΄Ίσως, η όραση μας ήταν επιλεκτική. Ίσως, αφυπνιστήκαμε κι αντιληφθήκαμε ότι υπήρξαμε μέρος του προβλήματος. Ποιο είναι το πρόβλημα αυτή τη φορά; Η αναπαραγωγή και υιοθέτηση του σεξισμού, των αστείων για τους χοντρούς, μπαγιάτικες στερεοτυπικές τηλεοπτικές αναπαραστάσεις που δεν είναι απλά μπαγιάτικες αλλά προσβλητικές κι επικίνδυνες για προβολή. Όπως εξελίσσεται η κοινωνία, οφείλει η τηλεόραση που βλέπουμε να τρέξει να καλύψει τα χιλιόμετρα της πολιτικής ορθότητας για να μην καλούμαστε να κάνουμε τους δικαστές των σόσιαλ. Ας δούμε τι βλέπαμε τα τελευταία 15 χρόνια και θεωρούσαμε νορμάλ ως συμπεριφορά.

1. Την σεξουαλική επίθεση στο Gossip Girl

Κανείς δεν ξεχνά ότι ο Τσακ αποπειράθηκε να κακοποιήσει σεξουαλικά την Τζένι και όλοι μας νιώσαμε άβολα όταν τον είδαμε όχι απλά να γίνεται εραστής της στην τρίτη σεζόν αλλά ουσιαστικά να είναι η πρώτη της ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση.Αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση, ειδικά όταν μεγαλώνουμε, μπορεί πραγματικά να διαμορφώσει αυτό που βλέπουμε ως σωστό ή λάθος. Η επικράτηση της σεξουαλικής επίθεσης στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Στην περίπτωση του Gossip Girl, διδάσκει στα νεαρά κορίτσια (και ακόμη πιο τρομακτικά στα νεαρά αγόρια) ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αυτά τα εγκλήματα στα σοβαρά, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να τα συγχωρούμε.

2. Τον προβληματικό γάμο του The Office

Είναι εσκεμμένα προσβλητικοί οι διάλογοι της σειράς που έγινε λατρεία, αυτός είναι ο σκοπός και ο τρόπος να αναδείξουν το πρόβλημα. Αλλά παραμένει red flag τεράστιο το γεγονός ότι ο Τζιμ αγόρασε σπίτι χωρίς καν να ρωτήσει την Παμ στην πέμπτη σεζόν.

3. Τη σχέση μεταξύ καθηγητή και μαθήτριας στο Pretty Little Liars

Κι όμως, το κλισέ του καθηγητή που έχει σχέση με μαθήτρια του το είδαμε σαν μια δραματική ερωτική σχέση που ήταν προορισμένη να καταλήξει σε γάμο. Πόσο προβληματικό μπορεί να είναι αυτό για τα πρότυπα που περνάνε σε 15χρονα κορίτσια;

4. To σεξ στο Game of Thrones

Θα μου πεις ότι ήταν μια τίμια αναπαράσταση της εποχής. Θα σου πω ότι ήταν άβολο να βλέπεις διαρκώς βιασμένες γυναίκες για να περάσεις μια βραδιά το 2011.

5. Η εξομολόγηση μιας σεξουαλικής κακοποίησης στο Glee

Ο Ράιντερ διηγείται ότι η 17χρονη baby sitter τον κακοποίησε σεξουαλικά στα 11 του και οι φίλοι του απαντούν λέγοντας του ότι αυτό πρέπει να τον κάνει περήφανο. Το 2013 η έννοια της συναίνεσης μάλλον ήταν άγνωστη λέξη.

6. Η εγκυμοσύνη του Shameless

Όταν η Ντέμπι ξεκινά τα αντισυλληπτικά χάπια ο γυναικολόγος της λέει με σαφήνεια ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική τις επόμενες 48 ώρες αν έχει σεξουαλικές επαφές γιατί μπορεί να μείνει έγκυος. Εκείνη, εν γνώσει της λέει ψέμματα στον σύντροφό της που ήθελε να φορέσει προφυλακτικό και μένει έγκυος.

7. Η κρίπι σχέση στο Stranger Things

Ο Τζοναθάν είναι κρίπι όταν βγάζει φωτογραφίες της Νάνσι στα κρυφά την ώρα που αλλάζειρούχα. Απολογήθηκε αλλά παραμένει κρίπι. Πώς επιλέγουν οι σεναριογράφοι να τιμωρήσουν αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά; Βάζουν τη Νάνσι να τα φτιάξει μαζί του.

8. Η αυτοκτονία στο 13 Reasons Why

To Netflix κατάφερε να ωραιοποιήσει μια εφηβική αυτοκτονία. Φυσικά το 2017 το κοινό αντέδρασε με αποτέλεσμα να προστεθεί το Warning στη σκηνή. Ευτυχώς, το 2019 έκοψαν την σκηνή που δεν υπάρχει πλέον στο Netflix. Γιατί αυτά τα φαινόμενα αναπαράγονται όταν τους δίνει χώρο σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές.

9. Όλο το Insatiable

Ο ορισμός της χοντροφοβίας. Στο Νetflix.

10. Μια από τις άπειρες σκηνές σεξ στο Bridgerton

Η Δάφνη αναγκάζει τον σύζυγό της να ολοκληρώσει μέσα της παρά τη θέληση του για να μείνει έγκυος. Θα μου πεις ότι έτσι είναι γραμμένος ο χαρακτήρας στα βιβλία, θα σου πω ότι τα βιβλία κυκλοφόρησαν το 2000 και η σειρά 20 χρόνια μετά που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει μη συναινετικό σεξ.Αν η Δάφνη είχε ορθάνοιχτα μάτια, κουνούσε το κεφάλι της όχι και έλεγε στον Σάιμον να σταματήσει όσο εκείνος συνέχιζε, κανείς δεν θα είχε καμία αμφιβολία για το αν αυτή ήταν σκηνή βιασμού.