Για αρχή, να πούμε συγχαρητήρια στην αριστούχο Μαθηματικού, Ελίνα Χατζηδημητρίου, για τις επιδόσεις της, αλλά και για κάτι ακόμα. Για την υπομονή που έδειξε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107.7. Τι είδους υπομονή, θα ρωτήσετε. Εκείνη που καλούνται να κάνουν οι περισσότερες γυναίκες όταν ακόμα και ως «αριστούχες» δέχονται ερωτήσεις εμποτισμένες με σεξισμό, καμουφλαρισμένη υποτίμηση, mansplaing.

https://t.co/bG2UgwYkUI

Αν κρίνουμε από τη συγκεκριμένη συνέντευξη, οι γυναίκες δεν είναι καλές στα μαθηματικά. Οι γυναίκες είναι καλές μόνο στα φιλολογικά. Οι γυναίκες δεν κάνουν καλές επιλογές όταν ενώ έχουν πετύχει μια πολύ καλή βαθμολογία επιλέγουν το αντικείμενο της επιλογής τους, ακόμα και αν χαραμίσουν κάποια μόρια, και χρειάζονται έναν άντρα να τις κατευθύνει σωστά. Γιατί; Για να «μη χαραμίσουν τον βαθμό τους». Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν παύσεις στον λόγο τους (για να πάρουν ανάσες) όταν δέχονται ερωτήσεις χρονοκάψουλας του ’50, που τις κάνουν να νιώθουν εξαίρεση για τη μαθηματική τους κλίση, αφού φαίνεται πως «δεν είναι σαν τα άλλα κοριτσάκια». Οι γυναίκες καλούνται να αποδεικνύουν σε κάθε δευτερόλεπτο μιας σύνδεσης πως έχουν κάνει τη σωστή επιλογή, πως μπορούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα, πως τα μεταπτυχιακά τους δεν είναι ανούσια.

Σε μια τέτοια λεπτή γραμμή αναγκάστηκε να περπατήσει η Ελίνα Χατζηδημητρίου, μιλώντας στον σταθμό. Και ενώ όλο αυτό θα μπορούσε να μπει κάτω από την ομπρέλα “boomer energy” είναι πολλά παραπάνω.

Άκουσε τη συνέντευξη παρακάτω και προσπάθησε να μη ντραπείς. Δεν θα τα καταφέρεις.

ΥΓ. τα περί καταλήψεων, γκράφιτι, κινητοποιήσεων, αλήθεια, χρειάζεται να τα σχολιάσουμε;