Η μέρα που το απολυτήριο του σχολείου φτάνει στα χέρια σου είναι ιδιαίτερη για κάθε μαθητή. Υποτίθεται ότι πίσω ή κάτω από αυτό το χαρτί υπάρχουν χαρούμενες αναμνήσεις, αστείες στιγμές όπως και ενθουσιασμός για το μέλλον. Αλλά φέτος, στην Ουκρανία, η αποφοίτηση των μαθητών δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ζωή τους άλλαξε. Ναι, έχουν ακόμα πόλεμο, άσχετα αν οι ειδήσεις στα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι πολλές.

Ένας φωτογράφος, λοιπόν, θέλησε να απαθανατίσει τη στιγμή που οι μαθητές περνούν από την αποφοίτηση σε αυτό που αποκαλούμε ζωή. Πριν από τον πόλεμο, ο Ουκρανός φωτογράφος Stanislav Senyk περνούσε το χρόνο του φωτογραφίζοντας γάμους και αρραβώνες, Από την αρχή του πολέμου, όμως, το έργο του έχει αποκτήσει ακόμα βαθύτερο νόημα καθώς προσπαθεί να αναδείξει την ουκρανική κουλτούρα, παραδίδοντας σεμινάρια με τα έσοδα να πηγαίνουν στην πολεμική προσπάθεια που κάνει η χώρα του.

Σαράντα μαθητές συμμετείχαν στο project του Stanislav Senyk και πόζαραν με τα χαρτιά της αποφοίτησής μπροστά από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων. Οι συγκλονιστικές αυτές φωτογραφίες είναι μια υπενθύμιση της τεράστιας προσπάθειας που έπρεπε να κάνουν αυτά τα παιδιά για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, είπε ο Senyk στο Reuters. «Τα παιδιά ήταν απογοητευμένα που δεν είχαν τελετή αποφοίτησης ή μία κανονική αποφοίτηση».

Καθώς ποζάρουν σε ακινητοποιημένα τανκς, ερειπωμένα κτίρια και καμένα αυτοκίνητα, οι μαθητές μεταδίδουν μια αίσθηση περιφρόνησης ώστε συνεχίσουν τη ζωή τους και να προχωρήσουν, κάτι το οποίο, φυσικά, δεν υφίσταται.

«Η κύρια ιδέα αυτής της φωτογράφησης είναι να σωθεί η ιστορία για αυτούς τους μαθητές», λέει ο Senyk. «Στο μέλλον, όταν αυτά τα παιδιά θα έχουν τα δικά τους παιδιά, μπορούν να δείξουν τι συμβαίνει τώρα. Πρέπει να θυμόμαστε τι έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία για να μην επιτρέψουμε ποτέ να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».