Η πανδημία της Covid- 19 από ό,τι φαίνεται δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα. Και δεν ξέρουμε και αν θα την πει και ποτέ στο κάτω κάτω. Τα κρούσματα αυξάνονται ήδη (καλό καλοκαίρι είπαμε;) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολισμού οδηγήθηκε στην εισήγηση για 4η δόση εμβολίου για τους πολίτες άνω των 30 ετών. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τη Δευτέρα, ενώ η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους άνω των 60 ετών. 

Η Επιτροπή συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, και εκτός της σύσταση για ακόμα μια δόση εμβολιασμού στους άνω των 30 επέμεινε πολύ για τους άνω των 60, που θεωρούνται πιο ευάλωτοι στον ιό. Από τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα (ναι, η κλασική πλατφόρμα) ώστε να μπορούν οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού για την δεύτερη αναμνηστική δόση (την 4η συνολικά). 

Μιας και πιάσαμε τα της πανδημίας, που με τα σουβλάκια των 25 ευρώ στη Μύκονο κάπως την είχαμε ξεχάσει (τι όχι;), σήμερα ανακοινώθηκαν 10.474 κρούσματα κορωνοϊού, 17 θάνατοι και 88 διασωληνωμένοι. ο αριθμός των νέων πιθανών επαναλοιμώξεων ανέρχεται σε 1.797.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά. Στη νησιωτική χώρα η επιδημική έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό, και αφορούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, κάτω των 30 χρόνων. 

Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στους 965, με τους 732 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και 233 σε Μονάδες. Αξίζει να αναφέρουμε πως οι νέες εισαγωγές κινούνται με ρυθμό αύξηση πάνω από 50% σε επίπεδο εβδομάδας και είναι σημαντικά χαμηλότερες των εξιτηρίων.