Μήνες μετά το σοκαριστικό βίντεο της Lacta για τις γυναικοκτονίες, το κίνημα για την πρόληψη κα την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, “strong me” και η Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ενώνουν τις δυνάμεις τους και με ένα νέο τηλεοπτικό σποτ, το οποίο προβάλλεται αργά το βράδυ, μάς μαθαίνουν με τον πιο βίαιο τρόπο, αφενός πώς η κουζίνα ενός ζευγαριού γίνεται τόπος κακοποίησης, αφετέρου πόσο υποκριτικό, αλλά και με ψίγματα στρουθοκαμηλισμού, είναι το να αρνείται κανείς τον όρο γυναικοκτονία.

Στο τηλεοπτικό σποτ η ηθοποιός Αμαλία Καβάλη (πολλοί από εσάς την αγαπήσατε στη σειρά Άγριες Μέλισσες), φαίνεται να μιλάει με παράξενη ορολογία στον σύντροφό της, στην προσπάθειά της να συνεννοηθεί μαζί του. μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκείνος γίνεται βίαιος απέναντί της, πιέζοντάς τη να αφήσει κάτω το «μπαλόνι». Στο βίντεο γίνεται κάτι παραπάνω από κατανοητό πως το «μπαλόνι» είναι το μαχαίρι με το οποίο εκείνη κόβει μια ντομάτα για να ετοιμάσει το τραπέζι. Όσο την πιέζει και όσο εκείνη φαίνεται να φοβάται, γίνεται αντιληπτό πως εκείνος θα γίνει βίαιος απέναντί της. Γιατί κάτι ξέχασε να αγοράσει. Γιατί… γιατί οτιδήποτε. Δεν υπάρχει αιτία που να αιτιολογεί την έμφυλη βία. Οι δικαιολογίες εδώ είναι άχρηστες a priori.

Ο διάλογος:

-Τι κάνεις;

-Καλά.

-Τώρα γύρισες;

-Ναι. Έπρεπε να πάω στο υποβρύχιο γιατί μας είχαν τελειώσει τα ηφαίστεια.

-Α, ναι;

-Μμμ.

-Πυραμίδες πήρες;

-Το ξέχασα.

-Έλα άσε λίγο κάτω το μπαλόνι.

-Σε λίγο θα φάμε.

-Άσε λίγο κάτω το μπαλόνι. Άσε κάτω το μπαλόνι.

– Σε παρακαλώ.

-Θα το αφήνεις κάτω το μπαλόνι, κατάλαβες.

Το βίντεο:

Γίνεται αντιληπτό πως οι λέξεις δεν έχουν νόημα. Ούτε οι λέξεις ούτε οι πράξεις, όταν στα στάνταρ είναι διπλά και όταν αρνούμαστε να αποδεχτούμε πως η έμφυλη βία είναι εδώ. Είτε αφήνουμε κάτω μπαλόνι είτε μαχαίρι. Είτε πεταγόμαστε μέχρι το υποβρύχιο είτε μέχρι το σούπερ μάρκετ.