Κολλάει πάνω σου κάθε ρούχο που φοράς. Κάνεις ένα βήμα και καίγεσαι. Λέγεται καύσωνας και ο μοναδικός τρόπος να τον αποφύγεις είναι να κάτσεις σπίτι, κάπου δροσερά. Και να βαριέσαι. Ή και όχι. Προσωπικά, μπούχτισα με τις σειρές, είναι άπειρες, τις περισσότερες φορές μετά το πρώτο πιλοτικό επεισόδιο γίνονται τρομερά προβλέψιμες και δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Υπάρχει πάντα η εξαίρεση. Στόμα με στόμα θα φτάσει η πληροφορία στα αυτιά σου. Μου είπαν να δω το Staircase. Και με έσωσαν από πληκτικές βραδιές με τον Άρη Σοϊλέδη να μαλώνει με το Σπύρο Ματίκα (είχα πέσει χαμηλά).

Μιλάμε για σειρά του HBO βασισμένη σε ντοκιμαντέρ για ένα αληθινό έγκλημα. Ένα δράμα για μια υπόθεση δολοφονίας 20 ετών με μη γραμμική αφηγηματική δομή. Το 2001, η προνομιακή ζωή του πλούσιου μυθιστοριογράφου έπεσε σαν παλάτι στην άμμο μετά από μεγάλο κύμα,  πολύ δημόσια, αφού κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε βάναυσα τη σύζυγό του Κάθλιν στην πολυτελή έπαυλή τους στη Βόρεια Καρολίνα.

Μαθαίνουμε για την αληθινή ιστορία του θανάτου της Κάθλην Πίτερσον (Τόνι Κολέτ). Ο σύζυγός της, Μάικλ (Κόλιν Φερθ), ισχυρίζεται ότι μια πτώση από τις σκάλες στο σπίτι της οικογένειάς τους είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό της. Βέβαια, έχουμε δει άπειρα true crime Μάικλ, δεν φαίνεται ο θάνατος αυτός να προήλθε από μια πτώση. Ο τόπος του εγκλήματος είναι χάος. Υπάρχει αίμα στους τοίχους. Δεδομένων των απίθανων περιστάσεων, το σπίτι σχεδόν αμέσως χαρακτηρίζεται τόπος εγκλήματος και ο σύζυγος είναι ο κύριος ύποπτος. Κι έτσι, ξεκινά μια από τις μακροβιότερες ποινικές υποθέσεις στις ΗΠΑ. Μετά τον θάνατο της Καθλήν Πίτερσον, στις 9 Δεκεμβρίου 2001, ο σύζυγός της, συγγραφέας και πρώην υποψήφιος δήμαρχος του Ντάραμ, Μάικλ Πίτερσον, κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της. Πολλά χρόνια μετά την καταδίκη του, αφού ένας δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από τις μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων στη δίκη του ήταν ψευδείς, ο Πίτερσον έλαβε το δικαίωμα για μια νέα δίκη.

Οι Πίτερσον δεν είναι η τέλεια οικογένεια, όσο κι αν προσπαθούν να πείσουν τους άλλους για αυτό (δεν θα κάνω σπόιλερ). Η οικογένεια αποτελείται από παιδιά από πολλούς γάμους. Ενώ το ζευγάρι δεν είχε παιδιά μαζί, και οι δύο σύντροφοι έφεραν παιδιά από προηγούμενους γάμους, συν τις δύο υιοθετημένες κόρες του Μάικλ. Τα πέντε παιδιά είχαν αρχικά φτιάξει ένα ενιαίο μέτωπο υποστήριξης για τον πατέρα τους μετά τη δολοφονία της Κάθλην. Τα παιδιά δεν ξέρουν με βεβαιότητα τι συνέβη. Ωστόσο, η έκθεση της αυτοψίας έκανε την Κέιτλιν (κόρη της Κάθλην από άλλο γάμο) να πιστέψει ότι ο Μάικλ μπορεί τελικά να μην είναι αθώος. Το θύμα δεν παίζει μόνο στο πρώτο επεισόδιο (το πιο τυποποιημένο, μετά γίνεται καλύτερη η σειρά), η Κάθλην Πίτερσον πέθανε τον Δεκέμβριο του 2001, αλλά το κοινό μπορεί να τη δει τους μήνες πριν από εκείνη τη νύχτα. Βλέπουν τις απολύσεις που αναγκάζεται να κάνει στη δουλειά, τις σχέσεις της με τα παιδιά της και τον γάμο της με τον Μάικλ. Αυτή η σειρά διαδραματίζεται κυρίως το 2001. Αλλά, φαίνεται κατασκευασμένη. Σαν αναπαράσταση της εποχής σε ντοκιμαντέρ και όχι σε σειρά. Επειδή ενσωμάτωσε το ντοκιμαντέρ μέσα στην ιστορία της σειράς.

