Όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε τους Στύλους Δημιουργίας του Νεφελώματος του Αετού, το μακρινό πια 1995, η εικόνα έγινε αμέσως κλασική και πέρασε στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες φωτογραφίες όλων των εποχών. Αυτή η συναρπαστική ματιά σε μια περιοχή που γεννά πολλά αστέρια αιχμαλώτισε ουσιαστικά τη φαντασία του κόσμου που, όπως ήταν λογικό, ζήτησε περισσότερες.
Πρόσφατα, ο αστροφωτογράφος Andrew McCarthy τράβηξε τη δική του εικόνα από το Νεφέλωμα του Αετού, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA που κοστίζει 16 δισεκατομμύρια δολάρια, απλώς χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο 12 ιντσών που έκανε δικό του για μόλις 500 δολάρια, μαζί με μια βάση παρακολούθησης και μερικά άλλα κομμάτια βασικού εξοπλισμού. Το αποτέλεσμα, εκπληκτικό.
Ενώ η εικόνα του έχει μια ευρύτερη άποψη του νεφελώματος, οι «κολόνες» είναι αρκετά ορατές στο κέντρο της σύνθεσης. Για να τις κάνει να ξεχωρίζουν ακόμα περισσότερο, ο McCarthy επέλεξε να αφαιρέσει τα αστέρια στο post-production. Με αυτόν τον τρόπο, μας επιτρέπει να μπούμε για τα καλά στην ατμόσφαιρα του νεφελώματος.
Χρειάστηκαν περίπου οκτώ ώρες έκθεσης για αρκετά βράδια για να πετύχει την εικόνα που ήθελε και χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα, διέκοψε τη φωτορύπανση αποκτώντας μια χρωματική παλέτα που μοιάζει αρκετά με αυτή του Hubble.
Το Νεφέλωμα του Αετού είναι ένα θέμα στο οποίο ο McCarthy γυρίζει ξανά και ξανά. Κάθε φορά, μια φωτογραφία του μπορεί να φαίνεται διαφορετική ανάλογα με τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται και τις επιλογές μετά την παραγωγή, αλλά τα αποτελέσματα είναι πάντα θεαματικά. Δείχνοντας αυτές τις εικόνες στον κόσμο, ο McCarthy μας υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεστε ένα τηλεσκόπιο κατασκευασμένο από τη NASA για να φωτογραφίσετε απίστευτες σκηνές από το διάστημα.
Eντάξει, κανείς δεν είπε ότι θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα με την κάμερα του κινητου σας, αλλά ένα μη κουνημένο φεγγάρι μπορείτε να το τραβήξετε.