Ας μιλήσουμε πρώτα για τα Φιλαράκια. Η θρυλική κωμική σειρά προβλήθηκε το 1994 και συνεχίστηκε για 10 ολόκληρες σεζόν. Ακόμη και σήμερα, η γνωστή παρέα έχει αμέτρητους θαυμαστές, όπως καταλάβαμε και από το πρόσφατο επιτυχημένο Friends: Reunion, το οποίο άφησε όλους εμάς βαθιά συγκινημένους. Πρωταγωνιστούν οι Τζένιφερ Άνιστον ως Ρέιτσελ Γκριν, Κόρτνι Κοξ ως Mόνικα Γκέλερ, Λίζα Κούντροου ως Φοίβη Μπουφέ, Ματ Λε Μπλανκ ως Τζόι Τριμπιάνι, Μάθιου Πέρι ως Τσάντλερ Μπινγκ και Ντέιβιντ Σουίμερ ως Ρος Γκέλερ. Το Friends (για να το γράψουμε και στα αγγλικά) βασίστηκε στην καθημερινότητα και τις ιστορίες έξι στενών φίλων με βάση τη Νέα Υόρκη. Από το αγαπημένο καφέ Central Perk με τον πορτοκαλί καναπέ μέχρι το διαμέρισμα της Μόνικα με τη μωβ πόρτα, αυτή η σειρά καταφέρνει να αγγίξει ακόμα και τη νεολαία του σήμερα.
Όσο για το The Office, το οποίο είναι βασισμένο στην ομώνυμη σειρά του Ρίκι Τζερβέις, είναι μια αγαπημένη κωμωδία γυρισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου σε έναν χώρο εργασίας. Έκανε πρεμιέρα το 2005 και συνεχίστηκε για 9 ξεκαρδιστικές σεζόν. Εκεί βρίσκουμε τον έναν και μοναδικό Στιβ Καρέλ να υποδύεται ως τον αξιαγάπητo Μάικλ Σκοτ. Πολλοί θα συμφωνούσαν ότι ο Μάικλ Σκοτ είναι ένας από τους σπουδαιότερους χαρακτήρες που γράφτηκαν ποτέ καθώς το The Office εμβαθύνει στις κωμικές, εκκεντρικές ζωές των υπαλλήλων γραφείου. Επιπλέον, οι περιπτώσεις των Ρέιν Γουίλσον και Μπ. Τζέι Νόβακ ως Ντουάιτ και Ράιαν ήταν επίσης από τις καλύτερες που έχουμε δει ποτέ.
Με λίγα λόγια, και οι δύο σειρές είναι καταπληκτικές και από ένα σημείο και μετά, το ζήτημα είναι υποκειμενικό. Για να μην μπούμε στη διαδικασία να αναρωτηθούμε ποια από τις δύο είναι καλύτερες, θα σταθούμε σε μερικές λεπτομέρειες που έκανε το The Office καλύτερο. Όχι γενικά, αλλά ειδικά. Μην μπερδεύεστε. Δεν θα κάναμε ποτέ κάτι τέτοιο.
Άψογο continuity
Στo χωριό μας το λέμε «συνέχεια». Οι σεναριογράφοι συνήθως εστιάζουν στο πόσα αστεία μπορούν να συγκεντρώσουν σε ένα επεισόδιο και παραμελούν άλλα πράγματα, όπως είναι για παράδειγμα τα backstories των χαρακτήρων. Το The Office ξεχωρίζει ακριβώς γι’ αυτό. Με κάποιο τρόπο, το πριν της ιστορίας συμβαδίζει άψογα με το μετά. Οι δημιουργοί του θα έβγαζαν μικρές, φαινομενικά μικρές λεπτομέρειες από προηγούμενες σεζόν που θα τις βρίσκαμε στη συνέχεια μπροστά μας. Στα Φιλαράκια, από την άλλη, έμοιαζαν σαν να δίνουν έναν αγώνα σε αυτό το κομμάτι. Λες και οι δημιουργοί ξεχνούσαν ότι ο Ρος είχε έναν γιο, η Φοίβη είχε έναν αδερφό, δύο ανιψιές και έναν ανιψιό και η Ρέιτσελ είχε δύο αδερφές.
Έρωτας είναι
Δεν χωράει αμφιβολία στο πόσο φοβεροί ήταν η Μόνικα και ο Τσάντλερ. Μέχρι και σήμερα, εξακολουθούν να θεωρούνται ως ένα από τα καλύτερα ζευγάρια στην τηλεοπτική ιστορία, οπότε τα Φιλαράκια παίρνουν σίγουρα πολλά εύσημα για αυτό. Αλλά η σειρά υστερεί στο γενικό ρομαντικό κομμάτι, λόγω του τρόπου που προσπαθεί να εισάγει την κωμωδία σε καταστάσεις που δεν ανήκει.
Ο Τζιμ και η Παμ ήταν το ισχυρό ζευγάρι του The Office. Φυσικά, είχαν τα προβλήματά τους. Άλλα, όπως και να το κάνουμε, από τη δική τους ιστορία καταλαβαίνουμε ότι το The Office έπαιρνε τον Τζιμ και την Παμ -και τον ρομαντισμό γενικά- στα σοβαρά. Το τράβηξαν όσο έπρεπε, το απογείωσαν όταν έπρεπε.
Χιούμορ και προσέγγιση
Τα Φιλαράκια είχαν αμέτρητα ξεκαρδιστικά επεισόδια κατά τη διάρκεια των δέκα σεζόν τους και για μια κωμική σειρά ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι κατάφεραν να διατηρήσουν το χιούμορ τους τόσο φρέσκο. Ωστόσο, η σειρά εξακολουθούσε να είναι μια σειρά της δεκαετίας του ’90, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο για αυτούς να αποφύγουν αυτή την τυπική ατμόσφαιρα κωμωδίας.
Το Office, από την άλλη, κατάφερε να απελευθερωθεί από εκείνα τα γνωστά τροπάρια των τότε κωμικών σειρών τόσο σε θέμα περιεχομένου όσο και σε θέμα χιούμορ. Η μορφή και ο τρόπος γυρίσματος των σκηνών ήταν επίσης κάτι νέο στο ευρύ κοινό, κάτι που έκανε τη σειρά να μοιάζει πιο αληθινή και πιο οικεία.