Το αρχικό ντοκιμαντέρ του Γάλλου σκηνοθέτη Jean-Xavier de Lestrade, προβλήθηκε αρχικά το 2004 σε 13 επεισόδια, έχει μια εμμονή. Άπειρα πλάνα με συνεντεύξεις ένας προς έναν, ο Lestrade απεικονίζει ένα αμερικανικό δικαστικό σύστημα τόσο δαιδαλώδες, ανίκανο και διεφθαρμένο, που μάλλον είναι ανίκανο να αποδείξει οτιδήποτε πέρα από εύλογη αμφιβολία. Και καταλήγει σε αδιέξοδο.

Η διαφορά με τη σειρά του HBO MAX είναι -κυρίως- η ερμηνεία του Κόλιν Φερθ ως Μάικλ. Ένας χαρακτήρας γεμάτος αντιφάσεις. Πολυμαθής συγγραφέας και σαρωτικός νάρκισσος. ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης που σχετίζεται κρυφά με άντρες σεξεργάτες. Ξεκάθαρα έχει μια σκοτεινή πλευρά. Αλλά, είναι ικανός για φόνο; Η Τόνι Κολέτ δίνει εδώ κάτι που δεν είδαμε στο ντοκιμαντέρ. Χαρακτήρα στη νεκρή σύζυγο. Είναι μια γυναίκα έξυπνη, ικανή, καριερίστα, καλύπτει κάθε ανάγκη του απαιτητικού συζύγου και των παιδιών της και μετά παίρνει ένα χάπι για να κοιμηθεί επειδή το στρες δεν την αφήνει να ηρεμήσει. Αλλά, ο σκηνοθέτης της σειράς (Αντόνιο Κάμπος) δεν θέλει να δώσει απαντήσεις για το φονικό. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθείς να πεις με ειλικρίνεια την ιστορία ενός γάμου χωρίς να δεσμευτείς για το αν καταλήγει ή όχι σε ανθρωποκτονία. «Πώς επηρεάζει το τραύμα την οικογένεια;». Να άλλο ένα ερώτημα που θέτει ο Κάμπος.

Στο αληθινό έγκλημα απλά δεν μπορείς να ξεφύγεις από τη θεμελιώδη αγνωσία της ανθρώπινης ψυχής. Δεν μπορείς να μπεις ποτέ στην ψυχή του δολοφόνου. Ο Μάικλ τελικά ομολόγησε την ενοχή του χωρίς να παραδεχτεί την ενοχή του και παρά την καταδίκη του, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το αν είναι πραγματικά ένοχος ή όχι. Θέλω να ξέρω.

Το πιο περίεργο με αυτή την υπόθεση, που πραγματικά λες δεν μπορεί είναι η θεωρία της κουκουβάγιας. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η Κάθλην ούτε έπεσε (όπως ισχυρίστηκε ο Μάικλ) ούτε δολοφονήθηκε (όπως ισχυρίστηκε η εισαγγελία) αλλά δέχτηκε επίθεση από κουκουβάγια και πέθανε από τα τραύματά της. Μετά το πέμπτο επεισόδιο εμφανίζεται και η Ζιλιέτ Μπινός.

https://t.co/1h1bhERASC

Είναι συναρπαστική μίνι σειρά. Οκτώ επεισόδια το ένα καλύτερο από το άλλο. Γιατί σε αφήνει με αυτό το τεράστιο μήνυμα: «Δεν υπάρχει αλήθεια χωρίς ψέματα». Αν βρείτε ποιος σκότωσε την Κάθλην, να μας το πείτε. Μετά τις τρεις ξεχωριστές σεκάνς θανάτου, μπορεί να το έκανε και η κουκουβάγια.

ΥΓ: Το να παλεύεις για την ελευθερία ενός ανθρώπου που πιστεύεις ότι είναι αθώος, όταν όλα τα περιστασιακά στοιχεία λένε το αντίθετο είναι σκληρό. Με αυτή την περούκα (είδωλο) Μάικλ Στούλμπαργκ είναι επώδυνο.

Info: Το ντοκιμαντέρ μπορείτε να το δείτε στο Netflix, τη σειράρα μπορείτε να τη βρείτε στη Vodafone TV.