Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μόλις το δεύτερο παράδειγμα ενός εξαιρετικά ενεργού και επαναλαμβανόμενου FRB, δηλαδή της ταχείας έκλαμψης ραδιοκυμάτων με συμπαγή πηγή πιο αδύναμων μα επίμονων ραδιοεκπομπών μεταξύ των εκλάμψεων. Δεν καταλάβατε τίποτα; Ούτε εμείς, από το Science Daily δανειζόμαστε τις πληροφορίες.

Η ανακάλυψη δημιουργεί νέα ερωτήματα για τη φύση αυτών των μυστηριωδών αντικειμένων και επίσης για τη χρησιμότητά τους ως εργαλείων για τη μελέτη του διαγαλαξιακού Διαστήματος. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) του National Science Foundation και άλλα τηλεσκόπια για να μελετήσουν το αντικείμενο που είχε πρωτοανακαλυφθεί το 2019.

Το αντικείμενο με την ονομασία FRB 190520, είχε βρεθεί από το FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) στην Κίνα όταν μια έκλαμψη από αυτό πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2019 με δεδομένα από αυτό να βρίσκονται στο τηλεσκόπιο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Παρατηρήσεις με το FAST που ακολούθησαν έδειξαν πως, αντίθετα με πολλά άλλα FRB, προβαίνει σε τακτικές, επαναλαμβανόμενες εκλάμψεις ραδιοκυμάτων και κάπου εκεί μπορεί να ακουστεί ένα «ναι, ποιος είναι;».

Δεν τελειώσαμε εδώ. Παρατηρήσεις με το VLA το 2020 εξακρίβωσαν τη θέση του αντικειμένου και αυτό επέτρεψε παρατηρήσεις σε ορατό φως με το τηλεσκόπιο Subaru στα Λιμανάκια στη Χαβάη που έδειξαν ότι βρίσκεται στα περίχωρα ενός γαλαξία-νάνου σχεδόν δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Οι παρατηρήσεις του VLA έδειξαν επίσης πως το αντικείμενο εκπέμπει συνεχώς πιο αδύναμα ραδιοκύματα μεταξύ των εκλάμψεων. Κάποιος θέλει να μας μιλήσει, τι δεν καταλαβαίνετε;

«Τα χαρακτηριστικά αυτά το κάνουν να μοιάζει πολύ με το πρώτο FRB η πρώτη θέση του οποίου εξακριβώθηκε επίσης από το VLA το 2016» είπε ο Κέισι Λο, μέλος διεθνούς ομάδας αστρονόμων που αναφέρουν τα ευρήματα τους στο Nature. «Τώρα έχουμε δύο σαν αυτό, και αυτό φέρνει κάποια σημαντικά ερωτήματα».

Οι αστρονόμοι εικάζουν πως το FRB 190520 ίσως να είναι ένα «νεογέννητο», που περιβάλλεται ακόμα από πυκνό υλικό που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη σουπερνόβα η οποία άφησε πίσω τον αστέρα νετρονίων. Καθώς αυτό το υλικό διαλύεται, η διασπορά των σημάτων έκλαμψης θα μειωνόταν επίσης. Στο σενάριο του «νεογέννητου», είπαν, οι επαναλαμβανόμενες εκλάμψεις επίσης μπορεί να είναι χαρακτηριστικό των νεότερων FRB, που θα υποχωρεί με το πέρασμα του χρόνου.