Ξεκινάμε το μέτρημα: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. Δεν μαθαίνουμε αριθμητική, βάλαμε κάτω τις φορές που οι Placebo ήρθαν από τα μέρη μας. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολλές και αυτό από μόνο του, λέει πολλά. Η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν σε ελληνική σκηνή ήταν το μακρινό πια 1999 και το Rockwave και από τότε, η σχέση που ανέπτυξαν με τους Έλληνες είναι one of a kind, από αυτές που δεν τελειώνουν ποτέ αλλά συνεχώς ανανεώνονται, προσφέροντας νέες συγκινήσεις μετά τα εναρκτήρια riffs.

Οι Placebo, ενεργοί από το 1994 και με 12 ολοκληρωμένους δίσκους ανήκουν στους «παλιούς», αν και ο ήχος τους αλλάζει, εξελίσσεται και απορροφά τα στοιχεία του σήμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαγράφουν το παρελθόν τους. Το αντίθετο. Η χαρακτηριστική φωνή του Brian Molko είναι εκεί, όπως και το ατμοσφαιρικό, συναισθηματικό και δραματικό τους ύφος. Ο τελευταίος τους δίσκος, άλλωστε, το Never Let Me Go, κατάφερε να χωρέσει την μουσική τους κληρονομιά με έναν τρόπο σύγχρονο, χωρίς να «χάνει» το τώρα. Κι αυτό, όχι, δεν είναι εύκολο.

Με αφορμή τις εμφανίσεις των Placebo σε Θεσσαλονίκη (20/7, Μονή Λαζαριστών) και Αθήνα (21/7, Τεχνόπολη) για τα Rockwave Nights τους, μοιραζόμαστε τα 5 τραγούδια που θα θέλαμε οπωσδήποτε να ακούσουμε αν και, μεταξύ μας, είναι σίγουρο ότι θα γίνει αυτό. Φυσικά και είναι το Every Me Every You στη λίστα, όσα χρόνια και αν περάσουν η δυναμική του παραμένει σταθερή.

Meds, Meds (2006)

Beautiful James, Never Let Me Go (2022)

Spacial K, Black Market Music (2000)

Every Me Every You, Without You I’m Nothing (1998)

Special Needs, Sleeping With Ghosts (2003)