Το μόνο που ακούμε τις τελευταίες μέρες είναι πώς η τέταρτη σεζόν του Stranger Things κατάφερε να γίνει η καλύτερη όλης της σειράς. ΟΚ, και για τον κανονικότατο χαμό που έκανε στο χθεσινό live του ο ΛΕΞ ακούμε, αλλά ας μείνουμε λίγο στο Stranger Things. Μέσα σε όλα, η τελευταία σεζόν της σειράς κατάφερε να ξαναδώσει ζωή και ύπαρξη μέσα από τα ακουστικά και τα ατελείωτα repeat μας σε μια κομματάρα των 80s, το “Running Up That Hill”. Πρόσφατα η ίδια η Kae Bush είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημιουργούς της σειράς που με την επιλογή τους κατάφεραν να ξαναφέρουν το κομμάτι που κυκλοφόρησε το 1985 (ίσως κάποιοι το έμαθαν πρώτα από τους Placebo) στα διεθνή charts.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κομμάτι ξανασυστήνεται, χρόνια μετά την κυκλοφορία του, μέσα από μια σειρά ή ταινία. Παρακάτω θα βρεις άλλες 10 φορές που η τέχνη βοήθησε την τέχνη.

“I Think We’Re Alone Now” (The Umbrella Academy)

Τον Φεβρουάριο του 2019, στο Netflix ανέβηκε η πρώτη σεζόν του The Umbrella Academy. Στο πρώτο επεισόδιο ακούγεται το “I Think We’Re Alone Now”, σε ένα cover του ορίτζιναλ κομματιού που πρωτοκυκλοφόρησε το 1987. Έκανε ένα δυναμικό comeback, αν σκεφτείς ότι για μια περίοδο είχε κατακλύσει το TikTok.

“Stuck in the Middle With You” (Reservoir Dogs)

Αν κάτι μπορούμε να πούμε με σιγουριά για τον Κουέντιν Ταραντίνο είναι πως έχει ξανασυστήσει πολλά τραγούδια στο κοινό του. Από το “Bang Bang” στο Kill Bill και τη “Misirlou” στο Pulp Fiction μέχρι το “Hold Tight” στο Death Proof. Αλλά ας μην ξεχνάμε το “Stuck in the Middle With You” (1972) που συνόδευσε μια ολόκληρη σκηνή βασανιστηρίου στο Reservoir Dogs.

“Where is My Mind?” (Fight Club)

Οι Pixies κυκλοφόρησαν το Where Is My Mind το 1988, στο πρώτο τους άλμπουμ, Surfer Rosa. Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά, το 1999, το κομμάτι βρίσκει τη θέση του στο Fight Club του David Fincher. Με λίγα λόγια, η ταινία φρόντισε αυτή η κομματάρα να γίνει γνωστή και σε μια νέα γενιά ανθρώπων, σε ένα αρκετά μεγάλο κοινό, δεδομένης της επιτυχίας που σημείωσε η ταινία. Έκτοτε το “Where Is My Mind”, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκει τη θέση του και σε άλλες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, και πρακτικά εξυπηρετεί σκοπούς spoiler για χαρακτήρες που ζουν με θέματα ψυχικής υγείας πολλές φορές.

“Bohemian Rhapsody” (Wayne’s World)

Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, to 1975, το κλασικό αγαπημένο των Queen, “Bohemian Rhapsody” έφτασε στο Νο. 9 του αμερικανικού Billboard Hot 100. Το 1992, ο Mike Meyers επέλεξε να το χρησιμοποιήσει σε μια σκηνή στο Wayne’s World. Η σκηνή στην οποία ο Myers και οι συμπρωταγωνιστές του τραγουδούν το τραγούδι σε ένα αυτοκίνητο μετατράπηκε γρήγορα σε μια εμβληματική σκηνή της κινηματογραφικής ιστορίας. Την ίδια χρονιά, το “Bohemian Rhapsody” μπήκε ξανά στα charts, αυτή τη φορά στο Νο.2.

“Head Like a Hole” (Black Mirror)

Το 2019 η Miley Cyrus έπαιξε τον ρόλο της ποπ σταρ, Ashley, σε ένα επεισόδιο του Black Mirror. Το κομμάτι της, “On A Roll” ήταν μια ποπ εκδοχή του “Head Like a Hole” του 1989. Μετά την προβολή του επεισοδίου, το “On A Roll” κυκλοφόρησε σαν single και τρύπωσε στη θέση 28 του Billboard με τα καλύτερα τραγούδια του 2019.

“Carry on My Wayward Son” (Supernatural)

Το Supernatural, κατά τη διάρκεια της 15χρονης τηλεοπτικής του πορείας, παρουσίασε αμέτρητα κλασικά ροκ τραγούδια των 70s κα ‘80s. Σε ένα κοινό που αντικειμενικά, ενδέχεται να μην τα άκουγε και ποτέ. Το “Carry on My Wayward Son” παίζει στην αρχή κάθε επεισοδίου της τελευταίας σεζόν σε ένα μοντάζ που ανακεφαλαιώνει όλα όσα έχουν συμβεί. Το κομμάτι κατάφερε να κερδίσει τους θεατές και να γίνει το επίσημο τραγούδι της σειράς.

“My Girl” (My Girl)

Το 1964 το “My Girl” των The Temptations γνώρισε αντικειμενική επιτυχία. Το 1991 βρήκε τη θέση του στην ομώνυμη ταινία, η οποίο το σύστησε σε μια νέα γενιά, τριάντα χρόνια μετά. Σε λίγες εβδομάδες προβολής, βρέθηκε στα charts. Ξανά.

“Crash Into Me” (Lady Bird)

Η ιστορία του “Crash Into Me” είναι μια τυπική Millennial ιστορία. Πρόκειται για ένα κομμάτι που θεωρήθηκε το 1996, όταν κυκλοφόρησε, κάπως trash. Έπειτα μπήκε στο Lady Bird, τη βασίλισσα των Millennial ταινιών και ο τρόπος που εκλαμβάνεται άλλαξε για πάντα. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό το αφήνουμε πάνω σας.

“Lust for Life” (Trainspotting)

Το 1977 o Ιggy Pop κυκλοφόρησε το “Lust for Life”, το οποίος έγραψε μαζί με τον David Bowie. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 1996, το κομμάτι βρήκε τη θέση του στο Trainspotting, έγινε και πάλι δημοφιλές, σκαρφάλωσε στo Νο.26 τον UK Singles Charts την ίδια χρονιά.

“I’m Gonna Be (500 Miles) (Benny & Joon)

Οι Proclaimers κυκλοφόρησαν το “I’m Gonna Be (500 Miles)” το 1988. Το 1993 η ταινία Benny & Joon περιλαμβάνει το κομμάτι στους τίτλους αρχής. Έφτασε στο Νο.3 του US Billboard Hot 100 την ίδια χρονιά.