Ας υποθέσουμε ότι μια παρέα πέντε ατόμων κάθεται σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τα ποτά της και μοιράζεται τους προβληματισμούς της μέχρι που, ο πιο ανήσυχος, θέλοντας να ζωντανέψει κάπως το «πάρτι», προτείνει να παίξουν ένα παιχνίδι με τα πιο γνωστά καλοκαιρινά διλήμματα. Συμφωνούν όλοι, άλλωστε δεν έχουν και κάτι καλύτερο να κάνουν αφού το πρόσωπο δεν λέει να δώσει συνέχεια στην κουβέντα που άνοιξε μετά το ανέλπιστο reaction στο Instagram. Συμβαίνουν και αυτά.
Έτσι, κάθε ένας λέει το δικό του δίλημμα και επειδή οι Έλληνες φημίζονται για το εκρηκτικό τους ταπεραμέντο, η συζήτηση φτάνει στα άκρα. Τα χέρια χτυπούν στα γόνατα και τα επιχειρήματα κρύβονται κάτω από τα χαλί. Τα ποτά πέφτουν από τα τραπέζι και η καθαρή σκέψη δίνει τη θέση της στη νευρικότητα. Εντάξει, παιδιά, μια κουβέντα είπαμε, δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε. Ή μήπως υπάρχει; Για κάποιους, τα παρακάτω δίπολα είναι αρκετά για να διαλύσουν μια φιλία.
Γαλλική – ιταλική κωμωδία
Μεταξύ μας, τις περισσότερες φορές πάμε στους θερινούς κινηματογράφους για το feeling, για την ατμόσφαιρα, την κρύα μπίρα και την μυρωδιά του αντικουνουπικού. Αν πηγαίναμε αποκλειστικά για τις ταινίες, τότε το πιθανότερο είναι τα θερινά να ήταν άδεια τις περισσότερες μέρες του μήνα καθώς ο κόσμος έχει βαρεθεί τις κομεντί. Και δεν μιλάμε γενικά για τις κομεντί, αλλά για δύο σχολές: τη γαλλική και την ιταλική. Αν έπρεπε αναγκαστικά να επιλέξεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, ποια θα επέλεγες; Δύσκολο. Και οι δύο κολυμπούν (όχι πάντα) στην μετριότητα.
Πάμε Όλοι Μαζί σε μια Παραλία – Καλοκαιρινές διακοπές
Εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Ημισκούμπρια εναντίον Καρβέλα, η θεία η Λία εναντίον του θείου Νίκου. Και τα δύο κομμάτια «μυρίζουν» καλοκαίρι αλλά, δυστυχώς, πρέπει να διαλέξεις ένα για βάλεις στην playlist που ετοιμάζεις για το βραδινό παρτάκι στο μπαλκόνι σου. Ποιο θα ήταν αυτό; Τα Ημίζ προσφέρουν γέλιο, ο Καρβέλας ανεμελιά. Η Παραλία έχει χορό, οι Διακοπές μεθυσμένες αγκαλιές.
Γεμιστά – καγιανάς
Αυτά είναι δύο από τα πολλά πιάτα που βλέπουμε συχνά στο τραπέζι μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Φήμες λένε ότι τα γεμιστά είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα στον κατάλογο της ελληνικής κουζίνας γενικότερα (με ή χωρίς κιμά) ενώ ο καγιανάς (ή στραπατσάδα) είναι για τους πιο μερακλήδες. Όπως και να’ χει, η επιλογή είναι δύσκολη γιατί, ναι μεν τα γεμιστά είναι πιο φημισμένα, αλλά αν η ντομάτα είναι καλή, τότε ο καγιανάς μετατρέπεται από κόκκινη «λάσπη» σε έργο τέχνης. Αχ αυτά τα διατροφικά διλήμματα, έχουν κλείσει κουζίνες.
Θάλασσα – βουνό
Ίσως το πιο εύκολο δίλημμα της λίστας αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα νησιά και οι παραλίες «βουλιάζουν» το καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι οι Έλληνες και οι τουρίστες αγαπούν το υγρό στοιχείο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, όλο και περισσότεροι κάνουν το αντίθετο δρομολόγιο και από την άμμο και τα βότσαλα πατούν πάνω σε χώμα και χορτάρι. Οι διακοπές στο βουνό έχουν αποκτήσει μια δυναμική που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Οπότε, θάλασσα ή βουνό; Ναι, ναι, ξέρουμε. Έχεις ήδη κλείσει τα εισιτήριά σου για την Αντίπαρο.
Τσίπουρο – ούζο
Έχουμε δει παρέες να «σφάζονται» στις ταβερνούλες δίπλα από τη θάλασσα για το ποιο ποτό θα συνοδεύσει τους μεζέδες τους. Το ούζο, για τους περισσότερους, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό ενώ το τσίπουρο ένα ποτό που πίνεται όλο το χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες ακόμα να τα βρουν με αποτέλεσμα να δημιουργούν μια αναστάτωση όταν έρχεται η ώρα να δώσουν την παραγγελία τους. Όσοι δεν θέλουν να πιουν ούζο λένε πως «με πειράζει στο στομάχι» ενώ όσοι αποφεύγουν την κάψα του τσίπουρου, λένε «είναι πολύ βαρύ». Οι μεζέδες μόλις έφτασαν, τι θα επιλέξεις;