Αυτή είναι η ιστορία ενός καρχαρία που υποτίθεται ότι ανέπτυξε συναισθήματα για τον ψαρά που της έσωσε τη ζωή. Η ιστορία δημοσιεύτηκε ως πρωταπριλιάτικο αστείο σε ένα γαλλικό περιοδικό ψαρέματος το 2006. Συγγνώμη που σας χαλάμε τα συγκινητικά ποσταρίσματά σας.
Η απίθανη ιστορία της «Σίντι», ενός θηλυκού λευκού καρχαρία που ανέπτυξε μια σχέση αγάπης με τον Αυστραλό ψαρά Άρνολντ Πόιντερ αφού ο τελευταίος της έσωσε τη ζωή ελευθερώνοντάς την από ένα δίχτυ ψαρέματος είναι fake news. Το γαλλικό περιοδικό ψαρέματος «Le magazine des voyages de pêche» στην 56η έκδοσή του, δημοσίευσε μια καταπληκτική είδηση: Μια εκπληκτική ιστορία αγάπης. Αυτό το άρθρο ήταν απλώς μια πρωταπριλιάτικη φάρσα από το 2006, η οποία μεταφράστηκε στα αγγλικά και παρουσιάστηκε ως πραγματική ιστορία.
Το άρθρο εξηγεί ότι ένας επαγγελματίας ψαράς με το όνομα Άρνολντ Πόιντερ από τη Νότια Αυστραλία έσωσε τη ζωή ενός μεγάλου θηλυκού λευκού καρχαρία αφού πιάστηκε στο δίχτυ του και τον ονόμασε Σίντι. Ο Πόιντερ εξηγεί ότι πλέον έχει ένα πρόβλημα: ο καρχαρίας πέντε μέτρων δεν τον έχει αφήσει μόνο του εδώ και δύο χρόνια, τον ακολουθεί όπου κι αν πάει και τρομάζει τα ψάρια που προσπαθεί να πιάσει ο Πόιντερ.
Στην ιστορία, ο Πόιντερ λέει: «Μόλις σταματήσω τη βάρκα, έρχεται προς το μέρος μου, γυρίζει ανάσκελα και με άφησε να της χαϊδέψω την κοιλιά και τον λαιμό της, γκρινιάζει, γυρίζει τα μάτια της και κινεί τα πτερύγια της πάνω-κάτω χτυπώντας το νερό χαρούμενη. .»Αυτή είναι η ανάρτηση που κυκλοφορεί στο Facebook σε διάφορες γλώσσες εδώ και χρόνια και της οποίας το virality φαίνεται να είναι ισχυρότερο από το ψευδές των ειδήσεων.
Η φωτογραφία που επισυνάπτεται στην ανάρτηση όπου βλέπετε έναν άνδρα που φαίνεται να αγγίζει έναν καρχαρία δεν πρόκειται για τον φερόμενο ως Αυστραλό ψαρά Arnold Pointer, αλλά για τον Michael Scholl, ιδρυτή της νοτιοαφρικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης White Shark Trust. Η οργάνωση εργάζεται για την προστασία του μεγάλου λευκού καρχαρία και η εικόνα είναι ένα από τα πλάνα που χρησιμοποιούνται σε διαφημιστικές δραστηριότητες της ΜΚΟ.Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται μια ιστορία στο διαδίκτυο σχετικά με έναν ψαρά και έναν καρχαρία που γίνονται καλοί φίλοι αφού ο άνδρας έσωσε τη ζωή του καρχαρία. Και άκριτα το κάνουν viral.
Φωτογραφίες με καρχαρίες έχουν χρησιμοποιήθει σε πολλές άλλες περιπτώσεις fake news, όπως ο καρχαρίας που φωτογραφήθηκε στους πλημμυρισμένους δρόμους του Πουέρτο Ρίκο μετά τον τυφώνα Irene και στους πλημμυρισμένους δρόμους του New Jersey ή του Χιούστον μετά τον τυφώνα Sandy.