Οι εποχές που ανεβάζαμε πιξελιασμένες φωτογραφίες στο Instagram, χωρίς να έχουμε κατανοήσει καλά καλά γιατί το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας, έχουν περάσει προ πολλού. Πλέον το μέσο, μαζί με τα dating apps, αποτελούν ένα από τα βασικότερα pools για να φλερτάρουμε, να κάνουμε σεξ και -γιατί όχι;- να ζήσουμε το μονογαμικό όνειρο. Βέβαια, από το πρώτο μήνυμα μέχρι το μονογαμικό όνειρο, μας χωρίζει ένα ολόκληρο ταξίδι, που έχει κορεστεί από συμβουλές, tips, «γκουρού του έρωτα» με τακτικές, κόλπα και θεωρίες που συνοψίζονται σε μπανάλ τίτλους του στυλ «πώς να την κάνεις να κολλήσει μαζί σου». Αλλά σοβαρά τώρα, αυτό είναι το dating που θέλουμε; Προφανώς και όχι. Το dating χρειάζεται ένα “ψέκασμα” φρεσκάδας. Σαν αυτό που δίνουν οι @konilo, @giannakopoulos_official1, @am.konstantina και @alex_ma με τα #AXEfreshTips στην εξίσου fresh καμπάνια AXE. Με λίγα λόγια, οι τέσσερις influencers υπόσχονται πως μπορούν να κάνουν και τον μεγαλύτερο νουμπά του φλερτ να μπει με ομαλό τρόπο στον κόσμο του σημερινού dating. 

Δεν έχει σημασία ποια γενιά εκπροσωπώ. Σημασία έχει πως με έναν τρόπο το dating μπορεί να ψηφιοποιήθηκε, μπορεί το σεξ να απλοποιήθηκε, μπορεί με τις εφαρμογές γνωριμιών, μπορεί να έχει μεταμορφωθεί σε ένα concept πιο ρευστό, αλλά σίγουρα έχει γίνει κάπως πιο φιλόξενο. Το dating πλέον μας χωράει όλους. Όλες τις φυλές. Τους «χαλαρούς», τους «σχεσάκιδες» και «φανατικούς μονογαμικούς», τους πολυσυντροφικούς και τους αναποφάσιστους. Κάπως έχει μεταμορφωθεί σε βασική ομπρέλα του σωστού dating η κατανόηση και η αποδοχή. Το «ας το δοκιμάσουμε» είναι πια πιο συχνό από το παλιό, κακό «εγώ δεν θέλω αυτό» με εκείνη την ανεδαφική σιγουριά. Μα γίνεται να ξέρεις από την αρχή τι θέλεις και τι όχι από έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις μοιραστεί ένα κοκτέιλ;

Σε αυτή τη ρευστή και φιλόξενη σφαίρα του έρωτα και του φλερτ, οι κανόνες είναι πια άλλοι. Κανείς δεν σου λέει πια να «μην είσαι 100% ο εαυτός σου» ή «σταμάτα να απαντάς γρήγορα στα μηνύματα μη σε θεωρήσει δεδομένο». Παιδιά, όρια τα λένε και αν το γεγονός ότι απαντάς αμέσως αντί να μεταφράζεται σε ζεστό ενδιαφέρον, μεταβολίζεται σε «υπερβολική διαθεσιμότητα», είναι ένα σοβαρό red flag. Πάμε να δούμε τους πέντε και μόνους κανόνες του dating στο σήμερα.

Pick-up lines μόνο με αυτοσαρκαστικό διάθεση

Τα «γεια σου κούκλα» και τα απλοϊκά (ΟΚ, αγνά, αλλά βαρετά) «τι κάνεις;», πλέον χρησιμοποιούνται μόνο σαρκαστικά στην ίδια την κουλτούρα που τα γέννησε. Τότε στα πρώτα μας κλικς στα social media, τότε που το φλερτ στο Messenger δεν πέθαινε με την ειδοποίηση του «διαβάστηκε», που δεν νιώθαμε κανονικοί άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ, αλλά κάτι σαν ρομπότ που έκανε βήματα βρέφους σε αχαρτογράφητα νερά, το «τι κάνεις;» ήταν μια τίμια αρχή. Ένα άτυπο pick-up line που γρήγορα ξεχνιόταν από το φρέσκο συναίσθημα του νέου αυτού ρομποτικού φλερτ. 
Σήμερα είμαστε υποψιασμένοι, έχουμε δει πως για να φλερτάρεις στα social χρειάζεται να καταβάλεις λίγη προσπάθεια παραπάνω, να παραδώσεις λίγο πνεύμα, και στο «γεια σου, κούκλα» το δεχόμαστε μόνο σε meme. Ειδικά αν έχει τον Κώστα Κόκλα για πρωταγωνιστή.

