Περίπου 40€ ξοδεύει ένας άνθρωπος την εβδομάδα στα έξοδα του σουπερμάρκετ. Κι εννοούμε τα βασικά. Ανατιμήσεις προϊόντων και πληθωρισμός φταίνε. Πας να αγοράσεις ελαιόλαδο και νομίζεις σε χρεώνουν φιάλη κρασιού σε wine bar. Πληρώνουμε πλέον πιο ακριβά τα ίδια πράγματα και το κύμα της ακρίβειας έχει αρχίσει να προκαλεί μείωση της κατανάλωσης. Δεν έχω πλέον τρία μαλακτικά πλυντηρίου στο σπίτι. Ένα είναι αρκετό.

Και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Οι καταναλωτές πρέπει να περιορίσουν τα βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά ή να ψάξουν για φθηνότερες εναλλακτικές. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράζονται φωτογραφίες από τα σουπερμάρκετ τους που δείχνουν τι μπορούν να αγοράσουν με τα  χρήματα τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Να πούμε ότι οι Έλληνες έχουν προμηθευτεί (ήδη) τις προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα. Σπορέλαια, αλεύρι, ζάχαρη, ζυμαρικά, όσπρια και γενικά είδη μακράς διάρκειας έχουν μεγάλη ζήτηση. Με βάση τα τιμολόγια τα οποία στέλνονται αυτή την περίοδο στα σούπερ μάρκετ, παρατηρούνται αυξήσεις στους χυμούς, τα γαλακτοκομικά καθώς και τα κατεψυγμένα προϊόντα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ένας στους πέντε καταναλωτές δηλώνει ότι έχει περιορίσει τα έξοδα για τρόφιμα, ποτά και αγορές στο σούπερ μάρκετ.

https://t.co/TWCHw5vEG6

Σούπερ μάρκετ βάζουν αντικλεπτικά σε τυρί, κρέας και βρεφικό γάλα στη Μεγάλη Βρετανία. Στο μέτρο έχουν προχωρήσει οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ Aldi, Tesco και Sainsbury, που δηλώνουν πως αναγκάστηκαν να προστατεύσουν τα “προϊόντα πολυτελείας” για οικογένειες που υφίστανται μεγάλη πίεση.Η τιμή των 750 γραμμαρίων συσκευασίας Lurpak που απλώνεται φτάνει τα εντυπωσιακά 7,25 £ στο Sainsbury’s (8,5€) Τα νέα έρχονται εν μέσω της χειρότερης κρίσης στο κόστος διαβίωσης από τη δεκαετία του 1970, η οποία πυροδοτήθηκε από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό – με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα θα μπορούσαν να είναι ακόμη μπροστά.

Στο Μόναχο της Γερμανίας με 29€ 

Στο Τέξας των Η.Π.Α με 65€

Στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας με 46€

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον (Αμερική) με 200€ παίρνεις αυτά τα οργανικά προϊόντα

Στην Ιαπωνία με 15€

Στη Βενεζουέλα της Νότιας Αμερικής με 20€

Στον Καναδά με 50€

Στο Λονδίνο της Αγγλίας με 25€