Τα Εξάρχεια έχουν μεταμορφωθεί σε πεδίο μάχης από το πρωί. Κάτοικοι και άνδρες των ΜΑΤ ήρθαν σε έντονη σύγκρουση, όταν νωρίς νωρίς έφτασαν στην περιοχή μπουλντόζες -προφανώς συνοδευόμενες από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις- για να αποκλείσουν την πλατεία και να ξεκινήσουν τα έργα για τον σταθμό του μετρό. Οι Εξαρχιώτες έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, υπερασπιζόμενοι την πλατεία. Τα πανό τους έγραφαν «η πλατεία χρειάζεται ζωή, ελευθερία, δημιουργία, όχι σταθμό μετρό». 

Οι εντάσεις μεταξύ κατοίκων και ανδρών των ΜΑΤ ξεπέρασαν τα όρια, με τους δεύτερους να φτάνουν σε κρεσέντο βίας, προχωρώντας ακόμα και σε χρήση χημικών αδιακρίτως και αλύπητα στους κατοίκους. Μια γυναίκα δέχτηκε χημικό στα μάτια. Το χάος αυτό δεν είναι νέο. Είναι απλώς απόρροια των αιτημάτων των κατοίκων των Εξαρχείων που θεωρούν πως «ο σταθμός μετρό στην πλατεία Εξαρχείων είναι καταστροφή για την πλατεία και τη γειτονιά, αλλά και τα ευρύτερα πλάνα τουριστικοποίησης και αλλαγής του χαρακτήρα των Εξαρχείων. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν σήμερα στις 8:30 το πρωί, με μπουλντόζες, εργάτες και ΜΑΤ να κάνουν ένα απρόσμενο ντου στην πλατεία. Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε πως έχουν κατατεθεί εναλλακτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Ανοιχτής Πόλης, που πρότεινε τη δημιουργία του μετρό στην οδό Τοσίτσα με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής πλατείας. 

Ακολουθούν δέκα φωτογραφίες χάους και παράνοιας αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια:

https://t.co/sM6UhaRyMK

 

Πηγή: In Time