Οι περισσότεροι γνωρίζουν (και αγαπούν) τα ουράνια τόξα, τα “rainbows”, αλλά αλήθεια, πόσοι ξέρουν τα σεληνιακά ουράνια τόξα, τα moonbows; Ο φωτογράφος, Brian Hawkins, όχι απλώς τα ξέρει, αλλά τα ψάχνει, σε συγκεκριμένες συνθήκες και μέρη. Πρακτικά, τα φωτογραφίζει τα ουράνια τόξα που δημιουργούνται από το σεληνιακό φως, από το 2011. Συνήθως τα αναζητά στο Yosemite National Park, όταν ξέρει πως οι καταρράκτρες παίρνουν αρκετό σεληνιακό φως, ώστε να δημιουργηθεί το φαινόμενο.

Ο Hawkins έχει εκπαιδευτεί τόσο καλά στο να προβλέπει πότε θα κάνουν την εμφάνισή τους, που έχει φτιάξει και ένα site ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Στην πραγματικότητα, τα moonbows εμφανίζονται το ίδιο συχνά με τα rainbows, αλλά είναι πιο δύσκολο να τα δεις όταν το φως είναι χαμηλό.

«Στην πράξη, είναι πιο εύκολο να τα δεις όταν το φεγγάρι είναι σχεδόν γεμάτο σε μια καθαρή νύχτα, ενώ κάθεσαι κοντά στον καταρράκτη», λέει ο ίδιος. «Προτείνω να ψάχνει κανείς τις δυο μέρες πριν την πανσέληνο. Αν είσαι τυχερός και το απαθανατίσεις, να ξέρεις πως τα moonbows είναι ακόμα πιο έντονα κατά τη διάρκεια των supermoons», μοιράζεται.

«Στο ανθρώπινο μάτι, τα σεληνιακά ουράνια τόξα φαίνονται θαμπά και άχρωμα, εμφανίζονται σαν ένα γκρι τόξο μέσα στην ομίχλη που δημιουργεί ένας καταρράκτης», αναφέρει στο My Modern Met. Αυτό, σύμφωνα με όσα λέει, οφείλεται στο γεγονός ότι η ανθρώπινη χρωματική όραση μειώνεται όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός. Δυστυχώς, ίσως το ανθρώπινο μάτι δεν καταφέρει ποτέ να δει ένα moonbow τόσο καθαρά και ζωντανά όσο φαίνετια στην κάμερα.

Δες παρακάτω τις φωτογραφίες και το short film που αφιέρωσε ο φωτογράφος σε αυτό το κάπως μαγικό μωρέ φαινόμενο: