Υπάρχουν μερικά κλισέ που οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν ακόρεστα. Άλλοτε για άλλη μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει το κοινό, άλλοτε για την ερμηνεία που θα θυμάσαι για μέρες. Δεν είναι και λίγες οι παραστάσεις στις αθηναϊκές σκηνές. Τουναντίον. Καλό είναι αυτό.
Τα Ερωτευμένα Άλογα δεν είναι όμως άλλη μια παράσταση. Είναι κάτι παραπάνω, κι αυτό δεν είναι άλλο ένα στερεότυπο, είναι η πραγματικότητα.Είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας «Το Άλλο το Κανονικό», εμπνευσμένη από την ανάγκη καλλιτεχνών, με ή χωρίς αναπηρία, της ομάδας «Εν δυνάμει», να μοιραστούν προσωπικά βιώματα με το εκάστοτε κοινό. “Είμαστε σαν ένα λιβάδι με απότιστα λουλούδια ακούγεται στο τέλος της παράστασης”, όταν τα δάκρυα σου κυλούν χειροκροτώντας. Γιατί έχεις λάβει τις απαντήσεις στα αρχικά ερωτήματα της παράστασης: Τι είναι ο έρωτας; Πώς τον βιώνουμε; Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν; Είναι μεγάλη η απόστασης της οδύνης από την ηδονή;
Θέμα του είναι ο πόθος, η επιθυμία, η ανάγκη όλων των ανθρώπων να αγαπηθούν, να τους χαϊδεύει κάποιος το σώμα, να τους κρατά αγκαλιά, να τους φιλήσει. Αν όλα αυτά τα θεωρείς δεδομένα, συγχαρητήρια, είσαι προνομιούχος. Δεν είναι. Υπάρχει ένα ταμπού για την αναπηρία και τη σεξουαλικότητα. Είναι κάτι που δεν συζητιέται. Είναι αόρατο κι ανύπαρκτο θέμα στην κοινωνική μας σφαίρα. Κι όμως, τα ανάπηρα άτομα ποθούν. Νιώθουν. Όπως ακριβώς και τα μη ανάπηρα άτομα. Γιατί ο έρωτας είναι δημοκρατικός, ενώνει τους πάντες. Ο έρωτας δεν έχει φύλο και χρώμα, δεν είναι ταξικός. Η παράσταση Ερωτευμένα Άλογα, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, είναι μια παράσταση για τον έρωτα, αυτή την «αναπηρία» που εξουσιάζει, τορπιλίζει, δυναμιτίζει, τρελαίνει, φλέγει
Πόσες φορές έχεις δει επί σκηνής μια λεσβιακή ιστορία; Μπορεί κάποιες. Πάντως μια ερωτική ιστορία ατόμων με αναπηρία δεν έχεις πολλές ευκαιρίες να δεις. Η παράσταση αυτή είναι ο ορισμός του καλού θεάτρου. Και ο ορισμός αυτού που αδόκιμα λέμε «ανθρωπίλα». Γιατί βγαίνοντας θα νιώσεις χαρούμενος και καλύτερος άνθρωπος. Η συνειδητοποίηση ότι ένας άνθρωπος θέλει να είναι ελεύθερος να ξεγυμνώσει το σώμα και την ψυχή του σε έναν άλλο άνθρωπο και να νιώσει την αποδοχή. Η αναπηρία δεν είναι ένα το θέμα που πρωταγωνιστεί. Η επιθυμία των αναπήρων είναι ο πρωταγωνιστής. Το δικαίωμα στη σεξουαλική έκφραση και ικανοποίηση.«Φοβούνται πως είμαστε ζώα, πως δε θα ξέρουμε πώς να κρύψουμε τον έρωτά μας, φοβούνται μήπως κάνουμε παιδιά και είναι ξεχωριστά όπως εμείς» ακούγεται πάνω στη σκηνή και μουδιάζεις κάτω στην πλατεία.
Οι ηθοποιοί, άτομα με ή χωρίς αναπηρία της ομάδας Εν δυνάμει, εμφανίζονται στη σκηνή με ρούχα, με εσώρουχα, ημίγυμνοι και γυμνοί για να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τα στερεότυπα. Να μας δείξουν ότι αγκαλιάζονται, κάνουν έρωτα και νιώθουν τρυφερότητα. Γιατί η ηδονή ανήκει σε όλους. Κι αυτό είναι ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Η οµάδα ιδρύθηκε το 2008 από την Ελένη Δηµοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου με κύρια πρόθεση την ουσιαστική και αξιοπρεπή ένταξη των ατόµων µε αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.
Τι θα σου μείνει από αυτή την παράσταση; Η αναγκαιότητα του σεξουαλικού εκπαιδευτή για όλα τα ανάπηρα άτομα στην Ελλάδα.
Η παράσταση Ερωτευμένα Άλογα από την ομάδα «Εν Δυνάμει», σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, παρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Δάσους 2018, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και περιόδευσε επιτυχημένα στην Ευρώπη (Πολωνία, Βουλγαρία, Κύπρο και Πορτογαλία) με την υποστήριξη του προγράμματος Perform Europe την άνοιξη του 2022. Επέστρεψε στο θέατρο όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, τον Απρίλιο και Μάιο 2022, για 8 παραστάσεις, με εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση του κόσμου.
Σε αυτήν τη θεατρική τριλογία οι «Εν Δυνάμει»εξερευνούν το ερώτημα: «Ό,τι δεν είναι Κανονικό είναι Άλλο;» και ταυτόχρονα επιδιώκουν να γίνει το ανοίκειο γνωστό και οικείο μέσα από την κοινοποίηση αληθινών ιστοριών ανθρώπων που βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».
Info: ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ από την ομάδα «Εν Δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου για 9 παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 10, 11,12 και 14, 15, 16, 17, 18, 19 Ιουνίου στις 21:00. Ηρώων Πολυτεχνείου 32 Πειραιάς 185 35 | Τηλ:210 4143 310. Εισιτήρια εδώ.
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού