Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκονται στα άκρα και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν δείχνει διάθεση να ρίξει τους τόνους μετά τις χθεσινές αναρτήσεις του στο Twitter. Yπενθυμίζουμε ότι ο «Σουλτάνος» προχώρησε σε μια σειρά από tweets και μάλιστα στα ελληνικά, τονίζοντας ότι η Τουρκία «δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της το Αιγαίο και δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την Ελλάδα για την συμπεριφορά της προς την Τουρκική μειονότητα, λέγοντας πως «συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες».

Υπάρχουν λόγοι που οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν μία ακόμη κρίση; Φυσικά, όλα έχουν μια εξήγηση. Η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η οικονομία της αυτή τη στιγμή πάει από το κακό στο χειρότερο και έτσι, με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη και τη λίρα να πιάνει πάτο, ο Ερντογάν φορά το εθνικιστικό του προσωπείο για να κρατήσει τις ισορροπίες εντός της χώρας του.

Η «στρατηγική» του ωστόσο είναι επικίνδυνη και δυστυχώς, το εύκολο «θύμα» είναι η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στο Politico, κανείς δεν θα μπορέσει να συνθλίψει. Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός μας έγραψε ότι «κάποιοι νομίζουν ότι πως μπορούν να συνθλίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τη στρατιωτική ισχύ». Όχι, δεν θα τους περάσει!

Η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση και αυτή τη φορά, επέλεξε να γίνει ακόμα πιο προκλητικός, κάνοντας αναφορές και στον ελληνικό λαό. 

*Το κείμενο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας