Ξέρεις, αν χρειάζεται να αναφέρουμε ακόμα στις εισαγωγές κειμένων το πώς η κοινωνία έχει φορτώσει τους ώμους της γυναικείας φύσης με απαιτήσεις και στάνταρ, κάτι πάει πολύ λάθος. Προφανώς και οι γυναίκες νιώθουν συνεχώς ένα αόρατο μάτι να τις κριτικάρει για το αν είναι αρκετά γυναίκες, αρκετά όμορφες, αρκετά αδύνατες, αρκετά περιποιημένες, αν έχουν γυμνάσει τους γλουτούς τους, αν έχουν συμμετρικό πρόσωπο και αν δεν έχουν αν περνούν ώρες με λερωμένα από makeup χέρια για να το αποκτήσουν στα ψέματα. Το ζητούμενο, στο τέλος της μέρας, είναι είμαστε ΟΚ με τον εαυτό μας, χωρίς να έχουμε καταναλώσει όλα τα κόλπα του marketing για μια στιγμή ψυχικής ηρεμίας μπροστά στον καθρέφτη.

Η Cécile Dormeau με τα σκίτσα της προσπαθεί να μας πει αυτό ακριβώς. Πως τα περιοριστικά για τη φύση, την αυτοαποδοχή και την ψυχολογία μας κοινωνικά στάνταρ έχουν θέση μόνο στα παλιά μας τα παπούτσια. Υπάρχει πιο απελευθερωτική ποιότητα από την αυθεντικότητα;

Η Γαλλίδα illustrator, μιλώντας στο Bored Panda, μίλησε για την τάση στα social media αλλά και τις εκστρατείες marketing να μιλούν και ενδεχομένως να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των γυναικών να σταματήσουν πια να αποτελούν στόχο. «Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια, τη στιγμή που αυτά τα θέματα εργαλειοποιήθηκαν από το marketing, και μπορεί να ακούγονται λίγο κενά ή υποκριτικά μερικές φορές. Για παράδειγμα, ένα brand ρούχων που μιλά για τη συμπεριληπτικότητα αλλά δεν περιλαμβάνει όλα τα νούμερα ρούχων στις συλλογές του. Ή η δημοτικότητα του self-love μερικές φορές έγινε λίγο καταπιεστική και έκανε μερικές γυναίκες να νιώθουν ενοχές για τον εαυτό τους. Υποθέτω πως το θέμα είναι η ισορροπία, και το δίνεις σημασία στην αξία σου δεν σημαίνει απαραίτητα να αγοράζεις μια μάσκα προσώπου και κεριά, αλλά να ακούς στα αλήθεια τον εαυτό σου και να τον αφήνεις στην ησυχία του», λέει.

Ναι, προφανώς και η ίδια νιώθει πίεση να είναι «τέλεια». «Υποθέτω πως το νιώθουμε κάποιες φορές, και σε πολύ διαφορετικά θέματα (σωματικά, επαγγελματικά, στις σχέσεις, κτλ.), είναι ανθρώπινο! Και είναι επίσης και ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Αλλά αυτό που με βοηθά είναι να ξέρω πως αυτές οι κακές σκέψεις είναι απλώς προσωρινές αν επικεντρωθώ σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό. Για παράδειγμα, αν αρχίσω να νιώθω άσχημα γιατί δεν έκανα καλή αποτρίχωση και πάω στην παραλία, αντιλαμβάνομαι ως το να απολαύσω το κολύμπι έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία για εμένα από το να με νοιάξει αν οι άνθρωποι κοιτάζουν τις τρίχες των ποδιών μου», τόνισε. Και έχει δίκιο, διάολε.

Δες παρακάτω τα σκίτσα της και αν θες μεγαλύτερες δόσεις γυναικείας αναπολογητικότητας, κάνε τη follow στο Instagram.