Σήμερα, 14 Ιουνίου του 2022, συμπληρώνονται 94 ολόκληρα χρόνια από τη γέννηση Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, του γιατρού που έγραψε τη δική του ιστορία στο επαναστατικό κίνημα. Ο Τσε, όπως θα γίνει γνωστός αργότερα, είδε το πρώτο φως στο Ροσάριο της Αργεντινής, σπούδασε ιατρική σχολή του Μπουένος Άιρες, ύστερα ανέβηκε σε μία μοτοσικλέτα και το μεγάλο του ταξίδι για έναν δίκαιο κόσμο ξεκίνησε. Επαναστάσεις, αντάρτικα, Γουατεμάλα, Κούβα, Κονγκό, Βολιβία. Ο χρόνος του πάνω στη Γη, όμως, ήταν τελικά περιορισμένος. Ο Τσε θα δολοφονηθεί στην τελευταία του όπως αποδείχθηκε στάση, στις 9 Οκτωβρίου του 1967 από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού, Μάριο Τεράν.
«Υπήρξε από τους πιο οικείους, από τους πιο θαυμαστούς, από τους πιο αγαπητούς, και, δίχως αμφιβολία, ο πιο εξαίρετος από τους επαναστάτες συντρόφους μας (…). Ξεχείλιζε από ένα βαθύ πνεύμα μίσους και περιφρόνησης προς τον ιμπεριαλισμό (…). Ικανός αρχηγός, αυθεντία, δεξιοτέχνης του επαναστατικού πολέμου. Κι όμως, με τον ηρωικό και δοξασμένο θάνατό του, κάποιοι επιχειρούν να αρνηθούν την ισχύ ή την αξία των αντιλήψεων και των αντάρτικων ιδεών του. Μπορεί να πεθάνει ο δεξιοτέχνης, κύρια όταν η τέχνη του είναι τόσο επικίνδυνη όσο η επαναστατική πάλη, αλλά εκείνο που με κανέναν τρόπο δε θα πεθάνει είναι η τέχνη στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του και την ευφυΐα του (…). Άνθρωποι σαν κι αυτόν είναι ικανοί, με το παράδειγμά τους, να συμβάλουν στην εμφάνιση άλλων που να τους μοιάζουν (…)».
Αυτά ήταν μερικά από τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο στον επικήδειο που εκφώνησε στην Πλατεία της Επανάστασης, στην Αβάνα, στις 18 Οκτώβρη 1967 για τον φίλο του και συνοδοιπόρο. Μπορεί ο Τσε Γκεβάρα να έζησε μόλις 39 χρόνια, όμως κατάφερε να πετύχει πολλά. Μία από τις πολλές επιτυχίες του, ήταν η παρατήρηση των Ελλήνων και η καταγραφή της καθημερινότητάς τους. Το ίδιο είχε κάνει και ο Φιντέλ Κάστρο.
Ακολουθούν ποι μεγάλες αλήθειες του Τσε Γκεβάρα για τους Έλληνες.