Δύο είναι τα σημάδια που μας κάνουν γνωστό ότι στο σπίτι υπάρχει γάτα. Οι τρίχες στα ρούχα και ο καλοκαιρινός καναπές. Όταν λέμε ο «καλοκαιρινός», εννοούμε την καταστροφή που έχουν προκαλέσει αυτά τα γλυκύτατα κατά τα άλλα πλάσματα στα πλαϊνά και όχι μόνο σημεία του καναπέ που ξεκουράζεις το σώμα σου μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά. Ε, ας πρόσεχες. Υπάρχουν διάφορα αντικείμενα ακριβώς για αυτή την κίνηση, κάπου πρέπει να ξεσπάσει και η γάτα σου για την οποία, παρεμπιπτόντως, δεν ξέρεις σχεδόν τίποτα.

Μόνο που, όπως μάθαμε πρόσφατα, δεν πρόκειται για το παραδοσιακό ξέσπασμα, αυτό που εμπεριέχει κραυγές από τα έγκατα της Κολάσεως, γρατζουνιές, μούτρα και επιθέσεις σώμα με σώμα. Όχι, όχι, αυτή η κίνηση είναι στην ουσία ένα ξέσπασμα αγάπης. Θα έπρεπε, λοιπόν, να χαίρεσαι όταν βλέπεις τον καναπέ σου σε άθλια κατάσταση. Εντάξει, υπερβολή. Τουλάχιστον μην στεναχωριέσαι τόσο γιατί πίσω από την καταστροφή κρύβεται η αληθινή αγάπη που ζητούσες όλα αυτά τα χρόνια.

Στη χώρα του καφέ, της σάμπα, της ακραίας φτώχιας, του ακραίου του πλουτισμού, του ποδοσφαίρου και του Μπολσονάρου, κτηνίατροι εξέτασαν 500 ιδιοκτήτες γατιών ώστε να μάθουν περισσότερα για τον συναισθηματικό δεσμό που έχουν με τα μικρά αιλουροειδή.

via GIPHY

Αυτό που έμαθαν οι κτηνίατροι θα σας κάνει να χαμογελάσετε και ίσως να χαϊδέψετε την χνουδωτή μπάλα που έχετε δίπλα σας. Αν και ο λόγος της συγκεκριμένης συμπεριφοράς παραμένει ασαφής, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γάτες που καταστρέφουν έπιπλα και γενικότερα αντικείμενα, έχουν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής εγγύτητας με τους ιδιοκτήτες τους. Άχου το μωρε!

Πάμε τώρα στο άλλο άκρο. Οι ιδιοκτήτες, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ανέχονται αυτή τη συμπεριφορά αφού το ξύσιμο αφού για εκείνους αποτελεί το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες συμπεριφορές, όπως είναι η επιθετικότητα, το δυνατό νιαούρισμα και οι κίτρινες κηλίδες εκτός αμμοδοχείου. Όσοι δεν ανέφεραν ότι είχαν γρατσουνίσει έπιπλα είχαν χαμηλότερο επίπεδο συναισθηματικής εγγύτητας με τις γάτες τους. Ορίστε, καιρός να σταματήσετε την γκρίνια.