Εντάξει, αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Αλλά μην ανησυχείτε, τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά και σε καμία περίπτωση δεν θα περάσουμε -ξανά- πανδημικές στιγμές αν και ξέρουμε ότι σας έλειψαν. Ίσως και όχι.

Ένα μήνα και κάτι μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της ευλογιάς ή της ευλογίας (όπως λένε αρκετοί) των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήρθε κι η σειρά της δικής μας χώρας να υποδεχθεί το πρώτο κρούσμα. Μέχρι χθες, είχαμε 577 κρούσματα σε 18 χώρες της Ευρώπης και 437 σε 10 χώρες εκτός αυτής και από σήμερα, η Ελλάδα μας μπήκε και αυτή στη λίστα της «κλειστής λίγκας».

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το πρώτο περιστατικό της ενδημικής για την ώρα νόσου στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Πρόκειται για «εισαγόμενο» κρούσμα, έναν άνδρα που είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στην Πορτογαλία, χώρα που μετρά ήδη 191 κρούσματα κυρίως σε άνδρες ηλικίας 19 έως 61 χρόνων. Ο άνδρας μετέβη στο «Ανδρέας Συγγρός» με συμπτώματα και βρίσκεται απομονωμένος σε καλή κατάσταση.

Ο ΕΟΔΥ, πάντως, επισημαίνει πως με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα και η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Ο Θάνος Πλεύρης με δηλώσεις του στον ANT1, προσπάθησε και καλά έκανε, να μας καθησυχάσει λέγοντας πως «αν η ευλογιά των πιθήκων υπήρχε πριν από 5 χρόνια, στην προ κορονοϊού εποχή, θα ήταν 4η-5η είδηση. Η μεταδοτικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη και δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αφού έχουμε 500 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι δείγμα της μεταδοτικότητας».

 
Άντε, καλό καλοκαιράκι να ευχηθούμε εμείς.