Με τις εξελίξεις για την υπόθεση Δημήτρη Λιγνάδη να μας χτυπούν η μια μετά την άλλη (το ρήμα λέει πολλά για την πορεία τους), ο ένοχος πλέον για δυο βιασμούς σκηνοθέτης αποφυλακίστηκε σήμερα, αφού το χορηγήθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής, ενώ έκανε και τις πρώτες του δηλώσεις στην κάμερα. Με το λαϊκό -όπως το χαρακτήρισε- «ενάμιση χρόνο παίζανε μόνοι τους μπάλα, τώρα δικαιούμαι να μιλάω και εγώ», προκαλεί τουλάχιστον αποστροφή η απαθής ψυχραιμία του και η εμφανής αλαζονία με την οποία χειρίζεται και σκοπεύει να χειριστεί την επικοινωνία από τη δική του πλευρά από εδώ και στο εξής.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης φαίνεται πως ποτέ δεν πίστευε ότι η Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, με το παράδοξο να μας τυφλώνει, μιας και για το κοινό, μα κυρίως για τα θύματα και όσους αγωνίστηκαν erga omnes για να καταφέρουν να καταδικάσουν έναν βιαστή όπως ορίζει ο νόμος, η Δικαιοσύνη φαίνεται όντως να παρασύρθηκε. Στην πράξη, ένας ένοχος για δυο βιασμούς, ένας βιαστής κατά συρροή, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη, έχει το προνόμιο να μιλάει μπροστά στις κάμερες έτοιμος να συνεχίσει τη ζωή του. Τουλάχιστον μέχρι το Εφετείο, στο οποίο είναι σίγουρος πως θα αθωωθεί.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι η Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπιζα, όπως ίσως παρασύρθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», είπε κατά την έξοδό του, συνεχίζοντας με τη φράση πως «πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας, στο Εφετείο, θα δικαιωθώ πλήρως και θα αποκατασταθεί η αλήθεια». Έπειτα μίλησε με θερμά λόγια για τον δικηγόρο του, τον Αλέξη Κούγια, αναφέροντας πως «θέλω, και τον παρακαλώ πολύ να μην το θεωρήσει ούτε φιλοφρόνηση, ούτε διαφήμιση, ούτε τίποτα, να ευχαριστήσω απ’ την ψυχή μου τον Αλέξη τον Κούγια και τους συνεργάτες του, ο οποίος με μεγάλη αυταπάρνηση και παίρνοντας μια στάση απέναντι σε πολλούς με βοήθησε και με βοηθάει σ’ αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα και ως άνθρωπο και ως δικηγόρο».

https://www.youtube.com/watch?v=klFa1yvkW8A

Ο σκηνοθέτης, που με απόδειξη τους ελιγμούς της Δικαιοσύνης, μας αποδεικνύει πως όταν είσαι προνομιούχος, οι βιασμοί θα σου κοστίσουν 30.000 ευρώ και μια αποχή από τα ταξίδια στο εξωτερικό, μάς κάνει να σκεφτόμαστε τα θύματα. Άτομα μη προνομιούχα, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που διαπομπεύτηκαν και δέχτηκαν slut shaming και χυδαία διαχείριση από τον δικηγόρο που τόσο θερμά ευχαριστεί, ευγνώμων ο σκηνοθέτης. Δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε αυτή την πιθανότητα να επικράτησε η αδιόρατη ομίχλη του victim blaming, που στην αναγνώριση θυμάτων, βλέπει ως τέτοια μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ξυπνήσαμε στη χώρα που ο Λιγνάδης βιάζει ανήλικα και περπατά ελεύθερος, όντας αναπόδραστα καταδικασμένοι να βλέπουμε τους ισχυρούς να επιβάλλουν τη δύναμή τους, γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες και από ό,τι φαίνεται, συνεχίζουμε τη μέρα μας στη χώρα που ο ίδιος βιαστής υπόσχεται μπροστά στις κάμερες να πάρει τη ρεβάνς.