Η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ είναι μια από τις πιο ραδιενεργά μολυσμένες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Άνθρωποι είμαστε και ακόμα και αν ήμασταν αγέννητοι όταν προκλήθηκε η έκρηξη, η υπόθεση Τσέρνομπιλ μας απασχολεί ιδιαίτερα. Όποιος είδε και δεύτερη φορά την ομώνυμη σειρά ας σηκώσει το χέρι του. ΟΚ, κατεβάστε τα τώρα.

Ο Τζόργκ Νταιμπέρ του Little Big World απαθανάτισε με την κάμερά του πλάνα από την εγκατελειμμένη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, τα μόνταρε και έφτιαξε ένα βίντεο, το οποία θα βάλει για λίγο για ύπνο την περιέργειά μας για το πώς είναι σήμερα η περιοχή.

Για τα πρακτικά, να αναφέρουμε πως τη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ διαχειρίζεται οργανισμός της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, ενώ το εργοστάσιο και η σαρκοφάγος του διαχειρίζονται ξεχωριστά. Γενικώς, η ζώνη αποκλεισμού καλύπτει μια περιοχή περίπου 2.600 τ.χλμ στην Ουκρανία. Πρόκειται για εκτάσεις που περιβάλλουν άμεσα τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ όπου η μόλυνση από ραδιενέργεια είναι υψηλότερη. Η δημόσια πρόσβαση και η κατοίκηση είναι περιορισμένες, όπως είναι λογικό. Μάλιστα, γύρω από την περιοχή υπάρχουν και άλλα σημεία υποχρεωτικής απεγκατάστασης και οικειοθελούς μετεγκατάστασης υπάρχουν και σε περιοχές που δεν αποτελούν κομμάτι της Ζώνης, σε όλη την Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο του 2019 σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για την εκ νέου χάραξη των ορίων της Ζώνης Αποκλεισμού ώστε να αντικατοπτρίζεται η φθίνουσα ραδιενέργεια των εξωτερικών περιοχών της Ζώνης.

Στο μεταξύ, σήμερα, η Ζώνη Αποκλεισμού είναι μια από τις πιο ραδιενεργά μολυσμένες περιοχές στον κόσμο και προσελκύει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον για τα υψηλά επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολία στο περιβάλλον, καθώς και το αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους τουρίστες.

Δες το βίντεο του Νταιμπέρ παρακάτω, αλλά να ξέρεις: τα related θα κάψουν ακόμα ένα απόγευμά σου στη μαύρη τρύπα του YouTube.