Να ακούς ενεργά χωρίς να κρίνεις

Αλήθεια, μας είπε ποτέ κανείς πως παρτενέρ που δεν σε ακούει, είναι παρτενέρ που σου έχει ήδη υψώσει το κόκκινο σημαιάκι του, που από ένα σημείο και μετά απλώς αγνοείς; Δεν θέλεις να είσαι ο τύπος που δεν ακούει τον συνομιλητή του. Θες να είσαι ενεργός ακροατής, που μέσα από τη συνομιλία του, το φλερτ, τη γνωριμία με ένα άλλο πλάσμα έρχεται κοντά σε νέα πνευματικά σύμπαντα, τρόπους ζωής και σκέψεις, καταστάσεις και εμπειρίες. Θέλεις να είσαι ο τύπος που ο άλλος νιώθει ασφαλής να σου μιλήσει, να ανοιχτεί, γνωρίζοντας πως σε πέντε μέρες θα θυμάσαι πώς λένε τον σκύλο του και ποιο είναι το χωριό του μπαμπά του που έχει τρία καλοκαίρια να πάει. Ναι αυτός θες να είσαι. 

Μη μένεις μόνο στο texting

Δόξα και τιμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μας άνοιξαν νέο pool, αλλά μην ξεχνάμε τις αισθήσεις μας, παιδιά. Βολεύει το sexting, είναι υπέροχη η συνεχόμενη επικοινωνία, αλλά το ουσιαστικό dating και το εφέ του είναι εκεί έξω. Σε βρεγμένα τραπέζια από τα κοκτέιλς που λιώνουν, σε ορθάδικα, σε απογευματινές βόλτες με καφέ στο χέρι, σε κανονικά φιλιά και in real life καρδιοχτύπια. Ζήτα το ραντεβού, πιες το ποτό, πες ναι στο από κοντά. 

Μην προκαθορίζεις

Δεν μπορείς να ξέρεις, αν δεν δεις. Δεν μπορείς να αποφασίσεις αν κάποιος σε ελκύει ή όχι αν δεν του δώσεις μια ευκαιρία. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θες ή δεν θες κάτι παραπάνω με κάποιον, αν δεν μάθεις ποιος είναι αυτός ο κάποιος. Τα πρώτα πέντε ραντεβού (τουλάχιστον) δεν χρειάζεται να χαρακτηρίζονται από περιοριστικούς όρους και κανόνες. Δίνεις ευκαιρία, μαθαίνεις κάποιον και τα θέλω σου και τα πλάνα σου καθορίζονται τότε.

Σ-Υ-Ν-Α-Ι-Ν-Ε-Σ-Η

Αφήσαμε τη συναίνεση στην πέμπτη θέση, όχι γιατί είναι ένα ακόμα tip, αλλά επειδή είναι η βάση του dating εξαρχής. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να συμβεί, δεν έχει καν νόημα να συζητηθεί χωρίς αυτή. Τίποτα απολύτως. Η συναίνεση δεν είναι μια αμήχανη ερώτηση πριν από κάποια ερωτική πρωτοβουλία, είναι όλο το vibe που παίρνεις από τον άλλο από την πρώτη κιόλας στιγμή και υπεραπλουστευμένα μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: αν δεν ψήνεται, αν δεν δείχνει να χαίρεται να σου μιλάει, αν αποφεύγει τη συνάντηση μαζί σου, απλώς σταματάς. Φεύγεις, διεργάζεσαι την απόρριψη και πας παρακάτω. Ναι, τα αυτονόητα σου λέμε τώρα, αλλά είναι στα SOS. 

Τέλος, ο ένας και μοναδικός κανόνας που είναι και θα είναι για πάντα ισχύον:

Εμπιστεύσου τις φερομόνες 

Η μυρωδιά μας φέρνει κοντά, οι φερομόνες κάνουν τη δουλειά τους. Και αν πεις πως δεν υπάρχει κάποιο άρωμα που να σου θυμίζει κάποιον πρώην, λες ψέματα και το ξέρω καλά. Ωστόσο, υπάρχει ένα βασικό SOS εδώ. Το θέμα δεν είναι να σε βρίσκουν ελκυστικό, αν δεν σε βρίσκεις εσύ πρώτα ελκυστικό. Τι εννοώ; Οφείλεις στον εαυτό σου, ρε φίλε, και εκτός ραντεβού, όσο είσαι ακόμα στο σπίτι και περιμένεις μήνυμα από το άτομο που σε ενδιαφέρει, να έχεις μόλις βγει από το ντους και να έχεις εφαρμόσει το AXE σου. Να νιώθεις ακαταμάχητος από το πρωί ως το βράδυ ακόμα και την πιο μη ερωτική μέρα. Είτε spray είτε roll-on, το AXE σου θα σε κάνει να νιώθεις πως από στιγμή σε στιγμή θα σκάσει το μήνυμα. Και ξέρεις κάτι; Θα είσαι έτοιμος. 

Βρες τη δική σου μυρωδιά φρεσκάδας εδώ.