Πολλοί ξεχνούν τους The Bad Seeds. Δεν είμαι ένας από αυτούς, απλώς δεν μπορούσα να χωρέσω ΚΑΙ αυτούς στον τίτλο. O Nick Cave & The Bad Seeds, λοιπόν, έρχονται την Τετάρτη (15/6) στην Πλατεία Νερού για να συνεχίσουν το χορό συναυλιών που ξεκινάει το Release Athens. Τα έχουμε ήδη γράψει. Ένα καλοκαίρι καταλαβαίνεις αν είναι καλό ή κακό από τις συναυλίες του και φέτος, η λέξη «καλό», είναι μικρή για να περιγράψει τι θα συμβεί στην πόλη και το Release με τόσα lives, τα οποία lives, καλύπτουν -κυριολεκτικά- όλα τα γούστα.

Ας εστιάσω όμως στη δική μου αδυναμία, τον Nick Cave και την μπάντα του που, ευτυχώς, έχει πιστό κοινό. Ξέρετε τι λένε, «όσοι πιστοί προσέλθετε», οπότε μπορείτε να φανταστείτε από τώρα τι θα συμβεί αυτή την Μεγάλη Τετάρτη που έρχεται. Την ίδια μέρα θα εμφανιστούν και οι Mogwai, οι γίγανες του post-rock αλλά και οι Fontaines D.C., ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει εκεί έξω. Γενικότερα, θα είναι μια καλή μέρα και θα γίνει ακόμα καλύτερη όταν ο ψηλόλιγνος Αυστραλός αποφασίσει να τραγουδήσει τα 5 κομμάτια που ακολουθούν. Εντάξει, δεν ξέρω θα τα χωρέσει όλα, αλλά γι΄ αυτό υπάρχουμε στη Γη, για να ελπίζουμε.

Loverman

Το Let Love In του 1994 είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες δουλειές του Cave. Μιλάμε για ένα δίσκο γεμάτo από περίπλοκα αλλά ταυτόχρονα συνεκτικά τραγούδια και μέσω αυτού, ο Cave και οι The Bad Seeds κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία πριν ακόμα την γράψουν. Στο Let Love In βρίσκουμε το Loverman, ένα πραγματικά απίθανο κομμάτι που, ενώ ο ρυθμός και η βαρύτητα του ήχου θυμίζει αρχικά blues, στη συνέχεια ξεφεύγει. Ο «χαμός» που θα ακολουθήσει μόλις τραγουδήσει τους πρώτους στίχους, είναι βέβαιος.

Into My Arms

Ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια του Cave και όχι λόγω της ελληνική του εκδοχής. Το Into my Arms το βρίσκουμε στο The Boatman’s Call του 1997 και είναι η απόδειξη ότι η σκληρή πλευρά του Nick μπορεί να δώσει από τη μία στιγμή στην άλλη τη θέση της σε έναν τύπο τρυφερό, σκεπτόμενο και συναισθηματικό. Λένε ότι το τραγούδι γράφτηκε μετά από τον χωρισμό του με την Viviane Carneiro ή τη σχέση του με τη μία και μοναδική PJ Harvey. Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά, αυτό που μπορούμε να πούμε βάζοντας το χέρι μας στη φωτιά, όμως, είναι ότι το Into my Arms θα είναι το ιδανικό «σβήσιμο» μετά από μια ηλεκτρισμένη συναυλία. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το The Ship Song.

Tupelo

Πιο Nick Cave & The Bad Seeds δεν γίνεται! Το βρίσκουμε στο άλμπουμ του 1985, The Firstborn Is Dead και εδώ μία παράξενη δύναμη εξουσιάζει τον μέγιστο Cave, η ανάγκη να βγάλει το καπέλο στον Elvis Presley. Πολλοί καλλιτέχνες και μουσικοί έχουν γράψει τραγούδια για τον Elvis, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε όπως ο ψηλόλιγνος Αυστραλός. Το δυνατό μπάσο και τα μοναδικά φωνητικά του Cave κάνουν το τραγούδι μοναδικό. Η ατμόσφαιρα θα είναι το ίδιο μοναδική αν θελήσει να το τραγουδήσει.

There She Goes, My Beautiful World

Και κάπου εδώ θα δείτε σώματα να αιωρούνται από χαρά, από το αίσθημα ελευθερίας (λόγω του ρυθμού) και από έρωτα (λόγω των στίχων). Στο εμβληματικό άλμπουμ του Cave Abbatoir Blues/The Lyre of Orpheus που έφτασε στα χέρια μας το 2004, βρίσκουμε το There She Goes My Beautiful World το οποίο είναι ένα από τα πιο ρομαντικά τραγούδια του Cave. Αλλά ενώ φαίνεται ότι ο Cave γράφει στην αγάπη του, στην πραγματικότητα γράφει μια ωδή στην έμπνευση. To τέλειο plot twist.

Red Right Hand

Ελάτε τώρα, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Το Red Right Hand ήταν γνωστό, αλλά πλέον είναι ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια παγκοσμίως λόγω του Peaky Blinders. Μην ανησυχείτε θαυμαστές του Cave και των Bad Seeds, το κομμάτι δεν έχασε ούτε την ουσία του ούτε την αίγλη του λόγω της δημοφιλίας του. Σκεφτείτε τι θα γίνει μόλις ακουστούν οι «καμπάνες», αυτό αρκεί.