Η Beth Coles είναι η μαμά της νεογέννητης Rosie. Η 25χρονη μητέρα, βγήκε από το σούπερ μάρκετ, όταν κατάλαβε πως η κόρη της πεινάει, μπήκε στο αυτοκίνητο και άρχισε να τη θηλάζει. Λίγα λεπτά μετά, μια υπάλληλος του καταστήματος της χτύπησε το τζάμι του αυτοκινήτου και την κατηγόρησε για απρεπή συμπεριφορά. Αλήθεια τώρα; Αυτός είναι ο τρόπος στήριξης μιας νέας μητέρας σε έναν κόσμο που φαίνεται να έχει αρχίσει να “λυσσάει” για νέες μητέρες, χωρίς το δικαίωμα σε αμβλώσεις; 

Η Coles, που είχε πάει με το μωρό της για ψώνια στο σούπερ μάρκετ Sainsbury, στο Kidderminster, ξέσπασε σε κλάματα, όπως περιέγραψε σύμφωνα με το BBC. Η αλυσίδα Sainsbury της ζήτησε συγγνώμη με ανακοίνωσή της, για αυτή την «απαράδεκτη εμπειρία», ενώ υπογράμμισε πως ο θηλασμός είναι ευπρόσδεκτος στα καταστήματά της.

«Μπήκαμε μέσα και αρχίσαμε να κάνουμε τα ψώνια μας, τότε, το τεσσάρων εβδομάδων μωρών μας άρχισε να κλαίει», ανέφερε η νεαρή μητέρα. «Δεν ήθελα να αντιδράσει μέσα στο κατάστημα, ούτε να χρησιμοποιήσω τα αποδυτήριά τους, οπότε αποφάσισα να βγούμε έξω». Τονίζοντας πως είχε σκεπαστεί με μια κουβέρτα για να θηλάσει, είπε πως είδε μια γυναίκα υπάλληλο να κατευθύνεται προς το αυτοκίνητο, πριν χτυπήσει το παράθυρο. «Κατέβασα το παράθυρο, σκεπτόμενη ότι ίσως μου έπεσε κάτι, και μου λέει “μπορείς να μην το κάνεις αυτό σε παρακαλώ, νομίζω ότι είναι ανάρμοστο”». «Δεν απάντησα, απλώς ξέσπασα σε κλάματα», ανέφερε και μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορεί να ένιωσε. Ότι κατακρίνεται για κάτι το αυτονόητο και ιερό. Λες και ο θηλασμός είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Λες και μπορείς να τον βάλεις σε “πρόγραμμα”.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Η Coles ανέφερε πως μετά από αυτή την εμπειρία, δεν ήθελε να βγει από το σπίτι, έχοντας στο μυαλό της τον θηλασμό.  «Θέλω απλώς να εγκαταλείψω. Αν αυτή είναι η αντίδραση των ανθρώπων που υποτίθεται ότι πρέπει ενθαρρύνουν τις νέες μητέρες, γιατί να ασχοληθώ;», αναρωτήθηκε.

Στη Μεγάλη Βρετανία είναι παράνομο να ζητά κανείς από μια μητέρα να αποχωρήσει από δημόσιο χώρο για να θηλάσει. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι είναι ο συναισθηματικός αντίκτυπος του να σε παρατηρούν άγνωστοι και να σε κάνουν να νιώθεις ντροπή επειδή θηλάζεις – είναι τεράστιος (…) Η κα Coles έκανε ό,τι μπορούσε για να κάνει τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται άνετα, κάτι που δεν είναι η δουλειά μιας μητέρας, αλλά το έκανε και, παρ’ όλα αυτά, αυτό το άτομο θεώρησε ότι ήταν λογικό να «αστυνομεύσει» το σώμα της γυναίκας, που έκανε το πιο φυσικό πράγμα ταΐζοντας το μωρό της. Είναι φρικτό.», τονίζει η Julia Cooper, η οποία τρέχει μια επιτυχημένη εκστρατεία με στόχο να οριστεί ως παράνομο το να φωτογραφίζει κανείς ένα άτομο που θηλάζει, χωρίς τη συγκατάθεσή του.