Το 2018, ο Ιταλός φωτογράφος Gabriele Galimberti βρέθηκε στο μαγευτικό(;) Κάνσας για μια αποστολή του National Geographic. Είχε λίγες ελεύθερες μέρες μπροστά τους τις οποίες και αξιοποίησε κάνοντας βόλτες. Αυτό που του έκανε εντύπωση, φυσικά, ως ένας απλός τουρίστας-εργαζόμενος ήταν τα πολλά καταστήματα όπλων που είδε και έτσι αποφάσισε να μπει σε αυτά ώστε να καταλάβει το προφίλ αυτών που ψώνιζαν εκεί.

Η συζήτηση που είχε με έναν πελάτη, η οποία οδήγησε σε μια αυθόρμητη φωτογράφιση, ήταν και η σπίθα για να δημιουργήσει τη βραβευμένη σειρά του, Ameriguns. Θα μπορούσε να το είχε βγάλει ο Σεφερλής, αλλά όχι, εδώ όντως ο τίτλος είναι σωστός και δεν χωράνε γελάκια.

Για αρκετά χρόνια, ο Galimberti ταξίδευε στις Ηνωμένες Πολιτείες, φωτογραφίζοντας Αμερικανούς ιδιοκτήτες όπλων και τη συλλογή πυροβόλων όπλων τους με τρόπο που ο ίδιος περιγράφει ως infographic, δηλαδή μια αναπαράσταση δεδομένων. Τα αποτελέσματα, ανάλογα με τις απόψεις σας για τα όπλα, είναι είτε αφοπλιστικά είτε συναρπαστικά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ο Galimberti διαπίστωσε ότι η Αμερική ήταν το βασίλειο της οπλοκατοχής και μάλιστα με με μεγάλη διαφορά. Οι εκτιμήσεις λένε ότι υπάρχουν επί του παρόντος 393,3 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα στην κατοχή Αμερικανών, τη στιγμή που ο πληθυσμός βρίσκεται στα 334,8 εκατομμύρια. Το νούμερο, όμως καταλαβαίνετε, είναι τεράστιο. Πώς να μην υπάρξουν άσχημες καταστάσεις;

Ο Galimberti ήταν περίεργος να μάθει τι σήμαινε για τους ιδιοκτήτες τα όπλα τους. Μετά από μια μεγάλη έρευνα, μπόρεσε να βρει 45 παθιασμένους ιδιοκτήτες όπλων που άνοιξαν τις πόρτες τους και του επέτρεψαν να φωτογραφίσει τις συλλογές τους. Τα αποτέλεσμα, δυνατό. Οι άνθρωποι ποζάρουν περήφανα με τα παιδιά τους και τα κατοικίδια τους περιτριγυρισμένα από τα όπλα τους. Δίνουν το καλό παράδειγμα, που λέμε.

«Η έκπληξη ήταν στην πραγματικότητα να βρω όλα τα είδη ανθρώπων», λέει στο My Modern Met. «Για παράδειγμα, φωτογράφισα έναν άντρα στο Σαν Φρανσίσκο. Δουλεύει για την Google. Είναι παντρεμένος ομοφυλόφιλος. Ψήφισε δύο φορές τον Ομπάμα, όπως και την Χίλαρι. Έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο και είναι μουσικός. Έχει 50 όπλα στο σπίτι και του αρέσει να τα χρησιμοποιεί».