Το TikTok έχει κατηγορηθεί για “επιθετική” συλλογή δεδομένων. Διατρέχουν κίνδυνο οι πληροφορίες σας; Eιδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχουν προειδοποιήσει τους Αυστραλούς χρήστες TikTok ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών, από μηνύματα εντός εφαρμογής με φίλους έως ακριβείς τοποθεσίες συσκευών. Τους τελευταίους μήνες, νομοθέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον Καναδά έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειες να περιορίσουν την πρόσβαση στο TikTok, τη μαζικά δημοφιλή εφαρμογή βίντεο σύντομης μορφής που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, επικαλούμενοι απειλές για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με μια έρευνα για την κυβερνοασφάλεια, το  TikTok IOS 25.1.1 έχει σύνδεση διακομιστή με την ηπειρωτική Κίνα που διευθύνεται από την κορυφαία κινεζική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και δεδομένων Guizhou Baishan Cloud Technology Co Ltd. Το μεγαλύτερο μέρος της ανησυχίας στην αναφορά επικεντρώνεται στις άδειες που αναζητούνται σε συσκευές Android, επειδή το iOS της Apple περιορίζει σημαντικά τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει μια εφαρμογή. Βέβαια, όταν ο Guardian ρώτησε το TikTok για τα ευρήματα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αναληθείς. 

Σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, η εταιρεία είπε: «Η εφαρμογή TikTok δεν είναι μοναδική ως προς τον όγκο των πληροφοριών που συλλέγει, ο οποίος είναι μικρότερος από πολλές δημοφιλείς εφαρμογές για κινητά. Σύμφωνα με τις πρακτικές του κλάδου, συλλέγουμε πληροφορίες που επιλέγουν να μας παρέχουν οι χρήστες και πληροφορίες που βοηθούν την εφαρμογή να λειτουργεί με ασφάλεια και να βελτιώνει την εμπειρία χρήστη. Επίσης, ενημερώνουμε συνεχώς την εφαρμογή μας για να συμβαδίζουμε με τις εξελισσόμενες προκλήσεις ασφαλείας και ενθαρρύνουμε τους χρήστες μας να κατεβάσουν την πιο πρόσφατη έκδοση του TikTok.”

Η αναφορά του Perkins υπογραμμίζει την επιμονή της εταιρείας να παρέχουν οι χρήστες πρόσβαση στο πεδίο των επαφών τους, σημειώνοντας ότι «εάν ο χρήστης αρνηθεί την πρόσβαση, ζητά συνεχώς πρόσβαση μέχρι ο χρήστης να δώσει πρόσβαση». Αυτό αποτελεί μέρος της προσέγγισης «growth hacking» του TikTok, ένα σύνολο πολιτικών και προσεγγίσεων που στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της απόκτησης χρηστών.

https://twitter.com/Apple?ref_src=twsrc%5Etfw

Η Apple και η Google θα πρέπει να διώξουν το TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών τους, υποστηρίζει ο επίτροπος της FCC. Η έκκληση του Brendan Carr προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Tim Cook και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Sundar Pichai, ακολούθησε μια αναφορά του Buzzfeed News την περασμένη εβδομάδα που -με βάση πάνω από δώδεκα ηχογραφήσεις που διέρρευσαν από εσωτερικές συσκέψεις του TikTok- έδειξε ότι η κινεζική εταιρεία “είχε επανειλημμένα πρόσβαση σε μη δημόσια δεδομένα σχετικά με τους χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ”.Στον πυρήνα του, το TikTok λειτουργεί ως ένα εξελιγμένο εργαλείο επιτήρησης που συγκεντρώνει εκτεταμένες ποσότητες προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων υποστηρίζει ο Ρεπουμπλικάνος.

Στην πράξη, ωστόσο, ο τρόπος της συλλογής δεδομένων για το TikTok είναι πανομοιότυπος με αυτό του Facebook, της Google και όλων των υπόλοιπων τεχνολογικών γιγάντων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους νόμους εθνικής ασφάλειας της Κίνας, οι κινεζικές εταιρείες υποχρεούνται, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, να μοιράζονται την πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγουν. Δεν είναι η μόνη. Άλλες κυβερνήσεις, επίσης, χρησιμοποιούν τους νόμους τους για την εθνική ασφάλεια για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών από το TikTok.

Είτε έχετε εγγραφεί είτε δεν έχεετε λογαριασμό στην εφαρμογή, τη στιγμή που είστε στον ιστότοπο, τα cookies και άλλοι ιχνηλάτες μπορούν να σας παρακολουθούν.Εάν δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, το TikTok μπορεί να συγκεντρώσει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για εσάς, τη δραστηριότητά σας και τις προτιμήσεις σας. Η εφαρμογή μπορεί να καθορίσει την τοποθεσία σας, τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, τη διεύθυνση IP, το ιστορικό αναζήτησης, το περιεχόμενο των μηνυμάτων σας και το περιεχόμενο που παρακολουθείτε και για πόσο χρόνο.

Τι λέει το TikTok για την αναφορά;

«Η διεύθυνση IP βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, η κίνηση του δικτύου δεν φεύγει από την περιοχή και είναι κατηγορηματικά αναληθές να υπονοείται ότι υπάρχει επικοινωνία με την Κίνα. Τα συμπεράσματα του ερευνητή αποκαλύπτουν θεμελιώδεις παρεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών για κινητά».

Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

Το 2019, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε να διερευνά τις επιπτώσεις της συλλογής αμερικανικών δεδομένων από την TikTok στην εθνική ασφάλεια. Και το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να απαγορεύσει εντελώς την εφαρμογή λόγω ανησυχιών ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ByteDance για να συγκεντρώσει φακέλους προσωπικών πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες του TikTok των ΗΠΑ. «Η συλλογή δεδομένων του TikTok απειλεί να επιτρέψει στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρόσβαση σε προσωπικές και αποκλειστικές πληροφορίες των Αμερικανών», υποστήριζε ο Τραμπ.

Ο φόβος των νομοθέτων ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορέσει να πάρει τα χέρια της αμερικανικά δεδομένα μέσω του ByteDance έχει τις ρίζες της στην πραγματικότητα ότι οι κινεζικές εταιρείες υπόκεινται στις ιδιοτροπίες του αυταρχικού Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο καταστρέφει τους εγχώριους τεχνολογικούς γίγαντες του . το τελευταίο έτος. Ο κίνδυνος είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναγκάσει την ByteDance να συλλέξει και να παραδώσει πληροφορίες ως μια μορφή « κατασκοπείας δεδομένων».

Ξέχασα κάτι;

Η TikTok πλήρωσε 92 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2021 για να διευθετήσει αγωγές απορρήτου που ισχυρίζονταν ότι συγκέντρωνε παράνομα βιομετρικά δεδομένα χρηστών και διαβίβασε κρυφά δεδομένα σε τρίτους. Η Ινδία απαγόρευσε την πλατφόρμα στα μέσα του 2020, κοστίζοντας στην ByteDance μια από τις μεγαλύτερες αγορές της, καθώς η κυβέρνηση κατέστρεψε 59 εφαρμογές κινεζικής ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας ότι μετέδιδαν κρυφά τα δεδομένα των χρηστών σε διακομιστές εκτός Ινδίας.

Με στοιχεία από: CNN, Twitter, Fortune, Guardian, BuzzFeed News