Όλοι έχουμε ζήσει αυτόν τον προκαθορισμένο διαχωρισμό. Την a priori επιταγή του ποιον διάδρομο ενός παιχνιδάδικου να ακολουθήσουμε, ανάλογα με το φύλο του παιδιού για το οποίο αναζητούμε δώρο. Δεξιά για αγοράκια, αριστερά για κοριτσάκια. Ή το αντίστροφο. Τα περί των τιμών, δε, των παιχνιδάδικων, τα έχει πει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καλύτερα από εμάς.

Τα χρόνια στα οποία γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί και «αποψιούχοι» γείτονες φρίκαραν στη θέα ενός αγοριού να παίζει με τις Barbie της αδερφής ή τον φιλενάδων του, δεν είναι μακριά. Όπως και εκείνες που ένα κοριτσάκι που έπληττε αφόρητα στην ιδέα ότι το μόνο πράγμα με το οποίο αξίζει να ασχοληθεί είναι τα ροζ ρούχα μιας ξανθιάς κούκλας ή η παράσταση του να σερβίρει τσάι στα άλλα παιδάκια με τα κουζινικά του. Βέβαια, υπάρχει μια επιστολή, ένα μήνυμα μιας εμβληματικής εταιρείας παιχινιδιών, που είναι εξίσου παλιά και είναι εντελώς κόντρα σε όλα αυτά. Συγκεκριμένα, ένα «γράμμα προς τους γονείς» της LEGΟ από το 1970 έκανε την εμφάνισή του στο σημερινότατo ιντερνετικό σύμπαν και μας έκανε να καταλάβουμε πως μερικοί άνθρωποι οραματίζονταν το σημερινό -ευχόμαστε- αυτονόητο από πολύ νωρίς. Οριακά πριν πολλοί από εμάς κάνουμε την επανάστασή μας απέναντι στα τεράστια μάτια της Σίντι, τα τεράστια παπούτσια των Μπρατζ και το εντελώς μη ρεαλιστικό σώμα και βίαιο βλέμμα του Action Man.

To μήνυμα της LEGO προς τους γονείς:

«Η ανάγκη για δημιουργία είναι εξίσου δυνατή σε όλα τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια. Είναι η φαντασία που μετράει. Όχι η ικανότητα. Χτίζεις οτιδήποτε σου έρχεται στο μυαλό, με τον τρόπο που το θέλεις. Ένα κρεβάτι ή ένα φορτηγό. Ένα κουκλόσπιτο ή ένα διαστημόπλοιο. Σε πολλά αγόρια αρέσουν τα κουκλόσπιτα. Είναι πιο ανθρώπινα από τα διαστημόπλοια. Πολλά κορίτσια προτιμούν τα διαστημόπλοια. Είναι πιο συναρπαστικά από τα κουκλόσπιτα. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βάζεις το σωστό υλικό στα χέρια τους και να τα αφήνεις να δημιουργούν οτιδήποτε τα έλκει».

Ναι, προφανώς πρόκειται για ένα μήνυμα με στόχο το άνοιγμα σε κάθε μικρό καταναλωτή, κάθε φύλου και προτίμησης σε παιχνίδια. Αλλά είναι ένα μήνυμα συμπεριληπτικό που παροτρύνει τους γονείς να οπλίσουν τα χέρια των παιδιών τους με ελευθερία και σωστά υλικά. Δεν ξέρουμε πόσοι πείστηκαν. Αν κρίνουμε από τα στερεότυπα που μακροημέρευσαν τις επόμενες δεκαετίες, μάλλον όχι πολλοί.

***Πολλοί αμφισβητούν την αυθεντικότητα του σημειώματος της LEGO. Το γράμμα πρωτοαναρτήθηκε σε ένα thread στο Reddit, από έναν χρήστη που είπε πως το βρήκε ψαχουλεύοντας με τον ανιψιό και την ανιψιά του το σπίτι της γιαγιάς.