Αυτή την ώρα που γράφω, δεν υπάρχει πιο hot γειτόνισσα από το πλησίον της Βασιλέως Κωνσταντίνου Παγκράτι. Αυτό το μίνι καρτιέ που ξεκινάει από το πρατήριο του Κορακιανίτη απέναντι απ’ τον Τρούμαν και φτάνει ως την οδό Μερκούρη και τα σχολεία. Άντε να το πάω ως την Πρατίνου βαριά-βαριά, γιατί είμαι στοιχείο δημοκρατικό. Ένα τόσο δα πράγμα, κάτι ολίγα στρέμματα, το παλιό Βατραχονήσι δηλαδή, εκεί που μένω κι εγώ. Που ψήνεται να το επισκεφθεί όλη η υποψιασμένη Αθήνα.

Ότι η γειτόνισσά μας έγινε πραγματικά hot δεν το κατάλαβα από τους hipsters και τους κοσμικούς που μας επισκέπτονται κάθε βράδυ. Το κατάλαβα πριν από λίγες ημέρες που είδα να κάθεται στο πεζοδρόμιο της Αρχελάου, στο μπαράκι το καινούριο το Pink Freud, γνωστός μεγαλοδημοσιογράφος. Παλαιάς σχολής μάλιστα, μη νομίζετε ότι μιλάμε για κάνα φυντάνι καινούριο που ψάχνει τις μόδες. Είχε έρθει κι αυτός να μυρίσει τι παίζεται, να πάρει μια γεύση απ’ αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα.

Λογικό το βρίσκω. Εδώ και περίπου τρία χρόνια, το καρτιέ μας έχει αρχίσει να μαζεύει υποψιασμένο κόσμο. Την αρχή, φυσικά, την έκανε το Αερόστατο όπου εσύχναζε ακόμη κι ο Γιώργος Καμίνης πριν κατακτήσει τη δημαρχία. Ύστερα ήρθε κι έδεσε το γλυκό με το Τρίγωνο και το Musique Cafe, προστέθηκε το Small 8, άνοιξε κι ο Βρούτος και στο καπάκι έκανε το σουξέ της χρονιάς το Μαύρο Πρόβατο.

Όταν μιλάμε για σουξέ, μιλάμε για κατακλυσμό. Ακόμη και τώρα που το Μαύρο Πρόβατο κατέλαβε το διπλανό χώρο του Press Cafe (από εκεί ξεκίνησαν όλα), πάλι δεν χωράνε με τίποτα οι θαμώνες, πάλι χρειάζεσαι μέσον για να κλείσεις τραπέζι, πάλι χάνει η μάνα το παιδί και διόλου δεν ψάχνει να το βρει για να μην χάσει και την καρέκλα της. Αναμφισβήτητα η επιτυχία της σεζόν ολόκληρης στην περιοχή του αθηναϊκού κέντρου και όχι μόνο.

Επιτυχημένα, πάλι, είναι σχεδόν στο σύνολό τους τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα της περιοχής. Όλα γεμάτα τα βλέπω, καθώς ανηφορίζω κάθε βράδυ για να πάω σπίτι μου. Μόνο ο Μαύρος Γάτος υποφέρει, πράγμα εξαιρετικά άδικο γιατί το φαΐ του είναι εξαιρετικό. Ίσως θα έπρεπε να προσπαθήσει λίγο παραπάνω στον τομέα μάρκετιγκ. Όπως έχουν προσπαθήσει αρκετοί από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, με αποτελέσματα πάντα θετικά.

Δεν είναι τυχαίο που στην Αρχελάου και στα πέριξ αυτής, παίζουν μπάλα μαγαζάτορες με παρελθόν στα media. Και ο Μίλτος του μπαρ Small 8 και η Χαρά του ρουχάδικου-καταστήματος δώρων Boxes ‘n’ Foxes και ο Στέλιος του καταστήματος δώρων και έργων τέχνης Planet Spen και η Ελευθερία του ρουχάδικου Hallelujah έχουν γράψει τις δικές τους ιστορίες στο χώρο των περιοδικών. Άλλο τώρα αν κατέρρευσε η πιάτσα και τους έφερε η μοίρα στο Παγκρατάκι. Το παλεύουν πάντως και ως τώρα, τα καταφέρνουν μια χαρά.

Αλλα micro secrets της συνοικίας; Το γεγονός ότι στην Καφέ Αρκούδα, το καφέ μπαρ πλάι στα σχολεία, θα συναντήσετε τα πρωινά τον θεό της νομικής επιστήμης εν Ελλάδι Παρμενίωνα Τζίφρα. Και σε τοπ φόρμα παρακαλώ! Συν ότι η Αργυρώ, δίπλα στο Μαύρο Πρόβατο φέρνει γάλα Νάξου, που είναι μακράν της υφηλίου το καλύτερο. Συν ότι στο Cafeniko, στην Αρχελάου, θα πιείτε τον πιο γευστικό καφέ της γειτονιάς και μπορεί κιόλας ο ιδιοκτήτης να σας τραγουδήσει το «Άστα τα μαλάκια σου. Συν ότι η Αμάντα, που έχει το pet shop λίγο πιο εκεί, μπορεί να σας προσανατολίσει για ό,τι ψάχνετε και είναι και η «μαμά» της γάτας Σανέλ της αναμφισβήτητης σταρ όλου του καρτιέ. Συν η ύπαρξη του ντελικατέσεν Comtesse du Barry στην Μερκούρη, με αποκλειστικές λιχουδιές και κρασιά (μακράν τα καλύτερα Μποζολέ Νουβώ κάθε χρόνο) από τη Γαλλία. Συν το Λεξικοπωλείο στην πλατεία Προσκόπων, ένα από τα πιο οργανωμένα ξενόγλωσσα βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας. Και ελληνικά βιβλία θα βρείτε εκεί και περιοδικά και εξυπηρέτηση και θερμά χαμόγελα, όπως παντού σχεδόν στη γειτόνισσά μας. Ελπίζω όταν έρθετε να τα ανταποδώσετε κι εσείς.