Γιορτάζουμε το φετινό Pride Week φιλοξενώντας μια συζήτηση ανάμεσα στον Γιώργο Καπουτζίδη και τον Λύο Καλοβυρνά. Ο μεν Γιώργος εδώ και δύο χρόνια συστηματικά και με συνέπεια τοποθετείται ανοιχτά για ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μπορεί να είναι ένα tweet στο περιθώριο της Eurovision, μπορεί να είναι ένα σχόλιο που για τη στέρηση του δικαιώματος υιοθεσίας από ομόφυλα άτομα, μπορεί να είναι μια ολόκληρη σειρά, οι «Σέρρες».

Από τη δική του πλευρά, ο Λύο εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας και είναι ακτιβιστής για τα δικαιώματα των γκέι ατόμων. Από το 2008 οργανώνει ομάδες αυτογνωσίας για γκέι άνδρες και έχει συνεργαστεί ψυχοθεραπευτικά με εκατοντάδες γκέι άνδρες και γυναίκες. Μάλιστα, το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Όταν η αγάπη τολμά να πει το όνομά της» (εκδ. Gutenberg), μια προσπάθεια η οποία φωτίζει το βίωμα της ομοφυλοφιλίας, ενισχύει την αντίσταση απέναντι στην καταπίεση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και συμβάλλει στην αναίρεση του ισχυρά κοινωνικά εδραιωμένου μηχανισμού αυτοϋπονόμευσης των γκέι ατόμων.

Η κουβέντα μας είχε ως αφορμή το Pride αλλά πολύ γρήγορα επεκτάθηκε και σε μία σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων που αποδεικνύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση», κάτι που κάνουμε στο κρεβάτι μας, αλλά εγγενή πολιτικά ζητήματα, φορτισμένα ιδεολογικά.

Ανάμεσα στα άλλα στάθηκαν και στη ζωτική (από κάθε άποψη) σημασία του coming out. Στα αποθέματα ψυχικού σθένους που κουβαλά η εκφορά της μικρής φράσης «Είμαι γκέι». Στην σπουδαιότητα της αποδοχής από την οικογένεια που άλλοτε υπάρχει και άλλοτε δεν υπάρχει. «Είμαστε ορφανοί, αλλά με γονείς», θα πει ο Λύο, για να συμπληρώσει ο Γιώργος πως στο Pride έρχονται πλέον οικογένειες, είτε οι βιολογικές οικογένειες των γκέι ατόμων είτε οι νέες οικογένειες που τα ίδια επέλεξαν να χτίσουν αφού πρώτα γνώρισαν την απόρριψη από το οικογενειακό περιβάλλον.

Φέτος το Pride Parade διοργανώνεται μία μέρα πριν τη γιορτή του πατέρα. Η σχέση των γκέι ανδρών με τους μπαμπάδες τους είναι κάπως περίπλοκη. «Ο ανδρισμός είναι η ακύρωση κάθε τι θηλυκού. Τι γίνεται όμως όταν έχεις στο σπίτι σου ένα θηλυπρεπές αγόρι;», αναρωτιέται ο Λύο. Και οι δύο συμφωνούν ότι είναι τρομερά ενθαρρυντικό ότι ειδικά οι νέοι cis άνδρες αντιλαμβάνονται ότι η επιτέλεση της αρρενωπότητας λαμβάνει νέες μορφές και αναπτύσσει καινούργιους κώδικες.

Στο κάτω-κάτω, δεν υπάρχει λόγος για να περηφανεύεσαι αν είσαι στρέιτ ή γκέι. Δεν γιορτάζει αυτό το Pride. Η παρέλαση του Pride αναπαριστά και τιμά τη διαδρομή του γκέι ατόμου από τη συρρίκνωση, την αυτολογοκρισία και τον περιορισμό στην ανοιχτή διεκδίκησης του δικαιώματος της επί ίσοις όροις ύπαρξης.