Ένα διαφημιστικό σποτ του Calvin Klein δέχτηκε τόσο σφοδρή κριτική που τελικά αποσύρθηκε και η προβολή του σταμάτησε. Το βρήκαμε σε ένα βίντεο του Nowness και δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε το να πατήσουμε το play, παρόλο που το spot είναι αρκετά παλιό και η ποιότητα του βίντεο πολύ κακή.

Στο διαφημιστικό, μοντέλα τα οποία στέκονται κάπως αμήχανα μπροστά στην κάμερα, φαίνεται να περνούν μια μίνι συνέντευξη, κάτι σαν οντισιόν από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ στο πλάνο. Οι ερωτήσεις που τους κάνει είναι εξαιρετικά απλές αλλά για κάποιο λόγο κάνουν τον θεατή να ανησυχεί πως τα μοντέλα ένιωθαν απειλή κατά τη διάρκεια αυτής της μικρής ανάκρισης. «Από πού είσαι;». «Εκεί απέκτησες αυτά τα όμορφα μάτια;». «Τι φοράς;». Οι ερωτήσεις, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική φωνή αυτού του αόρατου «ανακριτή», αφήνουν μια παράξενη, ενοχλητική αίσθηση.

Γυρισμένη από τον φωτογράφο Steven Meisel η καμπάνια κατέληξε να είναι μια εκείνες του brand που δίχασαν. Ναι, δεν ήταν η μοναδική. Η Calvin Klein με έναν παράξενο τρόπο έχει καταφέρει να προκαλέσει αρκετές φορές με καμπάνιες της, με τρεις από όσες έχει βγάλει στον αέρα να έχουν τελικά απαγορευτεί. Άνθρωποι που παρακολούθησαν το βίντεο καμπάνιας είχαν πει πως τους θυμίζει ερασιτεχνική πορνό ταινία, με γονείς να απευθύνονται σε αρμόδιες αρχές για παράπονα. Μάλιστα, το δικαστικό τμήμα διέταξε ολόκληρη έρευνα για να διαπιστώσει αν ο οίκος μόδας είχε παραβιάσει νόμους για παιδική πορνογραφία, με αυτό να σταματάει όταν επιβεβαιώθηκε πως τα άτομα που εμφανίζονται ήταν όλα ενήλικα.

Σε κείμενο του Boilerroom.tv διαβάζουμε πως «μια φωνή off-camera σκηνοθετεί μια σειρά από μοντέλα που μοιάζουν έφηβα σε μια ωμή, παράξενη οντισιόν. Για ποιο πράγμα κάνουν οντισιόν; Δεν μαθαίνουμε ποτέ. Ο τόνος του συνομιλητή είναι σκυθρωπά πορνογραφικός, σαν να πρόκειται για κάποιον παιδεραστή ή για τηλεφωνική φάρσα με σκοπούς σεξ». Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιο εμφανές δείγμα χυδαιότητας σε αυτή τη διαφήμιση. Όλες οι εντάσεις και ενστάσεις προκλήθηκαν από αυτό που οι άνθρωποι νόμιζαν ότι έβλεπαν.

Τους καταλαβαίνουμε; Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ξεκάθαρα. Πρόκειται απλώς για ένα σποτ του οποίου «η φωνή» είναι κάπως απειλητική. Ή εμείς την εκλαμβάνουμε ως τέτοια. Σε κάθε περίπτωση, δες το βίντεο παρακάτω και αποφάσισε:

https://www.youtube.com/watch?v=vZVk21Pco-c