιαστική για τις plus size γυναίκες » σε ένα βίντεο με 3,5 εκατομμύρια προβολές.

Συνολικά, σε όλα τα βίντεο το μήνυμα που κυριαρχεί είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχεις παραπάνω κιλά. Αυτή η τάση κατά της χοντροφοβίας είναι η πιο πρόσφατη από τα πολλά θετικά βίντεο στο TikTok και αποδεικνύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για καλό σκοπό. Το 2020, για παράδειγμα, οι χρήστες γιορτάζουν τα «ανεπιθύμητα» φυσικά χαρακτηριστικά μέσω ιστορικών εικόνων και έργων τέχνης, ενώ νωρίτερα φέτος μια τάση κατά των φίλτρων συσπειρώθηκε ενάντια στα μη ρεαλιστικά ιδανικά των τάσεων ομορφιάς και επεξεργασίας φωτογραφιών.

Η mainstream κουλτούρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καπιταλισμός και η πατριαρχία τροφοδοτούν την ιδέα ότι η εμφάνιση και το σώμα μας είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για εμάς, ότι η σωματική «ομορφιά» πρέπει να έχει προτεραιότητα πάνω από όλα. Αυτή η τάση μας θυμίζει ότι όλο αυτό είναι ψέμα. Όπως έγραψε η @thesophialiu στο βίντεό της, «το σώμα μας είναι το λιγότερο ενδιαφέρον πράγμα για εμάς».

@chloecost

 

♬ original sound – Bri