Τι να κάνουμε, δυστυχώς δεν μπορούμε να μάθουμε τα πάντα στο σχολείο. Τις περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες, άλλωστε, τις μαθαίνουμε όταν τελειώνουμε με το αυτό και τις σπουδές και μπαίνουμε στην «πραγματική ζωή». Γιατί; Γιατί τότε είναι που μας πιάνουν οι φοβίες, οι παραξενιές μας και κάνουν την εμφάνισή τους τα Μεγάλα Ερωτήματα. Μπορεί οι παρακάτω πληροφορίες να μην δίνουν τις απαντήσεις σε αυτά, αλλά σίγουρα γεμίζουν ένα μέρος του κενού που, λόγω ηλικίας και περιέργειας για τον κόσμο γύρω σου, θέλεις να καλύψεις.

Ακολουθούν 5 επιστημονικές πληροφορίες που θα σε τρομάξουν. Μπορεί βέβαια και να ενθουσιαστείς.

Η ασταμάτητη βροχή

via GIPHY

Πριν από περίπου 232 εκατομμύρια χρόνια, έβρεχε σχεδόν σε όλη τη Γη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γνωστής και ως Καρνιανή εποχή. Μετά από εκατομμύρια χρόνια ξηρασίας, η Γη εισήλθε σε αυτή την υγρή περίοδο και έμεινε εκεί για σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια. Αν είχαν επιτελικό κράτος σαν αυτό της σύγχρονης Ελλάδας δεν θα είχαν πρόβλημα θα πούμε εμείς.

Ξυπόλυτος στο διάστημα

via GIPHY

Όταν οι αστροναύτες φορούν τις διαστημικές στολές τους, δημιουργείται μια οξυγονωμένη ατμόσφαιρα εντός της. Οι στολές τους τούς προστατεύουν επίσης από τις ακραίες θερμοκρασίες και τις υπεριώδεις ακτίνες, επιτρέποντάς τους να αναπνέουν σωστά. Εάν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να πάνε στο διάστημα χωρίς διαστημική στολή, μπορεί να ζούσαν και για 15 δευτερόλεπτα. Το 1965, ένας αστροναύτης της NASA, ο Jim LeBlanc, επέζησε όταν εκτέθηκε σε παρόμοιες συνθήκες σε μια άσκηση που πήγε στραβά. «Καθώς σκόνταψα προς τα πίσω, ένιωθα το σάλιο στη γλώσσα μου να αρχίζει να βγάζει φουσκάλες λίγο πριν λιποθυμήσω. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι».

Οι καρχαρίες σε ηφαίστειο

via GIPHY

Αφού έριξαν μια κάμερα στον κύριο κρατήρα του ηφαιστείου Kavachi που βρίσκεται στα Νησιά Σολομώντα, οι επιστήμονες βρήκαν πλάνα από καρχαρίες που ζουν στον υποβρύχιο κρατήρα. Η ομάδα άφησε την κάμερα κάτω από το νερό για μια ώρα και όταν την ανέβασε ξανά για να παρακολουθήσει τι καταγράφηκε, είδαν αυτό το τρομερό θέαμα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι συμβαίνει με τους καρχαρίες όταν το ηφαίστειο εκρήγνυται, αλλά πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αισθανθούν επικείμενες εκρήξεις και να εγκαταλείψουν προσωρινά την περιοχή.

Σκότος και παγωνιά

via GIPHY

Σύμφωνα με τη NASA, μια μαύρη τρύπα είναι ένα μέρος στο διάστημα όπου η βαρύτητά της είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και το φως δεν μπορεί να “γλιτώσει”. Η βαρύτητά της είναι τόσο ισχυρή επειδή η ύλη έχει συμπιεστεί σε ένα μικροσκοπικό χώρο. Αν ο ήλιος μετατρεπόταν σε μαύρη τρύπα, όμως, η ανθρωπότητα δεν θα έπεφτε μέσα σε αυτή αλλά όλοι θα παγώναμε μέχρι θανάτου. Η μαύρη τρύπα που κάποτε ήταν ήλιος δεν θα εξέπεμπε φως ή θερμότητα, έτσι θα βρισκόμασταν σε έναν σκοτεινό κόσμο με παγωμένες θερμοκρασίες.

Τσερνόμπιλ before it was cool

via GIPHY

Πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν από την ύπαρξη του ανθρώπου ή των πυρηνικών σταθμών, λειτουργούσαν 17 φυσικοί αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης στη σημερινή Γκαμπόν της Αφρικής. Αυτοί οι αντιδραστήρες θα είχαν αρκετή ισχύ για να ενεργοποιήσουν περίπου 1.000 λαμπτήρες ή περίπου 100 κιλοβάτ (οι πυρηνικοί σταθμοί που κατασκευάζονται από τον άνθρωπο παράγουν περίπου 1.000 μεγαβάτ ή αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 10 εκατομμύρια λαμπτήρες). Σύμφωνα με το Scientific American, για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν σταθεροί οι φυσικοί αντιδραστήρες, πρέπει να ισχύουν διάφορες συνθήκες που δεν υπάρχουν σήμερα (κυρίως, η συγκέντρωση του ουρανίου-235 η οποία είναι πολύ μικρή).